AI și scrierea cuneiformă: Cum poate inteligența artificială să ajute la descifrarea primelor texte, vechi de peste 5.000 de ani

439 de vizualizări
Foto: © Dmitry Rozhdestvenskiy | Dreamstime.com
Acest fapt a ajuns cel mai recent în atenția internațională în mai, atunci când un grup interdisciplinar de cercetători în domeniul informaticii și al istoriei a publicat studiul „Traducerea din akkadiană în engleză cu ajutorul traducerii automate neuronale”, în care au descris crearea unui model AI capabil de a traduce instant texte din limba akkadiană, scrise în cuneiformă, prin folosirea aceleiași tehnologii pe care este bazat Google Translate, explică revista americană Fortune, potrivit G4Media.ro.

După cum explică The Times of Israel, echipa de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv, de la Universitatea Ariel și conduși și ingineri software de la Google, a folosit “traducerea automată neuronală”, un subdomeniu al inteligenței artificiale (AI) care se ocupă cu traducerea de texte dintr-o limbă în alta, explică ONG-ul american A.I. for Everyone.

Utilizat și de Google Translate, Baidu translate și alte motoare de traducere, acest tip de AI funcționează prin convertirea cuvintelor într-un șir de numere și utilizează o formulă matematică complexă, numită rețea neuronală, pentru a produce o propoziție într-o altă limbă într-o construcție mai precisă și mai naturală decât traducerea cuvânt cu cuvânt.

Această realizare este deosebită pentru domeniul arheologiei datorită importanței limbii akkadiene. Aceasta a fost scrisă și vorbită în Mesopotamia și în Orientul Mijlociu din jurul anului 3.000 î.Hr. până în anul 100 d.Hr. A fost lingua franca a vremii sale, similară cu engleza în prezent, până pe la momentul 600 î.Hr., când a început să fie înlocuită treptat de aramaică.

Akkadiana și predecesoarea sa, sumeriana, au fost scrise folosind cuneiforma, un sistem de scriere în care un instrument ascuțit e folosit pentru a crea marcaje în formă de cuie sau ace pe o bucată de lut umed. Cuneiformele akkadiene și sumeriene sunt cele mai vechi limbi scrise descoperite vreodată, deși sunt disponibile mult mai multe texte în akkadiană decât în sumeriană.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

Foto: © Dmitry Rozhdestvenskiy | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Criterii și documente necesare pentru burse sociale în anul școlar 2024-2025. Prevederi noi: Bursele pentru elevii din familii monoparentale sunt condiționate de venit, școlile nu trebuie să ceară acte legalizate la notar

Elevii pot primi șapte categorii de burse sociale în anul școlar 2024-2025 și dosarul poate fi depus pe perioada întregului an școlar. Bursele medicale și pentru elevii orfani nu sunt…
Vezi articolul

De anul școlar viitor, la liceul Universității „Alexandru Ioan Cuza din Iași” vor fi două clase cu profil pedagogic, potrivit rectorului Tudorel Toader. Urmează să fie depusă documentația necesară la ARACIP

Liceul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași urmează să înființeze două clase cu profil pedagogic, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Tudorel Toader, rectorul instituției de învățământ: „În şedinţa Senatului…
Vezi articolul
Cheltuielile unei familii cu Educația: comparația cu ceilalți ani

Banii pentru Educație, în „România Educată”: Creșterea finanțării școlilor care au elevi din medii defavorizate / Facilități pentru ca firmele să-și dezvolte creșe pentru angajați / Burse mai mari pentru elevii din rural

Raportul România Educată propune adăugarea unui coeficient la costul standard per elev pentru finanțarea școlilor defavorizate și posibilitatea actualizării pe parcursul anului, în situațiile în care apar creșteri salariale. Coeficientul…
Vezi articolul

Q&A Coronavirus: Pot să merg în alt oraș unde pot să stau într-o locuință care îmi oferă condiții mai bune pentru familie, cu copiii, pentru a rămâne în autoizolare? La “activități sportive” poate fi inclus şi mersul pe bicicletă? Răspunsurile oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică

Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului pe tema COVID-19 a realizat un material prin care sunt acoperite cu răspunsuri documentate întrebările adresate de jurnaliști și cetățeni pentru lămurirea unor situații…
Vezi articolul

Câte 70-80 de lucrări primite de profesori la corectat, “până luni”, după simularea de BAC 2024. Mulți evaluatori spun că termenul e imposibil / Profesorii ar trebui plătiți pentru aceste simulări ale examenelor naționale, potrivit liderului sindical Marius Nistor

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că profesorii care evaluează lucrările de la simularea examenului de Bacalaureat au un număr mare de lucrări…
Vezi articolul