20 elevi din Chilia Veche au construit o barcă în trei săptămâni și au lansat-o la apă

217 vizualizări
Foto: Rowmania.ro
20 elevi de la Şcoala Gimnazială Chilia Veche au construit o barcă și au lansat-o la apă, miercuri, în cadrul atelierului educaţional „Apele Unite ale României – vâslim pentru comunităţi durabile”, derulat de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, potrivit Agerpres.

Canotca (denumire inventată de Ivan Patzaichin și de cei din asociația care-i poartă numele după lotca de la care preia materialul şi după canoe de la care preia liniile dinamice) a fost realizată de copii în ultimele trei săptămâni sub îndrumarea lui Viorel Gheorghe, coordonatorul atelierului educaţional și meșterul marangoz (dulgher specializat în prelucrarea lemnăriei navelor sau a unor ambarcațiuni) al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

  • Este a patra barcă de acest fel construită de copiii din Deltă, după cea din Sfântu Gheorghe şi cele două realizate de elevii din Sulina.

Unul dintre artizanii noii bărci, Mihai Ftadeev, a spus ce i-a plăcut la atelier: „Ce mi-a plăcut la atelier? Să construiesc canotca. Până la urmă, am şi probat-o. A fost uşor să vâslesc în canotcă”.

Foto: rowmania.ro

Meșterul marangoz al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, Viorel Gheorghe, a explicat în ce a constat activitatea copiilor: „Copiii au descifrat planurile englezeşti, în sistem cartezian, cu axa x şi axa y şi a fost foarte interesant pentru ei să le descifreze. Iniţial, a fost un ‘uau’, cu un mare semn de exclamare şi unul de întrebare, dar apoi au spus că e prea simplu pentru ei şi chiar a fost simplu”.

Lansarea la apă a fost o probă de îndemânare pentru copii, sub supravegherea poliţiştilor şi a unui scafandru profesionist, barca cu elevi răsturnându-se în Dunăre.

De asemenea, Viorel Gheorghe a spus că scopul a fost să-i învețe pe elevi o tehnică de salvare, în situația în care barca se răstoarnă: „Când copiii au auzit că vom răsturna barca au fost foarte încântaţi. De fapt, am vrut să-i învăţăm o tehnică de salvare. Se poate întâmpla oricui să se răstoarne barca şi atunci trebuie să ştim cum să reacţionăm. Am experimentat revenirea bărcii pe apă şi a copiilor în barcă cu ajutorul altei bărci. Sunt câteva tehnici pe care e bine să le stăpânim ca să nu intrăm în panică”, a spus Viorel Gheorghe.

Părinţii au fost și ei încântaţi de atelierul de marangozerie din Chilia Veche.

„Acest atelier mi se pare o idee interesantă. Eu sunt din Deltă şi îmi amintesc că atunci când eram copil mergeam cu barca din lemn, nu erau bărcile din fibră. Atunci se trăgea la vâsle, nu erau motoare”, a povestit Veronica Ftadeev.

Foto: Facebook.com – Rowmania

În timpul festivităţii de lansare la apă a bărcii construite în Chilia Veche, toţi copiii care au participat la atelier au primit diplome. Canotca din Chilia Veche a fost realizată în cadrul atelierului educaţional „Apele Unite ale României – vâslim pentru comunităţi durabil”, iar toate bărcile realizate de copii în Deltă se vor întâlni peste două săptămâni la Sulina, după cum se arată în comunicat.

Atelierul „Apele Unite ale României – vâslim pentru comunităţi durabile” face parte dintr-un program de educaţie integrată adresat elevilor de gimnaziu, dezvoltat de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în contextul proiectului “Apele Unite ale României – democratizarea accesului la apă”.

În galeria foto de mai jos puteți vedea ce activități au desfășurat elevii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

AUDIO O învățătoare din Târgu Mureș, către elevii ei de clasa a III-a: „Ce-i în capul ăsta al tău, groapă de nisip? Creier în niciun caz”, „minte îngustă!”, „unul mai bătut în cap ca altul, și moldovean și…”, / Un părinte a făcut multiple sesizări la autorități, fără niciun rezultat: Fata mea merge la psiholog. A lovit-o cu cartea în cap, a luat-o de maxilar, a bruscat-o din bancă

Injurii, umilințe, ton ridicat și ironii batjocoritoare adresate de o învățătoare elevilor ei se pot auzi pe înregistrările trimise Edupedu.ro de părintele unui copil din clasa a III-a de la…
Vezi articolul