Viitorul sistem post-Brexit privind migrația se va aplica și studenților români – Ambasada britanică, pentru Edupedu.ro / Cât de mare este interesul românilor pentru studii în Marea Britanie

3.163 de vizualizări
Limitarea la strict două mandate pentru rectorii universităţilor
Foto: Pixabay.com
Noile reguli privind imigrația pregătite de guvernul britanic post-Brexit, anunțate săptămâna trecută, se vor aplica și studenților români dornici să învețe în Marea Britanie începând din 2021, potrivit informațiilor furnizate EduPedu.ro de Ambasada britanică la București. Precizările vin în contextul în care interesul tinerilor români pentru învățământul britanic rămâne ridicat și după ieșirea Regatului Unit din UE, potrivit organizatorului de târguri educaționale IntegralEdu.

Ambasada Marii Britanii a făcut, la solicitarea EduPedu.ro, o serie de precizări privind măsura în care vor fi aplicate studenților noile reguli pregătite de Londra în domeniul imigrației.

Ambasada Marii Britanii în România a afirmat, în răspunsul trimis Edupedu.ro, că “studenții români intră sub incidența sistemului bazat pe puncte planificat de Guvernul Britanic și va fi necesar ca ei să urmeze noua rută dedicată studenților internaționali începând din vara lui 2021. Studenții români care își încep studiile în această toamnă intră, însă, sub acoperirea Acordului de retragere, drept urmare condițiile de studiu, în cazul lor, vor rămâne neschimbate pe toată durata studiilor. Marea Britanie va primi în continuare la studii studenți internaționali”.

Ambasada precizează, începând din 2021, că noii studenți trebuie să demonstreze că:

  • au o ofertă din partea unei instituții de învățământ
  • vorbesc limba engleză
  • se pot autosusține pe perioada studiilor

În continuare, mai arată ambasada, nu va exista o limită pentru numărul de studenți internaționali care pot veni la studii în Marea Britanie:

  • “Guvernul are ambiția să crească numărul de cursanți internaționali la instituțiile de învățământ superior până la 600.000 în 2030, drept urmare se angajează să simplifice și să ofere ruta dedicată studenților și instituțiilor de învățământ. Aplicațiile de viză sponsorizate de universități pentru studenți sunt, deja, la un nivel fără precedent. Am anunțat recent o nouă rută dedicată studenților internaționali, ce le va permite acestora să stea în Marea Britanie timp de doi ani după încheierea studiilor. Un absolvent în sectorul “inovativ” va putea să aplice pentru o “viză start up”, dacă vor să înființeze o afacere în Marea Britanie, pe baza studiilor lor” – se arată în răspunsul trimis Edupedu.ro.
Interesul românilor pentru învățământul britanic rămâne ridicat – IntegralEdu

Potrivit informațiilor furnizate EduPedu.ro de IntegralEdu, compania de consultanță care organizează târgul de educație World Education Fair la acest sfârșit de săptămână, în acest moment interesul universităților britanice pentru studenți din România dar și al studenților români pentru învățământul britanic rămâne ridicat. Pe de altă parte, Olanda, pe locul doi ca destinație de studiu, profită de moment pentru a atrage noi studenți europeni.

IntegralEdu a arătat, la întrebările EduPedu.ro legate de unversitățile britanice post-Brexit, că în acest moment, “față de anii trecuti, există o ușoară scădere în ceea ce privește numărul de universități prezente, însă nu o considerăm relevantă în contextul actual. Univeristățile din UK își mențin în continuare interesul pentru studenți din România. În plus, împrumuturile pentru studii acordate de statul britanic rămân în vigoare pentru anul în curs.”

În același timp, de la începutul anului s-au înregistrat ușor mai puține aplicații ale unor studenți români pentru Marea Britanie, comparativ cu 2019, dar numărul aplicațiilor rămâne superior celui de acum 2 ani:

  • IntegralEdu: “La nivelul aplicațiilor din România, datele publicate la începutul anului arată un interes constant crescut – 2750 aplicații, față de 2800 în 2019 și 2540 în 2018. Chiar dacă în ușoară scădere, tot sunt mai multe aplicații înregistrate față de 2018.”

Organizatorul târgului din weekend arată că Olanda acționează, în prezent, pentru a atrage noi studenți: “din punct de vedere al atractivității, în continuare Olanda se menține în top, pe locul 2 ca destinație de studiu. De altfel, Olanda a făcut și o serie de pași în atragerea de studenți europeni, în sensul că a înjumătățit taxele pentru primul an de studiu.”


1 comentariu
  1. Sper ca iesirea din UE sa se intoarca impotriva UK-ului, sunt destule alternative in UE, precum Irlanda, Olanda, Germania sau tarile nordice. Chiar ar fi bine daca nu ar mai emigra lumea din UE in UK, sa se descurce cu tari din afara uniunii (gen India, Egipt etc). Per total o tara cu destul de multi oameni rasisti si nationalisti (raportat ca numar la alte tari din vest) – ar fi placut sa vad o prabusire a economiei lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

ECIS 2022, conferință eveniment: 370 de cercetători din domeniul sistemelor informaționale din ţările Europei, reuniți la Universitatea de Vest din Timişoara în a 30-a ediție a European Conference on Information Systems (P)

În această săptămână, la Universitatea de Vest din Timișoara se desfășoară „European Conference on Information Systems” ECIS 2022, care va reuni 370 de cercetători din domeniul sistemelor informaționale din ţările Europei…
Vezi articolul

Pricopie, atac la adresa ministrului Educației: „Ce face Sorin Cîmpeanu este imoral și ilegal, iar într-o bună zi va fi menționat în manualele de științe politice ca exemplu de impostură și deturnare a instituțiilor publice pentru scopuri politice ilegitime”

Profesorul și fostul ministru al Educației Remus Pricopie, rectorul SNSPA, l-a criticat dur pe ministrul Sorin Cîmpeanu într-o postare de pe Facebook, făcând referire la demiterea de către ministru a…
Vezi articolul

Opt universități românești incluse în ultimul ranking internațional CWUR, luat în calcul pentru metarankingul național. Doar două intră în top 1000 global: Babeș-Bolyai din Cluj și Politehnica din București

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea Politehnica din București sunt singurele două instituții românești de învățământ superior incluse printre primele 1000 de universități ale lumii, în cea mai nouă ediție…
Vezi articolul

Profesorii vor face triajul epidemiologic „observațional” al elevilor și nu mai au reguli impuse de distanțare în cancelarie, potrivit proiectului de ordin de ministru pentru redeschiderea școlilor

„Cadrele didactice vor efectua triajul observațional al preșcolarilor/elevilor pe tot parcursul activităților școlare”, potrivit noului ordin de ministru cu regulile pentru redeschiderea școlilor, obținut de Edupedu.ro în stadiu de proiect.…
Vezi articolul