Alba-neagra la Consiliul Național de Etica a Cercetării. Deciziile de sancționare a doi preoți universitari, penalizați pentru autoplagiat, au fost șterse de pe site, după un articol jurnalistic care semnala cazurile

3.962 de vizualizări
Foto: Ziarul Lumina
Situație fără precedent în activitatea Consiliului Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, organism subordonat Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Două decizii de sancționare a unor cadre didactice universitare, preoți care predau la Facultăți de Teologie, au fost eliminate subit de pe site-ul Consiliului la câteva zile după ce G4Media.ro publicase un articol despre conținutul acestora.

De precizat că aceste decizii sunt singurele care au dispărut și că, anterior eliminării, stătuseră pe site-ul Consiliului șase, respectiv opt luni. Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Consiliul Național de Etică a transmis că site-ul este „operat” de Departamentul IT al Ministerului, în timp ce acesta din urmă a sugerat, printre rânduri, că deciziile nu ar fi avut avizul Direcției Juridice. Deși au trecut peste două luni, cele două decizii nu au reapărut pe site-ul Consiliului nici acum.

Pe data de 28 mai 2024, G4Media.ro a publicat un articol despre faptul că Marian Vâlciu și Vasile Crețu, doi preoți – cadre didactice universitare la Facultăți de Teologie Ortodoxă din Târgoviște și București au fost sancționați, în 2023, de către plenul Consiliului Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI).

Vâlciu a primit „avertisment scris” pentru autoplagiat, iar Crețu -interdicție de a concura pentru un grad didactic superior timp de trei ani deoarece a plagiat – a publicat, sub semnătură proprie, în anuarul Facultății, un articol care îi parvenise, anterior, de la un student masterand drept lucrare la un seminar.

Informațiile G4Media.ro proveneau din două decizii in extenso ale Consiliului, cu numerele 43 și 44, postate pe site-ul Consiliului Național de Etică pe datele de 27 octombrie, respectiv 18 decembrie 2023.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Definitivat 2024. Subiectele și baremele de corectare pentru profesorii de gimnaziu și liceu au fost publicate. Eseu despre poezia „Biografie” de Lucian Blaga, cerință pentru profesorii de Limba română

Subiectele și baremele de la Definitivat 2024 pentru profesorii din gimnazii și licee (clasele V-XII/XIII) au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00. Proba scrisă a examenului durat 4 ore, între…
Vezi articolul

Senatul a respins solicitarea lui Iohannis de reexaminare a legii „educației sexuale”. Disciplina se va numi în continuare „educație sanitară” și elevii vor participa doar cu acordul scris al părinților

Plenul Senatului a respins, marți, solicitarea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității acordului scris…
Vezi articolul

Construirea unei „școli online suport” și „granturi pentru partenerii care dezvoltă conținut educațional în format digital” – soluții propuse de senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie, după ce elevii care au făcut peste 159 de zile de „școală online”, „au pierdut un an școlar și pierderile nu mai pot fi recuperate”

Construirea unei „școli online suport” și „granturi pentru partenerii care dezvoltă conținut educațional în format digital”, propune senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie într-un text publicat pe pagina sa de Facebook. Pălărie…
Vezi articolul