(Advertorial) Conferința “Dezvoltare durabilă la Marea Neagră” – SUST-BLACK. Eveniment științific al Președinției României la Consiliul UE

86 de vizualizări
Conferința “Dezvoltare durabilă la Marea Neagră” este organizată de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geo-ecologie Marină – GeoEcoMar, sub auspiciile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și este susținută de Comisia Europeană și de Ministerul Cercetării și Inovării. Ea are loc în perioada 8-11 mai 2019, la București, în Palatul Parlamentului, Sala Al.I Cuza.

Cu această ocazie, comunitatea științifică va emite “Declarația de la București”, lansând astfel o agendă strategică de cercetare și inovare pentru Marea Neagră. Conferința este un eveniment oficial de rang înalt, care va spori gradul de conștientizare privind cercetarea științifică în zona Mării Negre, precum și cercetarea marină în Europa în general.

Ziua a doua a conferinței:

Conferința a debutat pe 8 mai, la ora 14:00 cu sesiunea plenară, și se desfășoară și pe parcursul întregii zile de 9 mai:

La dezbateri, moderate de jurnalista irlandeză Karen Coleman, personalitate media de prim rang, vor participa membri ai comunităților științifică și academică internaționale, cât și reprezentanți ai tuturor țărilor riverane Mării Negre.

Prima zi a conferinței va cuprinde discursurile introductive rostite de Ministrului român al Cercetării și Inovării Nicolae Hurduc, de John Bell, reprezentantul Comisarului European pentru Cercetare și Inovare Carlos Moedas, de Emil Constantinescu, fostul Președinte al României, un mesaj video din partea Comisarului European pentru Mediu Karmenu Vella, dar și aserțiuni din partea Secretarului de Stat in MAE Maria Magdalena Grigore, a Secretarului General al Comisiei pentru Cooperarea Economică la Marea Neagră Michael B. Christides și a reprezentantului OSCE Audrone Perkauskiene. Acestea vor fi urmate de discuții științifice pe marginea agendei strategice de cercetare și inovare la Marea Neagră, a principalelor inițiative majore și structurilor și infrastructurilor de cercetare existente, care ar putea susține cooperarea pentru ”blue growth” în regiune, cât și a sprijinului Uniunii Europene pentru dezvoltarea durabilă la Marea Neagră.

Cea de-a doua zi a conferinței va prilejui dezbateri aplicate pe marginea mai multor teme de interes, dintre care amintim infrastructura de cercetare DANUBIUS-RI. Concluziile de la finalul celei de-a doua zile vor fi urmate de emiterea ”Declarației de la București” prezentată de Viorel Vulturescu, director al Direcției de Cooperare Internaționață din cadrul Ministerului Cercetării și Inovării.

Obiectivul conferinței este acela de a identifica opțiunile și prioritățile politice, precum și de a planifica acțiunile viitoare. Rezultatele dezbaterilor vor consolida și susține “Declarația de la București”, menită să construiască o societate durabilă și inovatoare în jurul Mării Negre.

Cu prilejul reuniunii de la Palatul Parlamentului, vor avea loc și următoarele trei evenimente conexe:

  • “Cea de-a noua întâlnire pe marginea Inițiativei pentru Cercetare și Inovare Blue Growth la Marea Neagră” (“9th meeting of the Blue Growth Initiative for Research and Innovation in the Black Sea”), ce va avea loc pe data de 8 mai, în sala I.I.C.Bratianu,
  • “Simpozionul Natură și Cultură la Marea Neagră” (Nature and Culture at the Black Sea Coast Symposium), organizat de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului pe data de 9 mai, în sala Constantin Stere,
  • “Cea de-a unsprezecea întâlnire a comitetului director al proiectului DANUBIUS – Preparatory Phase” (“DANUBIUS-PP 11th Steering Committee”), organizată tot în cea de-a doua zi a conferinței, în sala I.I.C.Brătianu.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Tătaru, despre normele propuse pentru reluarea școlii: Devin funcționale în măsura în care proiectul legislativ trece de Parlament cât mai repede / “Orice sugestie e binevenită”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, miercuri, că orice sugestie este ‘binevenită’ privind proiectul normelor de instituire de măsuri sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ în perioada pandemiei…
Vezi articolul

Colegiul Național „Tudor Vianu”, unde este diriginte și profesor de Română ministrul Educației, Monica Anisie, intră de joi în scenariul roșu. Patru elevi, confirmați pozitiv cu COVID

Colegiul Național „Tudor Vianu” din Capitală, liceul unde predă limba Română ministrul Educației, Monica Anisie, intră de joi în scenariul roșu, potrivit surselor Edupedu. Cadrele didactice au fost anunțate astăzi,…
Vezi articolul

Consorțiul de universități europene Civica, din care face parte și SNSPA, condamnă încălcarea flagrantă a libertății de exprimare în Iran: “Universitățile nu ar trebui să interzică accesul femeilor la anumite domenii academice, ci să ofere aceleași condiții de studiu pentru toți”

Consorțiul Universitatea Europeană de Științe Sociale, numit și alianța CIVICA, lansează, într-o declarație comună, un apel la comunitatea internațională pentru a condamna brutalitatea și agresiunea forțelor guvernamentale împotriva protestatarilor din…
Vezi articolul

Inspectoratul Școlar Cluj anunță un proiect prin care palmele a 100 de elevi vor fi „scanate” cu un dispozitiv ca să le fie determinat profilul de orientare în carieră / Marinela Marc, inspector șef: „Se scanează posibilitățile native ale tinerilor. Clubul Lions a venit spre noi cu acest dispozitiv și Universitatea Babeș Bolyai, Facultatea de Psihologie și Științele Educației”

Peste 100 de elevi clujeni de clasa a XI-a vor fi incluși într-un proiect-pilot care prevede scanarea mâinilor, cu un dispozitiv „pentru identificarea abilităților native privind cariera lor viitoare”, au…
Vezi articolul