World Vision România: Şase drepturi ale copiilor de la sate, încălcate în fiecare zi / 6 din 10 școli din mediul rural nu au bibliotecă

2.096 de vizualizări
Foto: World Vision România
38% dintre părinţii din mediul rural cumpără mai puţine cărţi pentru copii ca să facă economie pentru alimente, îmbrăcăminte și alte nevoi de bază. Șase din zece școli de la sate nu au bibliotecă, față de două din zece școli din mediul urban, arată o sinteză a World Vision România cu principalele șase drepturi care nu sunt respectate pentru copiii din mediul rural, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro, cu ocazia Zilei Drepturilor Omului.

În privința dreptului la educației, iată care sunt datele, conform raportului „Bunăstarea copilului din mediul rural“:

 • 56% dintre elevii care termină clasa a VIII-a nu ajung la liceu din cauza lipsei de bani;
 • unu din patru copii nu este ajutat de nimeni ca să facă temele acasă;
 • unu din patru copii nu are acces întotdeauna la rechizitele de care are nevoie la școală;
 • 17% dintre copii parcurg peste opt km zilnic pe jos ca să ajungă la școală;
 • 8% dintre copii lipsesc uneori sau întotdeauna de la şcoală pentru că se duc să muncească.

Celelalte drepturi sintetizate de World Vision sunt următoarele:

 • Dreptul la un trai decent 

România este primul loc în UE în privința procentului de oameni care trăiesc în risc de sărăcie și de excluziune socială (35.8%), potrivit Eurostat. La copii, situația stă și mai grav, cu un procent de 41.5%. În mediul rural, sărăcia din rândul copiilor ajunge la extrem: unu din zece copii se duce seara flămând la culcare.

Nici accesul la servicii medicale și la medicamente nu este mai facil pentru copiii de la sate: 70% dintre copiii între 5 și 12 ani nu au efectuat analize medicale anul trecut. Mai mult, 60% dintre familiile din mediul rural nu au suficienți bani pentru medicamente.

 • Dreptul la cultură

Datele World Vision România mai arată că 38% dintre părinţii din mediul rural cumpără mai puţine cărţi pentru copii ca să facă economie pentru alimente, îmbrăcăminte și alte nevoi de bază. Însă nici în afara familiei accesul la cărți nu este încurajator. Șase din zece școli de la sate nu au bibliotecă, față de două din zece școli din mediul urban, potrivit ultimelor date oferite de Ministerul Educației.

 • Dreptul la participare

Mai mult de jumătate (54%) dintre copiii din mediul rural spun că n-au fost consultați nici măcar o dată legat de deciziile din timpul pandemiei, referitoare la educație – cum ar fi școala online sau vacanțele. Un procent similar de copii se declară dezamăgiți de adulți din această cauză, mai arată studiul nostru recent despre participarea copiilor în luarea de decizii.

 • Dreptul la nondiscriminare

Fetele de peste 18 ani petrec în medie cu una-două ore mai mult decât băieții în activitățile domestice, conform datelor World Vision România. Iar o fată de 18 ani din mediul rural lucrează în medie 3,4 ore zilnic în gospodărie faţă de 2,1 ore cât lucrează un băiat de aceeași vârstă. Din cauza timpului petrecut în gospodărie, fetele au mai puțin timp decât băieții să învețe pentru Bacalaureat.

 • Dreptul la siguranță

Copiii din satele României nu se simt în siguranță nici în familie, dar nici la școală. Aproximativ 80% dintre copiii abuzați sexual sunt fete, conform unui sondaj desfăşurat de World Vision România în 2020 pe un eşantion de 1.600 de respondenţi. În același timp, mai mult de unul din trei părinți recunoaște că țipă la copii, iar 11% spun că îi scutură sau îi zgâlţâie pe copii. Totodată, 71% din tineri afirmă că violenţa este prezentă în școală.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.


3 comments
 1. Copii să meargă pe jos 2km.pana la școala.e de necrezut.sar putea pune un microbuz al școlii platit de părinți.cum lăsăm copii pe vant, în ploaie,pe ger,pe glod,toate lasă de dorit.Daca părinții au mașina lor și ai copii de dus dimineață și după amiază e cam trist.la ce folosește să fii deștept și să trăiești ca un primitiv cu puține condiții de trai.

 2. Merg copii pe jos 2 km.pana la școală,pe vânt,pe frig,pe ploaie sau părinții trebuie să-i ducă ei cu mașina, cei care o au bineînțeles, și trebuie să piardă timp ptr.ei.daca ai doi copii unul de dimineață și unul după amiază cum faci.ar fi bine de pus un microbuz al școlii, și noi îl plătim.

  1. Copiii pot merge 2 km pe jos fără probleme, e chiar sănătos. Exprimarea dvs – părinții trebuie să piardă timpul pentru copii ca să-i ducă la școală – e cel puțin nepotrivită. Nimic din ce faci pentru copiii tăi nu e pierdere de timp, e obligația ta de părinte.
   Mai grave sunt celelalte probleme, bătaia, de exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Directoarea Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Țigan, cercetată penal de DNA pentru suspiciuni de instigare la abuz în serviciu și fraudă la concursul de directori, a fost dată afară din funcție, a anunțat ministrul Cîmpeanu

Încetarea detașării pe funcție a directoarei Casei Corpului Didactic Bihor a fost semnată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în timpul ședinței de guvern de miercuri, a anunțat acesta la briefingul…
Vezi articolul

Regulile pentru înființarea ludotecilor și grădinițelor comunitare, ca servicii private sau de stat complementare grădinițelor și creșelor, au fost puse în consultare publică / Angajarea personalului didactic, doar pe perioadă determinată – document

Regulile pentru înființarea ludotecilor și grădinițelor comunitare au fost puse în dezbatere publică vineri, 16 decembrie, de către Ministerul Educației. Metodologia de organizare și funcționare a serviciilor de educație timpurie…
Vezi articolul

Cine face subiectele pentru Evaluarea Națională nu cred că mai lucrează în sistem, spune un director de școală: „Ce e cu miștoul aceasta? Adică dau subiecte grele acum, ca să le dau ușoare în vară?”

Ion Ionici, directorul Liceului Jean Louis Calderon din Timișoara, a declarat pentru Edupedu.ro că „cine face subiectele (pentru examenele naționale – n.red) nu cred că mai lucrează în sistem, adică…
Vezi articolul