14 copii de clasa a IV-a și învățătoarea lor, afectați de o lampă cu lumină ultravioletă lăsată aprinsă în clasă. Inspectoratul școlar susține că un elev ar fi pornit-o

6.174 de vizualizări
Foto: Andrey Sukhachev | Dreamstime.com
14 copii de clasa a IV-a de la o școală din Galați au suferit afecțiuni la ochi după ce, în clasă, cineva a uitat lampa cu raze ultraviolete aprinsă toată ziua, potrivit stirileprotv.ro.

Nimeni nu știe să spună deocamdată cât timp au fost expuși copiii și învățătoarea lor la acea lampă cu ultraviolete, ar fi putut să stea cel mult patru ore, cât timp a fost programul de școală.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Galați, unul dintre elevi ar fi pornit lampa cu ultraviolete, lampă care ar fi fost cumpărată de părinți la indicațiile medicului școlar.

Aura Moza, ISJ Galați: “Ținând cont ca au achiziționat părinții aceste aparate, unele dintre ele pot funcționa în prezenta elevilor, altele nu au voie să funcționeze în prezența elevilor. S-a făcut un instructaj cadrelor didactice care sunt în clasele respective, respectiv îngrijitoarelor.”

Învățătoarea susține însă că nu a fost „delegată” să opereze respectiva lampă.

Este o lampă care seamănă foarte bine cu un neon obișnuit și nimeni nu și-a dat seama că ea este activă, potrivit sursei citate.

Au fost afectați 14 copii în total, pentru unul dintre ei părinții au sunat marți seară la 112, pe alți trei, părinții i-au dus la Camera de gardă a spitalului din Galați, tuturor li s-a recomandat repaus. De altfel, miercuri, niciunul dintre ei nu a mai mers la școală.

Medicul Ionuț Beneșanu, de la Spitalul Județean Galați spune că „e ca flama la care te uiți prelung, ca o flamă de sudură. Asta este. Inflamarea pleoapelor superioare și inferioare, iritații, senzație de nisip în ochi”.

Medicul oftalmolog Corina Țăranu a declarat că “cea mai afectată este corneea, pentru ca apar modificări la nivelul corneei, aceste leziuni care sunt supărătoare. În lipsa tratamentului, pot duce la niște complicații.”

 Foto: Andrey Sukhachev | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
  1. Incredibil!
    Si dacă un elev a pornit lampa, pe cine se vor mai răzbuna părinții?
    Ținând seama de vârstă, cea care a fost cea mai afectata, a fost învățătoarea.
    Am de mulți ani acasă lampa cu ultraviolete și oricât ar părea de ciudat unora, am utilizat-o pentru dezinfecția spațiului ocupat de animale.
    Am întrat doar de câteva ori sa iau ceva din camera și mi-a afectat ochii și pielea.
    Depinde cât este lampa de puternica.
    Dar sa stai patru ore în canera cu lampa deschisa, e incredibil…

  2. Radiatiile UV sunt cancerigene!
    Daca proștii , mai ajung si medici, ……si nu cunosc legile vietii , nici biologie, evident nu au cum sa stie ca produc daune grave!
    Analfabetii funtionali sunt adulti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Participanții la etapa județeană a Olimpiadei de matematică au dreptul să își vadă lucrările după contestații, potrivit unei adrese a Ministerului către Inspectoratul Școlar București

Participanții la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Matematică (ONM) au dreptul să își vadă lucrările după contestații, conform unei adrese a Ministerului Educației (ME) către Inspectoratul Școlar al Municipiului…
Vezi articolul

Serie de evenimente susținută de APRIL

VIDEO Programul pentru școli al României trebuie îmbunătățit. Legislația să fie mult simplificată, să poată fi cu mai multă ușurință citită de către toată lumea, spune Ionel Moatăr – ISJ Caraș / Atâta timp cât va exista acest „preț cel mai mic”, s-ar putea să nu avem și calitatea cea mai bună – Cornelia Micicoi, CJ Timiș

Programul „Laptele și cornul”, cunoscut acum sub denumirea de Programul pentru școli al României, implementat încă din 2002, a jucat un rol crucial în alimentația zilnică a elevilor români. După…
Vezi articolul

Ministrul Educației: Noi știm că nu avem cum să notăm uniform la nivelul țării. Nu avem o formare extinsă în acest domeniu al evaluării, în formarea inițială a profesorilor de până acum. Știm că se notează și raportat la colectiv

„Noi știm că nu avem cum să notăm uniform la nivelul țării”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, într-un interviu pentru Școala 9. Aceasta a spus că „nu avem o formare…
Vezi articolul