Alexandru Rafila: Participarea primarilor la alegeri eu aș pune-o foarte serios sub semnul întrebării, dacă nu reușesc să facă funcționale școlile

2.777 de vizualizări
Alexandru Rafila / Foto: caspa.ro
“Toată lumea discută acum despre alegerile locale și redeschiderea școlilor – două lucruri care mie mi se par foarte corelate. Păi, nu vă supărați, la alegerile locale cei care urmează să fie desemnați ca cei mai buni gospodari din localitățile din România n-ar trebui acum să dea dovada spiritului gospodăresc în această perioadă și să facă funcționale școlile?”, a declarat la Digi 24 Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Adică mie mi se pare că dacă în această perioadă [primarii – N.Red.] nu reușesc să facă acest lucru [să facă funcționale școlile – N.Red.], discuția despre participarea lor la procesul electoral eu aș pune-o foarte serios sub semnul întrebării“, a continuat Rafila, unul dintre principalii comunicatori oficiali în criza COVID-19.

Adică vrei să mergi la alegeri, dar nu poți să gestionezi o problemă care nu zic că este simplă, dar este rezolvabilă? Să asiguri niște condiții igienice decente, n-aș spune minimale, în toate școlile din România. Și atunci răspunsul pentru alegeri ar putea și el să se lege de un astfel de obiectiv“, a mai spus Rafila.

Președintele Societății Române de Microbiologie a explicat că “ce discutăm pentru școli trebuie să se regăsească și în zona procesului electoral: apă, dezinfectant, protecție pentru persoanele care sunt implicate. Peste 200.000 de persoane sunt implicate în procesul de organizare a alegerilor și ei sunt la risc mai mare, mai puțin alegătorii care vin, votează și pleacă. Nu trebuie să ajungem nici să dezinfectăm fiecare ștampilă la 5 minute, dar dacă lumea se dezinfectează la intrarea în sală și face același lucru când părăsește sala, se reduce riscul de îmbolnavire“.

Întrebat dacă ar recomanda deschiderea cursurilor într-o școală în care nu există apă curentă, Alexandru Rafila a răspuns: “se pot găsi soluții astfel încât să existe apă, care chiar dacă nu este curentă, poate fi utilizată pentru spălatul pe mâini. Eu nu aș recomanda deschiderea cursurilor într-o școală în care nu există o astfel de soluție niciodată, nu legat de… [Situația actuală – N.Red.]. Aia nu e școală, nu vă supărați! Ce învață copilul la școală? Unul dintre lucrurile pe care le învață copiii la școală este igiena, ori dacă primul lucru pe care copilul îl învață este lipsa igienei…


1 comment
  1. Întrebarea mea este: în situația în care se află școlile ar fi prea mult să cerem ca în școli să fie și apă caldă? Sau mai bine să nu cerem imposibilul de la domnii primari chiar în pragul campaniei de alegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Noul secretar de stat de la Ministerul Educației va fi din partea PSD și „în niciun caz nu va avea atribuții pe România Educată”, transmite ministrul Educației, după ședința de Guvern în care a fost eliminată referirea la proiectul prezidențial din nota de fundamentare a actului normativ

Noul secretar de stat de la Ministerul Educației va fi o persoană numită din partea filialei Maramureș a Partidului Social Democrat, a confirmat pentru Edupedu.ro președintele PSD Marcel Ciolacu. Amintim…
Vezi articolul

Studierea antimateriei reci va duce la o revoluție în domeniul fizicii – cercetătorii de la CERN au reușit să răcească un nor de pozitroniu, cel mai ușor atom, cu ajutorul unui laser

Studierea antimateriei este pregătită să facă un salt revoluţionar către noi aplicaţii viitoare în domenii precum spectroscopia şi imagistica de diagnosticare, informează ANSA, potrivit Agerpres. O descoperire pe care oamenii…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor: Problema testelor de salivă să fie tratată rapid de Consiliului pentru Soluționarea Contestațiilor / Responsabilii pentru această mascaradă să își dea de urgență demisia

În legătură cu testele de salivă, care întârzie să fie livrate în școli, Consiliul Național al Elevilor solicită Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor „tratarea cu celeritate a acestei probleme și…
Vezi articolul

Pălarie, USR: Redeschiderea şcolilor în format fizic, condiţionată de gradul de vaccinare în localitate / Integrarea datelor din SIIIR cu platforma de vaccinare, pentru a putea calcula rata de vaccinare a colectivităţii şcolare adulte – adăugând aici şi părinţii

Redeschiderea şcolilor în format fizic trebuie condiţionată de gradul de vaccinare în unitatea administrativ teritorială (UAT) şi nu de vaccinarea personalului din şcoală, pentru că acest ultim criteriu riscă fie…
Vezi articolul