Ajutor financiar pentru creșă privată și indemnizație de bunic de 735 lei pe lună, aprobate de Consiliul Local Brașov. Se aplică de la 1 ianuarie 2023

9.094 de vizualizări
Foto: © Boris Ryaposov | Dreamstime.com
Consiliul Local Brașov a aprobat creșterea ajutorului financiar pentru părinții care nu mai găsesc locuri în creșele de stat pentru copii și pentru bunicii care stau cu nepoții de vârstă antepreșcolară aflați pe listele de așteptare în creșele de stat de la 525 lei/lună la 735 lei/lună, începând cu 1 ianuarie 2023, potrivit Monitorul Expres.

Pentru anul următor, s-a aprobat costul mediu lunar în valoare de 735 lei, corespunzător unui număr de 21 zile lucrătoare pe lună în care funcționează creșele, respectiv 35 lei/zi/copil.

  • Ajutorul pentru creşa privată şi indemnizaţia pentru bunici au fost aprobate de Consiliul Local în luna mai a anului 2021. De atunci, 47 de părinţi au solicitat ajutorul de creşă privată, dar l-au primit doar 36. În ceea ce priveşte indemnizaţiile de bunic, au fost depuse 110 cereri şi au fost aprobate 84, conform publicației Bună ziua Brașov.

În municipiul Braşov sunt 9 creşe de stat, numărul total de locuri fiind de aproximativ 900, iar pentru ocuparea lor sunt depuse aproape 1.500 de cereri.

Poate beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor educaționale prestate de o unitate de educație timpurie antepreșcolară, persoana care are în întreţinere copii de vârstă antepreşcolară şi care se află în una dintre următoarele situaţii:

a) este părintele la care copilul locuieşte în mod statornic;

b) are calitatea de reprezentant legal al copilului şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia;

c) este persoana desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform prevederilor art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru a beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor educaționale prestate de o unitate de educație timpurie antepreșcolară: 

  • persoanele prevăzute mai sus trebuie să aibă domiciliul stabil în Municipiul Brașov; copilul aflat în întreținere, pentru care se solicită ajutorul financiar, să fie înscris la o unitate de educație timpurie antepreșcolară cu sediul în Municipiul Brașov, în sistem privat, care este organizată și funcționează potrivit H.G. 1252/2012 privind aprobarea Metodologiei de organizare şi funcţionare a creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară; 
  • copilul să fie înscris pe lista de așteptare la o creșă din sistemul public;
  • părinții/reprezentantul legal să nu fi refuzat un loc la creșele din sistemul public sau să nu fi retras copilul aflat în întreținere de la oricare dintre creșele din sistemul public, pentru anul școlar curent; părinții/reprezentantul legal să nu aibă datorii față de bugetul local; 
  • părintele la care copilul locuiește/reprezentantul legal să aibă o sursă de venit legală. Toate acestea sunt condiții cumulative.

În cazul indemnizației pentru bunici, condițiile ce trebuie îndeplinite sunt aproape similare celor aplicabile ajutorului financiar acordat părinților, cu diferența că bunicul trebuie să se afle în relații de rudenie firească sau din adopție cu nepotul/nepoții pentru care solicită indemnizația, să aibă acordul părinților acestuia/acestora; să se ocupe de creșterea și îngrijirea nepotului/nepoților pentru care solicită indemnizația și să aibă o stare de sănătate corespunzătoare pentru aceasta.

Detalii despre condițiile și documentele necesare obținerii ajutorului financiar sau a indemnizației pentru bunici sunt disponibile pe site-ul Direcției de Asistență Socială Brașov, www.dasbv.ro, mai transmite sursa citată.

Foto: © Boris Ryaposov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Platforma de evaluare online a elevilor la toate materiile și examenele naționale, proiect început pe 7 martie de ministerul Educației, va costa 78 de milioane de euro și trebuie să fie gata până în septembrie 2025 

Platforma de evaluare online a elevilor la toate materiile și examenele naționale  și realizarea de conținut digital, „e-Evaluare, e-Examinare în Educație (4E-Education)”, proiect început pe 7 martie de ministerul Educației,…
Vezi articolul

Președinta ARACIP și-a dat demisia după o lună de la numire. Alina Paraschiv acuză apariția unui proiect de hotărâre de guvern cu „schimbări fundamentale” ale Agenției care acreditează și autorizează școlile și grădinițele, dar fără nicio legătură cu reformele discutate și „care nu respectă nici măcar viziunea România Educată”

„Mi-am înaintat demisia ieri, 31 august 2021, din funcția de președinte al ARACIP”, a declarat Alina Paraschiv pentru Edupedu.ro. Fusese numită în fruntea Agenției Române de Asigurare a Calității în…
Vezi articolul
Ordinul privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie

Consiliul Elevilor: Guvernul să elaboreze și să aprobe urgent normele reglementării transportului elevilor, altfel, în perioada următoare vom fi martorii unei creșteri semnificative a abandonului școlar

Consiliul Național al Elevilor solicită Guvernului elaborarea și aprobarea, în regim de urgență, a normelor legale necesare reglementării transportului elevilor. „În caz contrar, în perioada următoare, vom fi martorii unei…
Vezi articolul