Zece oameni au tăiat o panglică la inaugurarea celui de-al doilea cămin pentru elevi al unei școli duale din România

24.551 de vizualizări
Foto: Promaria Brasov
Înghesuială de oficialități, la propriu, la inaugurarea căminului pentru elevi construit cu bani de la Primăria Brașov și privați al Școlii Profesionale Germane Kronstadt. În fotografiile publicate de la eveniment apar 10 persoane, majoritatea politicieni locali sau centrali, demnitari sau reprezentanți ai școlii și companiilor implicate în școala duală de la Brașov. Fotografiile au fost publicate de Primăria Brașov.

În fotografie se pot vedea doi secretari de stat ai Ministerului Educației și Cercetării – Sorin Ion și Bogdan Cristescu – primarul Brașovului George Scripcaru, președintele Consiliului Județean Brașov Adrian Veștea, deputata Ariana Bucur și alți politicieni locali, precum și președinta Asociației DWK Fit for Future, Camelia Engel. Nu apare în fotografie chiar directoarea școlii, Carmen Croitoru, care este la tăierea panglicii, dar este acoperită de vaza cu flori din dreapta și i se poate vedea doar mâna cu foarfeca.

În fotografia de mai jos se poate observa cum oficialitățile stau cu spatele la elevi și la toți cei veniți la eveniment. Momentul pare a fi unul distractiv pentru tăietorii de panglică, dar pe fețele celor din curtea școlii se poate vedea un alt sentiment.

Foto: Stabilus Romania

Primăria a făcut un clip pentru a promova realizările primarului, în care acesta apare drept personaj principal.

La eveniment, dar nu la momentul tăierii panglicii, a fost și Crin Antonescu, candidat la alegerile prezidențiale din partea PSD, PNL, UDMR și minorități. Acesta apare în fundal în câteva cadre, în clipul primăriei.

Căminul inaugurat este unicat în peisajul clădirilor de acest fel din România, fiind chiar nominalizat recent la Anuala de Arhitectură București 2024 la categoria arhitectură publică. Acesta este al doilea cămin al unei școli duale din România, după ce anul trecut a fost inaugurat la Oradea un campus dual care avea și spații de cazare pentru elevi.

Căminul Școlii Profesionale Germane Kronstadt are 80 de camere moderne, dintre care 73 cu 4 paturi și 7 camere de două persoane, acestea din urmă dotate pentru persoane cu handicap, toate având facilități de ultimă generație. Foarte important pentru elevi, toate camerele au baie proprie. Mai există și spații comune de studiu și recreere. S-ar putea caza circa 300 de elevi, din toamnă, de la debutul anului școlar viitor, potivit reprezentanților primăriei. În prezent, școala are 870 de elevi înscriși, dintre care 177 sunt la seral, potrivit Radio Brașov.

Finanțarea a fost asigurată astfel: 27,6 milioane de lei din partea Primăriei Municipiului Brașov și 5,2 milioane de lei din partea Asociației DWK Fit for Future.

Înființată în 2012, Școala Profesională Germană Kronstadt (SPGK) este prima și singura instituție de învățământ profesional din România care operează exclusiv în sistem dual. De-a lungul celor 11 generații de absolvenți, școala a pregătit până în prezent 1.967 de elevi în specializările: operator la mașini cu comandă numerică, electromecanic utilaje și instalații industriale, sculer-matrițer, sudor, operator-montator subansamble, confecționer articole din piele și înlocuitori, mecanic utilaje și instalații industriale, turnător, forjor tratamentist și operator fabricarea și prelucrarea polimerilor, asigurându-le competențele necesare pentru integrarea rapidă în industrie.

În Școala Profesională Germană Kronstadt sunt implicate 16 companii partenere. În anul școlar 2024/2025, instituția numără 870 de elevi înscriși, din care 693 elevi în învățământ profesional dual și 177 elevi la seral.

Reamintim că un moment similar cu înghesuială la inaugurarea prin tăierea unei panglici a fost remarcat în 23 septembrie 2021, când șapte oameni, în frunte cu ministrul muncii de la acea vreme Raluca Turcan, au tăiat o panglică la un centru itinerant pentru copiii cu dizabilități din Delta Dunării. După 3 săptămâni de la evenimentul de inaugurare, pontonul respectiv s-a scufundat parțial.


8 comments
  1. dacă s-ar investi mai mult în educație,nu ar trebui că doar învățământul dual sa se întâmple asta..că așa ceva nu există în România decât f rar.

  2. În vremea lui David împărat… nimic nu s-a schimbat (decât în mai rău ca înainte).

    Cea mai mare dezamăgire. Multe vorbe, iar faptele… se văd.

  3. Nu ar fi fost mai logic sa taie elevii, panglica de la inaugurare?? De ce intotdeauna se ”baga in poza” doar oficialitatile??

  4. Domnule ziarist, la Oradea este deja de câțiva ani un o astfel de școală. Căutați campus dual Oradea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Cîmpeanu: Evaluarea Națională se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, admiterea la liceu, după această dată / Toți elevii și copiii vor avea vacanță din 2 aprilie până pe 4 mai, în vacanță nu se fac cursuri online

Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, iar admiterea la liceu, după această dată, a declarat Sorin Cîmpeanu într-o conferință de…
Vezi articolul

Protestul profesorilor din Suceava, mutat de autorități în boscheți / Li s-a interzis accesul în curtea Inspectoratului Școlar și nu au primit autorizație pentru marș

Protestul de vineri al profesorilor și sindicaliștilor din Învățământ a fost mutat de autorități în boscheții din fața Inspectoratului Școlar, anunță Monitorul de Suceava, potrivit G4Media.ro. Profesorilor greviști li s-a interzis…
Vezi articolul