Adoptarea planurilor-cadru pentru liceu, amânată din nou de Ligia Deca, intrată în campanie electorală / Acestea vor restrânge trunchiul comun, spune ministrul Educației: Elevii își vor putea alege în clasele a XI-a și a XII-a discipline care îi pasionează

1.346 de vizualizări
Foto: gov.ro
Viitoarele planuri-cadru pentru liceu vor restrânge trunchiul comun, adică numărul materiilor obligatorii pentru toți elevii, a spus Ligia Deca într-un interviu pentru Stiripesurse.ro. Astfel, elevii ar urma să își aleagă mai multe materii în funcție de pasiunile lor atunci când ajung în clasele a XI-a și a XII-a.

Ministrul a afirmat în cadrul interviului că viitoarele planuri-cadru vor fi definitivate în lunile următoare. Aceasta ar fi a patra amânare din acest an electoral.

Având în vedere că Ligia Deca este oficial candidată la alegerile pentru Senat, figurând prima pe lista PNL Vâlcea, această amânare înseamnă ca planurile-cadru ar putea fi definitivate de un alt ministru, într-un nou Guvern constituit după alegerile Parlamentare.

Aceasta a menționat că prevederile din planurile-cadru vor fi centrate pe nevoile liceenilor și vor oferi flexibilitate: „E o reformă mult așteptată și o reformă care va mai aduce un lucru, și anume flexibilizarea rutelor și centrarea pe copil.”

„Asta înseamnă un trunchi comun mai redus și o posibilitate mai mare ca, în funcție de ce vrei să faci în continuare – intri în piața muncii, mergi pe o rută universitară umană, sau reală, sau de oricare alt fel – să poți să-ți alegi în clasele a XI-a și a XII-a disciplinele care îți trebuie sau care te pasionează pentru ceea ce-ți propui în continuare”, a mai explicat ea, în interviul citat.

Viitoarele planuri-cadru presupun și schimbarea programei școlare, a manualelor, dar și formarea profesorilor astfel încât să răspundă noilor cerințe educaționale: „Vom avea planuri-cadru noi pentru liceu, programe noi, manuale noi și profesori formați ca să predea noua filozofie, adică centrat pe competențe și pe copil”.


4 comments
  1. Problema e ca peste o luna apare metodologia de mobilitate, în ianuarie directorii trebuie sa facă incadrarile pentru anul școlar viitor, iar pe 22 februarie se lansează site ul de titularizare.

  2. da, bineinteles… pe modelul de acum de la gimnaziu, nu? Toti parintii optam, fiecare pentru ce vrea, din lista propusa(niste titluri pompoase care suna bine)… castiga majoritatea… si la inceputul anului ne trezim ca… profesorul X nu are norma intreaga si atunci trebuie sa i se completeze norma… da, stim… in cls 5 optional du dna de romana, s-au uitat la filme, in cls VI optional cu dna de TIC, s-au jucat pe calculator, in cls VII optional cu dna de sport, macar s-au jucat afara, in cls VIII, optional cu dna de romana, e bine ca fac pregatire pt evaluare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile pot de acum să finanțeze din fonduri proprii proiecte de mobilitate academică a studenților, iar aceștia vor beneficia cel puțin o dată pe an de prezentări ale programelor de mobilitate disponibile / Fonduri de la buget pentru creșterea numărului de mobilități – Metodologie nou aprobată

Instituțiile de învățământ superior „pot finanța, cofinanța și/sau avansa fonduri din venituri proprii pentru a susține implementarea proiectelor de mobilitate”, potrivit noii Metodologii privind mobilitatea academică a studenților, aprobată printr-un…
Vezi articolul

Cum arată subiectele din 1987 și ’88 pe care Nicușor Dan le-a rezolvat la Olimpiada Internațională de Matematică, unde a obținut 2 medalii de aur “pur”. Radu Gologan: Nicușor a avut la OIM câteva soluții foarte originale

Nicușor Dan este primul matematician cu două medalii de aur “pur” la Olimpiada Internațională de Matematică ce ocupă funcția de primar al Bucureștiului. În 1987, primul an în care Nicușor…
Vezi articolul