Abandonul școlar – o problemă pe care tinerii din România o văd la fel de gravă precum prețurile mari sau corupția / Există încredere în școală, dar modul în care ea îi pregătește pe elevi pentru viață și muncă e o problemă serioasă – sondaj IRES

350 de vizualizări
Foto: © Lisa F. Young | Dreamstime.com
Tinerii din România au încredere relativ ridicată în sistemul educațional preuniversitar, dar, în același timp, ei observă probleme acute în acest sistem. Abandonul școlar este una dintre principalele probleme pe care ei le apreciază a fi serioase sau foarte serioase – mai mult decât corupția și aproape la fel de mult ca prețurile în creștere. Iar mai bine de trei sferturi dintre ei apreciază că modul în care școala îi pregătește pe elevi pentru piața muncii și pentru viață reprezintă o problemă serioasă sau foarte serioasă, potrivit recentului Barometru al tinerilor din România, realizat de IRES pentru organizația Societatea Academică Română (SAR). Același sondaj arată cât de importantă este, pentru tineri, educația financiară, de mediu, civică și de sănătate / educația sexuală.
  • Studiul, realizat pe un eșantion de 814 respondenți cu vârste între 18-29 de ani, a fost realizat în perioada 21 iulie – 5 septembrie 2022. Eroarea maximă tolerată este de +/-3,43%.

Pe o scară de la 1 la 5, unde 1 înseamnă “deloc”, iar 5 înseamnă “foarte multă”, nota dată de participanții la studiu sistemului educațional pre-universitar este peste medie: 3,54, comparabilă cu încrederea în poliție (3.44) și parchete (3.55). Încrederea tinerilor în școală, potrivit sondajului, este mai mare decât cea în Biserică (3,25), Rețele Sociale (2.60), Media (2.20), Guvern (2.18) sau Parlament (2.11).

Sursa: Sondaj IRES

În același timp, aproape toți tinerii consideră abandonul școlar ca fiind o problemă majoră. Iar mai bine de trei sferturi dintre tineri consideră că modul cum sunt pregătiți elevii pentru viață și pentru școală reprezintă o problemă. Trei sferturi dintre respondenți consideră că reprezintă o problemă și oportunitățile de formare profesională pentru tinerii fără bac sau care nu vor să urmeze o facultate:

Mai precis:

  • 69% consideră că abandonul școlar este o problemă foarte gravă, iar 25% – o problemă gravă. Abandonul școlar este a doua cea mai gravă problemă pentru tineri, conform sondajului, după creșterea prețurilor la alimente și înaintea corupției sau schimbărilor climatice.
  • 25% consideră că este o problemă foarte serioasă, iar 51% – o problemă serioasă modul în care școala (clasele I-XII) îi pregătește pe elevi pentru viață
  • 32% consideră că este o problemă foarte serioasă, iar 46% – o problemă serioasă modul în care școala (clasele I-XII) îi pregătește pe elevi pentru piața muncii

Pregătirea tinerilor pentru piața muncii și pentru viață este considerată o problemă serioasă în mod similar de femei și bărbați și de tinerii de 18-24 și cei de 25-29 de ani. Însă tinerii cu educație medie și mai ales cei cu educație înaltă consideră că acestea reprezintă o problemă într-o măsură mai mare decât cei cu educație redusă: 

  • Astfel, 62% dintre tinerii cu educație redusă consideră că modul în care școala pregătește elevii pentru viață reprezintă o problemă, iar 64% dintre ei cred acest lucru în cazul modului în care școala pregătește elevii pentru piața muncii. Dar un procent mult mai mare (92%) dintre tinerii cu educație înaltă cred acest lucru.

Abandonul școlar este considerat a fi o problemă serioasă sau foarte serioasă de peste 90% dintre tineri indiferent de sex, vârstă sau nivel de educație. 

  • Problema oportunităților de formare profesională pentru tinerii fără bac sau care nu vor să meargă la facultate este observată într-o măsură semnificativ mai ridicată de către tinerii cu educație înaltă (86%).

Potrivit aceluiași barometru, tinerii români cred într-o măsură peste medie că sistemul de educație oferă acces liber și egal la educație (scor 3,24, pe o scară de la 1 la 5), pune accentul pe merit (scor 3), dezvoltă elevilor competențe și abilități necesare în viață (scor 2,84), îi sprijină pe elevii din medii defavorizate să-și atingă potențialul (2.81). Pe aceeași scară, unde 1 înseamnă deloc, iar 5 înseamnă foarte mult, măsura în care tinerii cred că sistemul îi pregătește pe elevi pentru piața muncii și pentru a fi adulți independenți este medie (scor 2.60, respectiv 2.48). 

Tot pe o scară de la 1 la 5, unde 5 înseamnă foarte necesar, participanții la sondaj consideră drept foarte importantă introducerea în învățământul obligatoriu a unor elemente de educație financiară (scor 4.69), educație pentru mediu (scor 4.69), educație pentru drepturile omului (4.67). Scoruri peste 4 (necesar) înregistrează și educația pentru sănătate, inclusiv educația sexuală, educația juridică și educația pentru cetățenie democratică.

Foto: © Lisa F. Young | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Radiografia carierei de profesor în țara analfabetismului funcțional: cadrele didactice din România sunt, statistic, cel mai puțin stresate din Europa, au o dorință “unică” de a munci în străinătate și evită excesul în propria formare profesională – raport Eurydice

Profesorii din România manifestă cel mai scăzut nivel de stres din Europa, iar când sunt stresați, motivele țin de munca administrativă și răspunderea pentru rezultatele elevilor. Dar cu munca administrativă…
Vezi articolul

Fizicianul Cristian Presură: Am eșuat. Deciziile nu mai sunt în penițele unor intelectuali și în argumentele unor profesori, ci în mâinile “soldaților” săi (medicii) și ale “generalilor” (de azi, probabil e adevărat și la propriu)

Am eșuat. Când lumea s-a speriat că masca scade concentrația de oxigen, am făcut experimente pe mine să arat că nu e așa. Nu mă așteptam să fie altfel, pentru…
Vezi articolul
cărți pentru copii

Patru clase, în fiecare săptămână, merg în altă parte să învețe, pentru că avem nevoie de spațiu în școală. Dacă ideea de a învăța este asociată cu sala de clasă, nu este corect – directoarea Măndița Baias, despre aplicarea pilotării la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Baia Mare

„Fiind 37 de clase în școala noastră și 31 de săli de clasă, am propus modalitatea de a intra într-un alt sistem de învățare, într-un alt mod de învățare”, a…
Vezi articolul

Dezastru la cheltuirea banilor europeni în școlile din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar PNRAS – doar 350 de milioane de lei într-un an și jumătate, adică 18% execuție bugetară din totalul sumei disponibile / În cele două mandate ale Ligiei Deca nici măcar nu au fost semnate contractele din PNRAS II

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar are până acum doar 1409 proiecte, adică școli, în implementare – a anunțat ministrul Educației Ligia Deca luni, 25 martie, în prima conferință din…
Vezi articolul