Vinerea următoare școlile vor raporta rata de vaccinare a personalului pe fiecare structură în parte, nu pe personalitate juridică, așa cum s-a făcut săptămâna aceasta, anunță ministrul Educației, care spune că a ales acest „criteriu de departajare” fiindcă altfel școlile și grădinițele ar fi rămas închise „o bună perioadă de timp”

14.903 vizualizări
Foto: Domestos
Vinerea următoare școlile vor raporta rata de vaccinare a personalului pe fiecare structură în parte, nu pe personalitate juridică, așa cum s-a făcut săptămâna aceasta, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Oficialul a spus într-o intervenție la Antena1 că a ales acest „criteriu de departajare” fiindcă altfel școlile și grădinițele ar fi rămas închise „o bună perioadă de timp”, aceasta fiind ipoteza de la care au plecat autoritățile în discuțiile despre reluarea cursurilor.

Ministrul a vorbit despre luarea în calcul a certificatului verde, în care sunt incluși și cei care au trecut prin boală și care au o dovadă a acestui lucru.

„A fost în discuție această ipoteză, de a lua în calcul o rată de 70%, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății, în care să fie incluși și cei care au trecut prin boală. S-a mers pe ideea introducerii unui prag de 60% fără includerea celor care au trecut prin boală, în această fază. Aceste reguli sunt o variantă de compromis, pentru că ipoteza de la care s-a plecat a fost aceea a păstrării închise, subliniez închise, a tuturor grădinițelor și școlilor din România pentru o bună perioadă de timp. A trebuit identificat un criteriu de departajare. Nu este un criteriu perfect, vă asigur că el va fi perfectat. Spre exemplu, vinerea aceasta vor raporta rata de vaccinare pe structuri, nu pe școli cu personalitate juridică. Acest lucru este un pas important în remedierea neajunsurilor acestui ordin de ministru. Repet: nu pretindem că este perfect, dar pentru că nu puteam nici să ținem totul închis, nici totul deschis, ca și cum pandemia n-ar fi existat, a trebuit un criteriu. Criteriul nu este perfect…”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Raportarea pe fiecare structură înseamnă că, dacă o școală cu personalitate juridică are mai multe corpuri, două grădinițe, o școală primară, una gimnazială și un liceu, de exemplu, acum toate acestea sunt închise dacă rata comună de vaccinare nu trece de 60%. Prin raportarea pe fiecare structură, grădinițele și școala primară ar putea funcționa cu prezență fizică, dacă angajații acestora sunt vaccinați în procent de peste 60, în timp ce școala gimnazială și liceul vor rămâne online, dacă au puțini angajați vaccinați.

Ministrul a mai spus că peste 2 milioane de elevi, din cei 2,9 milioane, vor merge de luni, 8 noiembrie, fizic, la cursuri. Restul sunt în unități de învățământ în care rata de vaccinare este mai mică de 60% și vor face școală online.


5 comments
 1. Pandemia a scazut sub 3 numai cand scoala a fost online si nu avea nici o legatura cu serul administrat. Daca sunt parinti care vor sa-si trimita copiii la scoala la orice nivel al incidentei este decizia lor, dar sunt si parinti multi care vor sa-si protejeze copiii si bunicii si vor online. Scoala se poate face si fizic si online in acelasi timp, indeosebi in orase unde sunt dotari, dar si incidenta foarte mare. Acest ministru nu intelege ca nu el trebuie sa decida pentru copii ci doar parintii!!!
  Sa trimiti copilul la scoala intr-un oras cu incidenta peste 12? Cum sa scada numarul imbolnavirilor?

 2. Da da,da da,sa se raporteze,dar sa se raporteze si nr cazurilor…Ca daca ne punem baza in ceva ce nu ajuta, pentru ca daca esti vaccinat tot te îmbolnăvești si transmiți virusul,e clar ca vor inchide scolile din nou si iar ii prostiti pe elevi.Si ministrul se mira de ce pleaca lumea din țară,pai uite de asta,ca tu ca ministru nu ai fost in stare sa iei masurile corespunzătoare pentru această pandemie si sa schimbi sistemul.Ce e atat de greu de înțeles?Numai un om greu de cap nu poate înțelege asta.
  Vaccinul e bun sa nu te duci in groapa,desi,cunosc persoane, chiar rude care au murit cu tot cu vaccin din cauza acestei boli.Dar in mare parte,vaccinul te poate salva,dar nu te poate feri de virus.De asta zic ca va puneti baza in ceva ce nu va fereste de boala.Trebuia sa se tina cont de rata de infectare din localitate,cel mai bun lucru posibil,nu de vaccin.
  Si mai era si Gheorghiță,mama ce om,mi au dat lacrimile cand am citit ce a zis:”Scoala trebuie facuta fizic”,dar a mai zis ca exista riscul de creștere al ratei de infectare.Ma,e clar ca asta se doreste,in niciun caz sa scapam de boala,iar scoala trebuie neapărat fizic,cu pretul sănătății.Ce minți luminate ne conduc, Doamne ferește.

 3. Criteriul cel mai bun este un prag în ceea ce privește incidenta la nivel de localitate. Numarul/procentul celor vaccinați nu are nicio relevanta. De ce va e teama sa țineți cont de un prag? De ce nu va asumați când știți bine ca e singurul criteriu demn de luat în seama? Nu “faceți fata” presiunilor?

 4. Nu imi vime sa cred… In timp ce inca sunt localitati multe cu incidenta imbolnavirilor mare, dumnealui numeste ordin perfectibil o aberatie care nu tine seama de aceasta incidenta?
  In alta ordine de idei, pe cand rata vaccinării părinților elevilor, intrucat pandemia este in comunitate, in familiile din care vin elevii la școală, dar si in autobuzele aglomerate cu care se straduiesc unii elevi sa ajunga la școală?
  Numai sa instige parintii contra profesorilor este capabil acest trist si sadic ministru.

 5. LOL e greu de inteles de ce acesti imbecili nu elimina complet pragurile astea, oricum stabilite artificial. Cu pragurile astea tractoristu’ a reusit sa creeze doar haos.
  Peste doua saptamani cum vor fi schimbate? Dar peste trei?

  >>70%, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății
  Nu, OMS nu recomanda ca intr-o scoala 70% dintre profi sa fie vaccinati. Doar tractoristu’ poate sa inteleaga asta pentru ca neuronii sai functioneaza defectuos, lol.

  Poate OMS stabileste niste targeturi pentru IQ-ul politicienilor? Sa nu fi mai mici de 70? :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O nouă formă de presiune pe angajații din școli, aflați în a doua săptămână de grevă generală: mesaje de ultimatum primite de directorii școlilor, prin inspectorate, să facă estimări până azi la 16:30 despre salariile angajaților în luna mai – surse

Directorii de școli din mai multe județe au primit un ultimatum de la inspectoratele școlare, conform surselor Edupedu.ro. Inspectoratele au cerut să fie trimise la județ, de către fiecare școală,…
Vezi articolul

Închiderea Colegiului Național „I.L. Caragiale” și școală 100% online, discutată azi în ședința Consiliului de Administrație, după ce joi seara a fost confirmat încă un caz de coronavirus în rândul elevilor – surse

Consiliul de Administrație al Colegiului Național „I.L. Caragiale” din București se reunește astăzi pentru a decide condițiile de intrare în scenariul roșu, după ce joi seara a fost confirmat încă…
Vezi articolul

Demisie la Ministerul Educației. Subsecretarul de stat Jean Badea, responsabil cu digitalizarea educației și autorul de facto al Strategiei SmartEdu: Faptul că în PNRR se propune o reformă în ceea ce privește digitalizarea educației, iar timp de două luni eu nu am fost întrebat, am perceput lucrul acesta ca pe un mesaj. Demisia este rezultatul acestui mesaj

„Faptul că în PNRR se propune o reformă în ceea ce privește digitalizarea educației, iar timp de două luni eu nu am fost întrebat, am perceput lucrul acesta ca pe…
Vezi articolul