Ziua liberă de la școală, pe 29 noiembrie, dacă va fi acordată, va fi recuperată „pe parcurs”, potrivit ministrului Educației / Ședința de Guvern programată pentru azi nu mai are loc

18.121 de vizualizări
Foto: © Esther19775 | Dreamstime.com
Dacă va fi aprobată de Guvern drept zi liberă, data de 29 noiembrie va fi „recuperată pe parcurs”, a precizat ministrul Educației pentru Edupedu.ro. Explicația vine după ce ministerul Muncii a anunțat joi că va propune guvernului un proiect de hotărâre prin care data de 29 noiembrie să fie declarată zi nelucrătoare pentru sistemul de stat, aplicându-se inclusiv școlilor această regulă.

Deocamdată ședința în care Guvernul ar fi trebuit să decidă această zi liberă a fost anulată, potrivit anunțului Guvernului. „Ședința de Guvern anunțată inițial pentru astăzi, ora 14.00, va fi reprogramată pentru o dată ce va fi anunțată ulterior”.

Site specializat în informații juridice, avocatnet.ro scrie că o „eventuală punte între zilele de weekend și zilele de sărbătoare națională trebuia stabilită pentru bugetari până la data de 15 ianuarie. (…) Conform Legii 153/2019 care a introdus această prevedere în Codul muncii, Guvernul trebuie să stabilească în fiecare an, printr-o hotărâre dată până în data de 15 ianuarie, zilele lucrătoare libere acordate suplimentar pe lângă cele de sărbătoare națională nelucrătoare personalului din sistemul bugetar pentru a crea punți.

Actul normativ care trebuia să ofere minivacanțe suplimentare bugetarilor nu a fost adoptat până la data limită. Mai mult, prima punte care putea fi făcută pentru perioada 29 mai – 1 iunie, respectiv prin acordarea zilei de 31 mai liberă în plus, nu a fost oficializată”, mai arată publicația.

Dacă va fi făcută o “punte”, se formează astfel o perioadă de 5 zile libere, dacă este inclus și weekendul 27-28 noiembrie.

„Având în vedere că zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie sunt zile libere stabilite prin Codul Muncii și că în acest an cele 2 zile pică în zilele de marți și miercuri, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a transmis în avizare externă proiectul de HG pentru ca ziua de luni, 29 noiembrie 2021, să fie nelucrătoare”, potrivit anunțului oficial al ministerului Muncii.

Amintim că zilele din „vacanța” luată în octombrie-noiembrie se vor recupera în totalitate prin diminuarea vacanței de iarnă. Spre exemplu, ziua de 23 decembrie, care era zi de vacanță în calendarul vechi, acum este zi de școală, fără să existe un anunț al autorităților despre motivele pentru care elevii și profesorii rămân la școală până în Ajunul Crăciunului.

Articol în curs de actualizare

Foto: © Esther19775 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
  1. Domnule min,ziua de 29 e deja recuperată,nu stiu cum sa ti zic,dar ai luat deja inca o zi din decembrie.In loc ca vacanta de iarna sa înceapă joi,miercuri fiind ultima zi,incepe direct vineri,joi devenind zi de scoala.Asa ca…
    Ca sa nu mai spun ca nu sta nimeni intr o zi si plus de asta,ai redus vacanta de iarna pentru unii, rămânând doar o săptămână amarata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Ministerul Educației: Nu a fost înregistrată nicio cerere de detașare pe numele Karina Bode, soția ministrului de Interne. “Doar anul acesta peste 20.000 de detașări în interesul învățământului”

Ministerul Educației susține că “nu a fost înregistrată nicio cerere de detașare în interesul învățământului pe numele doamnei Karina Bode”. Reacția vine după ce Edupedu.ro a scris în exclusivitate că…
Vezi articolul