Admiterea prin repartiție a absolvenţilor de licee militare la facultăţi de profil, prevăzută într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern

6.457 de vizualizări
Admitere la liceu 2020
Foto: MAPN
Admiterea absolvenţilor de licee militare la facultăţi de profil se va face prin repartiţie, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de la ora 16.

Concret, actul normativ propus modifică o serie de articole din Legea Educaţiei nr 1/2011.

Se introduce un nou articol, art. 176 indice 1:
(1) “Prin excepţie de la prevederile art. 176, alin. (4), admiterea absolvenților cu diplomă de bacalaureat ai învățământului liceal militar la programele de studii universitare de licență din instituțiile de învățământ superior militar din Ministerul Apărării Naționale, se realizează prin repartiție, pe baza mediei de repartiție și a opțiunilor exprimate de candidați, în limita locurilor rezervate acestora prin planul de școlarizare.
(2) Procedura de repartiție și calculul mediei de repartiție se stabilesc prin metodologie elaborată de Ministerul Apărării Naționale.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică pentru învățământul superior medico-militar.”

Art 176, alin (4), de la care se exceptează noua măsură, prevede:

“Formele de organizare a învățământului, admiterea la studii, derularea programelor de studii, finalizarea studiilor, autorizarea și acreditarea instituțiilor de învățământ, în învățământul superior militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, se supun procedurilor și condițiilor aplicabile instituțiilor de învățământ superior civil”.

Motivarea din nota de fundamentare a proiectului arată că este o nevoie foarte mare de resurse umane în Armată.

“Rațiunea obiectivă a admiterii prin repartiție a absolvenților învățământului liceal militar în instituțiile de învățământ superior militar și a implementării standardelor ocupaționale care să ofere ocupații și calificări specifice este determinată de utilizarea eficientă a resursei existente în condițiile dificultăților de recrutare și selecție generate de măsurile cu caracter excepțional impuse la nivel național, în concordanţă cu nevoile concrete ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale”.

Ştirea este în curs de actualizare


2 comments
  1. Acest lucru trebuia sa se anunțe înainte de afisarea tuturor locurilor la academiile militare. Toți cei care au dat probe eliminatorii acum se vad înghesuiți pe câteva locuri ramase pentru concurs. Nu mi se pare corect sa schimbi regulile în timpul jocului.

  2. Nu mi se pare corect sa se schimbe regulile în timpul jocului. Toți cei care au participat la anumite probe de selecție pentru academiile militare(ma refer aici la cei din liceele civile), s-au trezit acum ca pot concura pe un număr foarte redus de locuri fata de ce a fost afișat la început.Cred ca toți au aceleași drepturi asa cum au avut și când și-au ales liceul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Absolventă de Drept la Cambridge: Un student exmatriculat pentru că a copiat are valori ce contravin grav corectitudinii și eticii profesionale / Cum îi poți spune unui client „scuze că ai ajuns la pușcărie din vina mea, dar unde am făcut eu facultatea se copia”

Un student exmatriculat pentru că a copiat nu este interesat de domeniul Dreptului, ale cărui valori sunt tocmai corectitudinea și etica profesională, iar argumentul „toată lumea copiază” este un sofism,…
Vezi articolul