14 copii de clasa a IV-a și învățătoarea lor, afectați de o lampă cu lumină ultravioletă lăsată aprinsă în clasă. Inspectoratul școlar susține că un elev ar fi pornit-o

6.077 de vizualizări
Foto: Andrey Sukhachev | Dreamstime.com
14 copii de clasa a IV-a de la o școală din Galați au suferit afecțiuni la ochi după ce, în clasă, cineva a uitat lampa cu raze ultraviolete aprinsă toată ziua, potrivit stirileprotv.ro.

Nimeni nu știe să spună deocamdată cât timp au fost expuși copiii și învățătoarea lor la acea lampă cu ultraviolete, ar fi putut să stea cel mult patru ore, cât timp a fost programul de școală.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Galați, unul dintre elevi ar fi pornit lampa cu ultraviolete, lampă care ar fi fost cumpărată de părinți la indicațiile medicului școlar.

Aura Moza, ISJ Galați: “Ținând cont ca au achiziționat părinții aceste aparate, unele dintre ele pot funcționa în prezenta elevilor, altele nu au voie să funcționeze în prezența elevilor. S-a făcut un instructaj cadrelor didactice care sunt în clasele respective, respectiv îngrijitoarelor.”

Învățătoarea susține însă că nu a fost „delegată” să opereze respectiva lampă.

Este o lampă care seamănă foarte bine cu un neon obișnuit și nimeni nu și-a dat seama că ea este activă, potrivit sursei citate.

Au fost afectați 14 copii în total, pentru unul dintre ei părinții au sunat marți seară la 112, pe alți trei, părinții i-au dus la Camera de gardă a spitalului din Galați, tuturor li s-a recomandat repaus. De altfel, miercuri, niciunul dintre ei nu a mai mers la școală.

Medicul Ionuț Beneșanu, de la Spitalul Județean Galați spune că „e ca flama la care te uiți prelung, ca o flamă de sudură. Asta este. Inflamarea pleoapelor superioare și inferioare, iritații, senzație de nisip în ochi”.

Medicul oftalmolog Corina Țăranu a declarat că “cea mai afectată este corneea, pentru ca apar modificări la nivelul corneei, aceste leziuni care sunt supărătoare. În lipsa tratamentului, pot duce la niște complicații.”

 Foto: Andrey Sukhachev | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comentarii
 1. Incredibil!
  Si dacă un elev a pornit lampa, pe cine se vor mai răzbuna părinții?
  Ținând seama de vârstă, cea care a fost cea mai afectata, a fost învățătoarea.
  Am de mulți ani acasă lampa cu ultraviolete și oricât ar părea de ciudat unora, am utilizat-o pentru dezinfecția spațiului ocupat de animale.
  Am întrat doar de câteva ori sa iau ceva din camera și mi-a afectat ochii și pielea.
  Depinde cât este lampa de puternica.
  Dar sa stai patru ore în canera cu lampa deschisa, e incredibil…

 2. Radiatiile UV sunt cancerigene!
  Daca proștii , mai ajung si medici, ……si nu cunosc legile vietii , nici biologie, evident nu au cum sa stie ca produc daune grave!
  Analfabetii funtionali sunt adulti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Copiii se simt singuri și izolați la școală, profesorii nu îi întreabă și nu discută cu ei despre problemele personale, spune Alina Sava, expert în Educație al Băncii Mondiale. Diriginții vor avea rol central în programul de reducere a abandonului școlar, vor fi formați să devină „coacher” pentru clasele lor și vor introduce date în SIIIR pentru care vor fi plătiți

„Copiii, când au fost întrebați dacă discută despre problemele lor personale cu cineva din școală, ei au spus că nu, ceea ce este foarte greu. Ne-am dat seama că ei…
Vezi articolul

Testele de salivă din depozite nu ajung până la finalul săptămânii. Arafat: În scurt timp vor fi semnate noile contracte cu ONAC. Sorin Ion, secretar de stat: Așteptăm să vedem care va fi graficul de distribuție de la DSU

Testele de salivă care ar trebui să ajungă la elevi la finalul acestei săptămâni nu există, până în acest moment, în depozitele școlilor sau ale inspectoratelor școlare. Există teste doar…
Vezi articolul