Zeci de elevi dintr-o comună din județul Alba au intrat deja în vacanța de vară / Ei vor putea merge cu părinții în transhumanță pentru „văratul” oilor la munte / Copiii din alte sate de oieri din Alba vor intra în vacanță pe 26 mai

2.360 de vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Zeci de preşcolari şi elevi dintr-o comună din Alba au intrat deja în vacanţa de vară, urmând ca în 26 mai să termine mai repede anul şcolar 2022-2023 copiii din alte sate de oieri din Munţii Sebeşului, potrivit Agerpres.ro.

De mulţi ani, elevii şi preşcolarii din cinci sate din Munţii Sebeşului, localităţi în care se practică un păstorit de pendulare periodică, intră în vacanţa de vară cu mult mai devreme decât în mod normal. Copiii din aceste localităţi beneficiază de o structură diferită a anului şcolar, aprobată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Alba, pentru a-şi putea însoţi, acolo unde este cazul, părinţii în transhumanţă pentru “văratul” oilor la munte.

Astfel, potrivit datelor transmise, luni, Agerpres, de către purtătorul de cuvânt al IŞJ Alba, Gabriela Gâlea, vineri, 12 mai, a fost ultima zi de curs pentru preşcolarii şi şcolarii din comuna Pianu, din Purcăreţi şi Strungari, aceştia urmând să înceapă viitorul an şcolar în data de 11 septembrie.

În 26 mai, vor intra în vacanţa de vară şi copiii din comuna Săsciori, localităţile Loman, Tonea şi Pleşi. Prima zi de şcoală din anul şcolar următor va fi pentru aceştia la finele lunii septembrie.

În total, potrivit Gabrielei Gâlea, 260 de preşcolari şi şcolari din Alba intră în vacanţa de vară mai repede de 16 iunie, conform sursei citate.

Pentru a recupera programa şcolară, copiii din cele două comune merg la şcoală şi sâmbăta în timpul anului şcolar.

Această structură a anului şcolar, cu o vacanţă de vară mai mare decât în mod normal, exista şi înainte de 1989, în perioada regimului comunist.

Familiile de păstori din aceste sate din Munţii Sebeşului urcă, în mai, cu animalele în zona fânaţelor, unde stau aproximativ o lună, iar de aici pleacă apoi cu turmele de oi, pentru o perioadă de trei luni, în păşunile alpine. Aici, fiecare sat îşi are propriile stâne, unde organizarea vieţii pastorale se face prin asociere pe criterii de rudenie, prietenie sau vecinătăţi.

Potrivit sursei citate, după 8 septembrie, coboară din nou în zona prealpină, la fânaţe, iar de aici, după alte câteva săptămâni, revin în sat. 

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


4 comments
 1. Trăiască educatoarele,,,profesoarele” de la învățământul preșcolar care în Romania sunt șefele profesorilor adevărați.

 2. Suntem in 2023 si scurtam scoala ca sa se duca copiii cu oile in transhumanta!!! Dumnezeule mare! Cica tara Europeana si avem garantat dreptul la educatie prin constitutie! Transhumanta bate scoala In Romania anului 2023!!! Si altii isi muta animalele pe pasuni alpine vara dar nu isi cara copiii dupa ei! Poti muta oaia si lasa copilul acasa, stiu, chiar SF!
  Si uite asa o sa avem transhumanta si in 3023!

 3. Elevii am înțeles au probleme,dar educatoarele lor,scuze marile profesoare de la învățământul preșcolar ,au concediu de odihna 90 de zile.Si sa nu incepeti că aveți treabă în școală,că nu ține.

  1. Stimata doamna Ana,
   Se presupune ca elevii nu au mers la cursuri sâmbătă singuri, de capul lor, și au pierdut vremea pe la școala, nu? Nu ar fi normal (și legal) ca profesorii sa își recupereze sâmbetele predate in timpul anului? (in privat, lucratul in weekend se plătește dublu apropo). Sau profesorul trebuie sa moara pe altarul jertfei patriotice, sub privirile multumite ale celor mai puțin inteligenți care comentează pe internet, convinși ca tuturor li se cuvine totul, mai puțin profesorilor…era o vorba când eram copil, foarte folosită de copii și adulți, astăzi probabil uitată: “dacă tăceai, filosof rămâneai”.

   PS: “Marile profesoare de la (as spune corect, din) învățământul preșcolar” au terminat o facultate. Desigur, pe internet, astăzi, sub anonimat, oricine poate spune orice despre oricine. Având in vedere exprimarea dumneavoastră, cu siguranța “marile profesoare” nu se vor simți jignite. Pana la urma, fiecare are limitele sale, fiecare cât poate. Dar ar fi frumos, ca sa nu spun și creștinește, sa nu împroșcam cu venin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Matematica și motivul notelor mici, la subiecte mai simple decât acum 10 ani – Oana Moraru: Ora de matematică trebuie să fie oră de formare a gândirii logice, nu de bifat file de exerciții

“Unul din motivele pentru care gândirea logico-matematică nu se mai dezvoltă suficient la copiii noștri și avem din ce în ce mai mulți elevi cu dificultăți reale la gimnaziu sau…
Vezi articolul

Cea mai mare simulare de până acum pentru studierea evoluției universului, realizată pe un supercomputer din Anglia. Modelul standard de cosmologie ar putea rămâne istorie, după procesarea noilor date primite din spațiu

Astronomii au efectuat cea mai amplă simulare computerizată realizată vreodată, de la Big Bang până în zilele noastre, pentru a studia modul în care a evoluat universul, relatează marţi DPA/PA…
Vezi articolul

Marius Nistor, FSE: La greva din 2005, care a durat 3 săptămâni, s-a câștigat un miliard de euro pentru modernizarea infrastructurii din școli. Degeaba am școlile dotate, atâta vreme cât nu am și oameni, atâta vreme cât oamenii pe care îi avem între aceste ziduri nu sunt motivați

Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație, a amintit că la ultima grevă generală de amploare, din 2005, Guvernul a alocat un miliard de euro pentru modernizarea infrastructurii în școli.…
Vezi articolul