Aproape 25% dintre copiii de 8-12 ani sunt adesea sau tot timpul îngrijoraţi în legătură cu banii pe care îi are familia lor, iar 7% dintre ei se culcă flămânzi, studiu făcut la Universitatea din Oradea

1.205 vizualizări
Foto: © Rido | Dreamstime.com
Aproximativ 40% dintre copiii cu vârste între 8 şi 12 ani din România au fost supuşi, în ultima lună – înainte de efectuarea studiului (fiind desfășurat în martie-septembrie 2019) – cel puţin unei experienţe de victimizare la şcoală: fizică, verbală sau relaţională, potrivit studiului internaţional “Lumea copiilor”, efectuat în 2019, de o echipă de la Universitatea din Oradea, după cum informează Agerpres. 14% dintre ei spun că au fost supuşi unor astfel de tratamente de cel puţin trei ori în ultimul an.

Chiar dacă majoritatea copiilor, 75-80% dintre ei, sunt mulţumiţi de lucrurile pe care le au, aproape un sfert dintre ei sunt, adesea sau tot timpul, îngrijoraţi în legătură cu banii pe care îi deţine familia, arată datele cercetării. “Interesant este”, remarcă sociologul Sergiu Bălţătescu, coautor al studiului, “că cei mai mici copii, cei de 8 ani, sunt mai îngrijoraţi decât cei mai mari de 10-12 ani”.

Foto: captură Studiu Children’s Worlds National Report ROMANIA

Potrivit studiului, aproape 7% dintre copii nu au întotdeauna, unii chiar niciodată, destulă mâncare pe masa de fiecare zi. De asemenea, există un procent de circa 10% de copii defavorizaţi care nu au echipament pentru şcoală, nu au acces la Internet sau bani de buzunar, conform cercetării.

Foto: captură Studiu Children’s Worlds National Report ROMANIA

95% dintre copiii de 12 ani spuneau că au telefon mobil, în 2019.

Foto: captură Studiu Children’s Worlds National Report ROMANIA

“Copiii români suferă mai mult de victimizare de către colegi, comparativ cu cei din alte ţări. Uneori aceste fapte iau forme grave, precum bullying-ul la şcoală. Copiii romi, cei cu dizabilităţi, cei care trăiesc cu un părinte vitreg şi cei lăsaţi în grija altor rude, de părinţii care au imigrat, au niveluri de bunăstare semnificativ mai scăzute decât ceilalţi”, a spus sociologul Sergiu Bălţătescu, coautor al studiului.

Sociologul Sergiu Bălţătescu a subliniat că “protejarea acestor copii vulnerabili trebuie să fie în centrul politicilor statului român”.

  • Chestionarele au fost aplicate unui număr de 3.296 de copii, cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani.
Studiul complet poate fi descărcat aici:

Foto: © Rido | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Echipa de liceeni care reprezintă România în competițiile internaționale de robotică a plecat miercuri seara în Rusia / Însoțitorul lor, Ionuț Panea de la ASE București: Am fost și acum o lună tot acolo… știți cum era viața la Sankt Petersburg? Pe nimeni nu interesa de Ucraina

Echipa clubului de robotică Autovortex, formată din 7 tineri și un însoțitor, asistentul universitar Ionuț Panea de la ASE, a plecat miercuri seară la Sankt Petersburg, cu un ultim zbor…
Vezi articolul