Adolescenții de 16 și 17 ani să aibă drept de vot – o inițiativă legislativă propusă de studenții de la Științe Politice, în cadrul Universității București

472 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
O iniţiativă legislativă propusă de un grup de studenţi de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti pentru extinderea dreptului de vot la alegerile locale şi europarlamentare şi pentru categoriile de vârstă cuprinse între 16 şi 18 ani a fost prezentată astăzi de deputatul neafiliat Alexandru Kocsis la Palatul Parlamentului.

„Această iniţiativă legislativă pe care eu vreau să o depun în Parlament, alături de mai mulţi parlamentari pe care vreau să-i conving să o semneze, a pornit ca o iniţiativă civică în urma unui eveniment la care eu am participat, am fost invitat de către studenţii de la Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti la o dezbatere pe care ei au organizat-o cu reprezentanţii unor partide politice.

Prima propunere pe care ei au făcut-o a fost de scădere a vârstei de la care se poate candida în alegerile locale, acolo avem o barieră constituțională destul de puternică şi de clară. Am trecut la următoarea propunere, la scăderea vârstei de la care se poate vota. Prima reacţie a fost situaţia aceasta de blocaj, de schimbare a Constituției, dar în urma consultării mai multor specialişti în domeniu am ajuns la concluzia că ar putea fi posibilă o asemenea iniţiativă legislativă care să şi treacă, să nu se blocheze în bariera constituțională, dacă discutăm doar de alegerile locale şi europarlamentare. Partea despre constituționalitate o vom discuta pe parcurs, am fost convins că se poate, am documentat împreună fenomenul, am scris împreună draftul de iniţiativă şi motivaţia şi ne pregătim să depunem acest proiect de lege”, a precizat Kocsis.

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

Foto: © RoibulDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


4 comments
    1. Conform stiintei, pana la 21-23 de ani, creierul nu are in totalitate dezvoltate ambele emisfere. Si tocmai aspecte ce tin de luarea corecta de decizii, nu sunt inca pregatite sub 21 de ani. Tinerii sub aceasta varsta sunt mai predispusi la decizii proaste, la asumare de riscuri inutile. Odata cu inaintarea in varsta, creierul isi incheie procesul de maturare si omul devine mai prudent, mai intelept, luand hotarari pertinente, bazate pe o judecata clara si la rece si nu sub imboldul impulsurilor sau hormonilor. Am explicat asa cum am inteles eu, dar, pentru o intelegere mai buna, consultati documente de specialitate.

    1. Deja avem reprezentanti in Consiliul Elevilor din clasa a cincea de 10-11 ani. Va mai mira ca vor si drept de vot la inceput de liceu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorul de Istorie Andrei Avram, despre noile planuri-cadru propuse de minister: Introducem istoria românilor în clasele a IX-a și a X-a, însă nu putem să studiem trunchiat, trebuie integrată în istoria universală

Istoria va fi predată trunchiat și va afecta capacitatea de înțelegere a elevilor, dacă proiectul planurilor-cadru pentru liceu va fi adoptat în forma actuală, consideră profesorul de Istorie Andrei Avram,…
Vezi articolul

GRAFIC Peste 2,9 milioane de elevi încep luni școala, cu circa 60 de mii mai puțini ca anul trecut. Scăderea înseamnă echivalentul populației unui oraș cât Vaslui și al desființării a 2.400 de clase de câte 25 de elevi

Peste 2,9 milioane de elevi încep școala de luni, 11 septembrie. Nu există deocamdată un număr oficial al elevilor înscriși, anunțat de Minister, dar Ligia Deca a anunțat joi că…
Vezi articolul