Alertă Inspectoratul Școlar București: Toți elevii și profesorii din Capitală trebuie să-și schimbe “urgent” parolele de la platformele de învățare online, după ce “persoane necunoscute au accesat ilegal conturile de acces la aplicații”

27.041 de vizualizări
Foto: © Rawpixelimages | Dreamstime.com
Toți elevii și profesorii din București trebuie să-și schimbe “urgent” parolele de la platformele de învățare online, potrivit unei adrese trimise directorilor de școli din Capitală de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Documentul consultat de Edupedu.ro arată că măsura este necesară după ce “persoane necunoscute au accesat ilegal conturile de acces la aplicații”.

Adresa care cere măsuri urgente din partea școlilor, a elevilor și a profesorilor semnalează faptul că mai multe școli au sesizat “imixtiuni” în orele online. Persoanele necunoscute au postat diferite mesaje, au înregistrat profesorii care predau la orele respective și chiar au restricționat accesul cadrelor didactice la aplicația de școala online, mai arată Inspectoratul.

“Având în vedere faptul că în ultima perioadă mai multe unități școlare au sesizat imixtiuni în activitățile de predare realizate în sistemul online, constând în aceea că persoane necunoscute au accesat ilegal codurile de acces la aplicațiile utilizate, postând diferite mesaje, înregistrând prelegerile profesorilor sau chiar restricționat accesul acestora la aplicație, solicităm a fi adoptate urgent următoarele măsuri:

 • Veți solicita cadrelor didactice și elevilor schimbarea parolei de acces pentru platformele online pe care le utilizează, pentru a evita accesare a conturilor de către persoane neautorizate care au avut acces la contul generat inițial de personalul IT;
 • Cadrele didactice vor informa elevii și părinții cu privire la riscurile la care se supun în condițiile în care furnizează persoanelor neautorizate, datele conturilor de acces la platformele online pe care le utilizează. Acesul egal la un sistem informatic constituie infracțiune și se pedepsește conform legii.
 • Orice imixtiune în procesul de învățământ, va fi semnalată în cel mai scurt timp atât Inspectoratului școlar al Municipiului București cât și poliției”, se mai arată în adresa trimisă de ISMB tuturor școlilor din București.

Reamintim că de marți, 20 octombrie, toate școlile și grădinițele din București au trecut la predarea online 100%, Capitala trecând în scenariul 3, roșu, după depășirea ratei de infectare de 3 la mia de locuitori.

Alerta ISMB pentru măsuri urgente școala online

Foto: © Rawpixelimages | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


5 comments
 1. Evident ca cei care au pus o tara intreaga sa se mute online nu-s idioti. Sigur ca si-au dat seama ca invatamantul care-i inca finantat de stat nu poate fi pus la dispozitia oricui dispune de o ,,platforme online”. Si atunci care o fi scopul bulibaselii starnite la adapostul ,,pandemiei’’? Unii zic ca tre’ sa faca praf ,,personalul didactic” care-i impins de la spate pe un teren minat, altii zic ca scopul e sa faca praf ,,viitorul natiei” fortand trecerea ,,invatarii” de pe manuale pe ,,platforme” iar putini care gandesc cu bataie mai lunga au ajuns la concluzia ca fiind in capitalism scopu-i asa cum e normal adunarea banilor. De ce sa se chinuie sa faca profituri facandu-ne autostrazi cand e mult mai simplu sa adune banii cu ,,online-ul”. Nici macar nu mai tre’ aduse ,,utilajele” pe teren (ca-n cazul inceputului ,,autostrazi’’ Transilvania) ci urmaresc numai transferurile bancare. Adica, sa inteleaga si analfabetii functional, fortezi poporul sa se urce pe platforme ,,gratuite”, ca apoi, dupa ce ,,se va obisnui”, de voie de nevoie alea gratuite sa se faca cu plata iar ,,noi statul” sa viram sutele de milioane de euro ,,capitalistilor” care ne-au pus la dispozitie ,,la greu” platformele si sa le mai si multumim pt. ca ni le vor oferi in viitorul apropiat la ,,preturi bune”. Terenu-i pregatit cu un inceput de cheltuiala (165 milioane de lei) pentru wireless in scoli si se asteapta cincige-ul pt ca ,,romanu” sa se poata misca de dupa masca la o alta viteza ca doar vine urmatorul test PISA.

 2. Lucrurile sunt foarte simple. Nu e vorba de niciun hacker si nici nu e nevoie de schimbarea parolelor.
  Elevii “ajuta” si respectiv sunt “ajutati” de prietenii de la alte clase pentru a perturba reciproc orele si pentru a evita astfel “plictiseala” orelor on-line! Se petrecea acest lucru si anul scolar trecut si se intampla si acum
  Este pacat de efortul profesorilor si al majoritatii elevilor
  Pentru a evita procedura mai complicata a accesului cu control intermediar, asa zisa camera de asteptare, cei care deschid sesiuni (pe Zoom) comunica un link pe care binevoitorii il transmit mai departe prietenilor. Nu exista nicio trasabilitate acestor linkuri, practic oricine il cunoaste, il acceseaza.
  Solutia este controlul preliminar (implica timp pierdut pentru selectarea participantilor care si asa este limitat la 40 de minute!), utilizarea unor platforme mai riguroase, gen Skype bazate pe conturi si parole individuale ori utilizarea unor platforme dedicate.
  Cu timpul vor fi gasite solutii pentru contracararea unor astfel de incidente “copilaresti”.
  Important este sa nu dramatizam si sa continuam activitatea. Cu totii avem de invatat

 3. Despre care dintre platforme e vorba? Fiecare școală/liceu are propria opțiune. Unii sunt cu Google Classroom, alții cu Teams, sau cu Zoom, sau Webex, sau 24edu, sau AdServio sau cine maștie câte or fi….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Școala va decide dacă dorește și dacă are condiții pentru ca profesorii să facă testarea în școală, dacă nu testele vor fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților. Rezultatul testului va fi trimis în scris sau prin e-mail dirigintelui, anunță ministrul Educației

„Testele vor putea fi administrate la domiciliu, de către părinți sau sub supravegherea părinților sau a reprezentanților legali, sau în școală. Atunci când există dorința colegilor – cadre didactice –…
Vezi articolul

DOCUMENT Din 15 decembrie, porțile școlilor din Ilfov vor fi “închise și asigurate” după intrarea elevilor la ore, a decis inspectoratul școlar / Părinții vor avea acces în școală în aceleași condiții ca până acum, iar elevii, doar pe baza carnetului de elev

Inspectoratul școlar județean Ilfov a publicat regulamentul cadru pentru menținerea și creșterea gradului de siguranță civică în perimetrul unităților de învățământ din județul Ilfov, valabil din 15 decembrie 2022. Principalele…
Vezi articolul
Regulile sanitare pentru școli

Reprezentanții elevilor, ai părinților și ai sindicatelor îi solicită Premierului Orban modificarea ordinului comun cu regulile sanitare pentru școli: A generat confuzie / Lipsa unor reguli clare a determinat instaurarea panicii în rândul elevilor, studenților, părinților și salariaților din învățământ

Consiliul Național al Elevilor, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți și cele trei federații sindicale reprezentative din Învățământ îi solicită într-o scrisoare deschisă Premierului Ludovic Orban, modificarea ordinului comun cu…
Vezi articolul