Zeci de elevi de la școlile cu predare în limba maghiară din județul Harghita au recitat poezii din Eminescu într-un concurs online / Profesor: O adevărată sărbătoare de familie

1.761 de vizualizări
Foto: © Frimufilms | Dreamstime.com
Zeci de elevi de la şcolile şi liceele cu predare în limba maghiară din Harghita au participat la un tradiţional concurs de recitare a versurilor lui Mihai Eminescu, organizat cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, evenimentul desfăşurându-se, pentru al doilea an consecutiv, în mediul online, scrie Agerpres.

Concursul, ajuns la ediţia a XVII-a, a fost organizat şi găzduit, timp de 15 ani de Şcoala Gimnazială “Petofi Sandor” din Miercurea Ciuc şi era dedicat elevilor de gimnaziu din municipiu sau din zona Ciuc.

În 2022, competiţia a fost extinsă la nivelul întregului judeţ şi s-a desfăşurat, în premieră, în mediul online, iar în acest an, concursul s-a adresat şi elevilor de la liceele cu predare în limba maghiară din Harghita, partenerul evenimentului fiind Colegiul Tehnic “Batthányi Ignác” din Gheorgheni.

Sufletul acestui concurs este profesoara de limba română Bors Kinga, de la Şcoala Gimnazială “Petofi Sandor” din Miercurea Ciuc, cea care a făcut eforturi ca în fiecare an evenimentul să aibă loc, conform sursei citate.

Aceasta a declarat, pentru Agerpres, că la faza finală a ediţiei din acest an au participat 65 de elevi, din toate zonele judeţului, 43 dintre ei fiind de la gimnaziu şi 22 de la liceu.

Concursul s-a desfăşurat, mai întâi, în şcoli şi licee, apoi elevii clasaţi pe primele locuri au participat la faza judeţeană, ei trimiţând scurte înregistrări video în care recită versuri memorate din opera lui Eminescu. Bors Kinga spune că, în acest fel, părinţii au participat, indirect, la eveniment, mulţi dintre ei realizând înregistrările video ale recitărilor, care se transformă într-o “adevărată sărbătoare de familie”, întrucât se alege decorul, îmbrăcămintea şi se regizează înregistrarea.

“O parte din părinţi descoperă aptitudinile interpretative ale propriilor copii”, a punctat Bors Kinga.

Ea a mai arătat că mulţi dintre elevii care au participat la concurs când erau la gimnaziu s-au înscris în acest an şi la secţiunea dedicată liceenilor, iar avantajul desfăşurării în mediul online este acela că au posibilitatea de a se remarca şi copiii talentaţi cărora le este frică de vorbitul în public şi au emoţii să se prezinte în faţa spectatorilor.

Membrii juriului, format cu precădere din profesori de limba română din judeţ, au avut de punctat mai multe criterii, şi anume fidelitatea faţă de text, originalitatea interpretării, dicţia şi intonaţia şi expresivitatea.

Printre poeziile prezentate de cei 65 de elevi participanţi la faza judeţeană s-au numărat “Dorinţă”, “De ce nu-mi vii”, “Revedere”, “Glossă”, “Singurătate”, “Dorinţa”, “Lacul”, “La Steaua” sau “Pe lângă plopii fără soţ”, mai scrie sursa citată.

Unii dintre elevi au trimis înregistrări recitând în diverse locuri, cum ar fi o pădure, în faţa şemineului de acasă, în sufragerie, într-un castel sau în biblioteca de la şcoală.

Profesoara Császár Tünde, de la Şcoala Gimnazială ”Nagy Imre” din Miercurea Ciuc, a declarat pentru AGERPRES că acest concurs, devenit tradiţional, reuşeşte să atragă, an de an, tot mai mulţi participanţi, fiind cel mai longeviv concurs de limba română din judeţ.

“Pregătirile pentru concurs, implicarea cadrelor didactice, recitarea poeziilor de către elevi receptivi la frumosul din poezie – toate sunt momente dedicate marelui poet român, Mihai Eminescu. Mă bucur că judeţul nostru se poate mândri cu elevi educaţi, studioşi, respectuoşi, iubitori de carte, de poezie!”, a spus Császár Tünde.

Festivitatea de premiere a concursului a avut loc vineri, în mediul online, cu participarea atât a elevilor câştigători, cât şi a profesorilor îndrumători, membrilor juriului şi a reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita.

Inspectoarea de limba română Manuela-Nicoleta Stângă, care a avut iniţiativa, anul trecut, să extindă concursul la nivel judeţean, a apreciat eforturile depuse de organizatori şi a punctat că Eminescu reuşeşte, de dincolo de timp, să aducă oamenii împreună.

“Spui ‘Eminescu’, spui ‘limba română’. Născându-te cu altă limbă maternă, versurile eminesciene devin muzică, iar muzica este limbaj universal. Sunt idei auzite de la un tânăr care a învăţat să iubească limba română când muzica eminesciană i-a răsunat, în copilărie, în urechile nedeprinse cu sensuri şi forme, dar care percepeau ritmuri. Această ‘muzică’ este forţa concursului pe care colegii mei, profesorii de limba şi literatura română Bors Kinga şi Szabó Zsolt, o duc mai departe de ani şi ani. Vocile elevilor de la secţia maghiară se armonizează cu ritmurile eminesciene într-un concurs în care fiecare dintre participanţi se devoalează prin recitare, diferit, particular, divers şi, totuşi, unitar. De dincolo de timp, Eminescu încă reuşeşte să ne aducă împreună”, a declarat Manuela-Nicoleta Stângă, pentru AGERPRES.

La rândul său, profesorul de limba română Szabó Zsolt, de la Colegiul Tehnic Batthányi Ignác Gheorgheni, cel care a avut ideea extinderii concursului şi la nivel liceal, a precizat, pentru Agerpres, că acest concurs este, de fapt, “o sărbătoare”, iar numărul de participanţi, de două ori mai mare decât în 2022, demonstrează interesul pentru cultură a elevilor din judeţ.

“Numărul mare de elevi participanţi ne demonstrează faptul că activităţile de acest fel reprezintă în continuare o necesitate de conectare la cultură a elevilor harghiteni. (…) Este imperios necesar să precizez faptul că fără sprijinul colegilor de limba şi literatura română, a doamnei inspector de limba şi literatura română şi, mai ales fără văditul interes al elevilor noştri, acest concurs nu ar exista. Utilizez cu strângere de inimă termenul ‘concurs’ pentru că de fapt, consider că nu este vorba despre o competiţie ad-literam, toţi participanţii sunt din categoria elevilor excepţionali, cu aplecare predilectă spre valorile culturale autentice”, a spus Szabó Zsolt.

Acesta a mai adăugat că ţinând cont că liceenii s-au înscris într-un număr destul de mare la concurs şi pentru a fi asigurată egalitatea de şanse, anul viitor aceştia vor fi împărţiţi pe trei categorii, respectiv elevii din liceele teoretice, liceele tehnologice şi şcolile profesionale din judeţ.

Elevii premianţi la concursul de recitări “Mihai Eminescu” au primit diplome şi cărţi oferite de Fundaţia Şcolii Gimnaziale “Petőfi Sándor” din Miercurea-Ciuc şi de Universitatea Sapientia.

Foto: © Frimufilms | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Lucian Bode și Gerhard Karner / Foto: Facebook.com/ Lucian Bode

Ministrul austriac de Interne, în centrul unui scandal intern de plagiat. Scriitorul Stefan Weber, “vânătorul de plagiatori” din Austria, spune că ministrul a copiat lucrarea de diplomă de la absolvirea facultății

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, este vizat pe plan intern de acuzații recente de plagiat. Scriitorul și cercetătorul media Stefan Weber, alias „vânătorul de plagiatori”, a detectat fragmente…
Vezi articolul

Cele trei condiții cerute de Federația Asociațiilor de Părinți, la eliminarea pragului de închidere a școlilor: Toți elevii și angajații din învățământ să fie testați săptămânal, cine refuză face școală online, ministerul să asigure infrastructura pentru predare hibridă

Toți elevii și angajații din învățământ să fie testați săptămânal, cei care refuză să facă școală online, ministerul să asigure infrastructura pentru predare hibridă, acestea sunt cele trei condiții solicitate…
Vezi articolul