RAPORT: Alocația de stat pentru copii este cu 12% mai mică decât era în 1989, în timp ce pensia netă este cu 67% mai mare

7.403 vizualizări
Scoala Altfel - ce activitati ar trebui sa faca profesorii
Scoala Altfel – ce activitati ar trebui sa faca profesorii FOTO: Kelly Sikkema on Unsplash
Alocația de stat abia atinge nivelul de 88% față de cuntumul pe care acest transfer social îl avea în anul 1989. Informația apare în cel mai recent raport despre Starea Socială din România, făcut de Institutul pentru Calitatea Vieții al Academiei Române. Calculele specialiștilor arată că niciodată după anul 1989 până în prezent alocația pentru copii nu a mai ajuns la nivelul dinainte de Revoluție.

Numărul copiilor care primesc alocație a scăzut continuu, față de anul 2012, potrivit datelor Ministerului Muncii, ajungând de la 3,76 milioane de beneficiari de alocație de stat în luna octombrie 2012 până la 3,56 milioane de beneficiari în octombrie 2018.

SURSA: edupedu.ro

Alocația de stat: cât valorează de fapt aceasta

Cea mai recentă majorare a alocației de stat pentru copii a fost decisa în luna iunie 2015, când cuantumul alocației a crescut de la 42 la 84 de lei pe lună. De atunci nu s-a mai luat nicio altă măsură de creștere a acestui sprijin oferit copiilor.

Alocația înainte de 1989 era definită și stabilită prin Decretul 410/1985, era diferențiată în funcție de veniturile familiei și reprezenta ca valoare între 8 și 10% din salariul mediu. La vremea aceea, cuantumul alocatiilor ajungea la 3,1% din PIB.

Cele mai recente date de la Ministerul Muncii arată că suma plătită în octombrie 2018 pentru alocații a fost de 346.606.844 lei. Această sumă înseamnă, raportată la PIB-ul pe 2018 de 949,5 miliarde de lei, doar 0,04% din PIB. Ca valoare, alocația pentru copii reprezintă azi 3,14% din salariul mediu net (2655 lei/lună în 2018).

Dacă s-ar aplica aceeași regulă acum, raportată la salariul mediu net din 2018 (estimat la 2655 lei/lună) alocația ar trebui să fie (8-10% din salariul mediu net) undeva între 213 și 265 de lei/lună.

SURSA: ICCV

Nu același lucru se poate spune despre creșterea pensiei medii nete. Potrivit autorilor, din 2008 creșterea acestui transfer social a depășit valoarea pe care o avea în 1989, crescând până în 2016 cu peste 67%.

SURSA: ICCV

Autorii raportului comentează evoluția pensiei în felul următor: ”Probabil că presiunea socială a vârstnicilor, accentuată mai ales în perioadele de alegeri, a fost factorul care a frânat o politică și mai dură de menținere a pensiilor la un nivel și mai scăzut”.

O altă comparație interesantă este cea făcută prin raportare la coșul minim  decent și la coșul minim de subzistență. Minimul decent de viață era asigurat doar în 1989 pentru o familie de 4 persoane (părinții și 2 copii) cu 2 salarii minime și 2 alocații pentru copii. În 2015, acestui tip de familie i se asigura doar 75% din venitul minim decent de viață. 

SURSA: ICCV

În 1989 acest tip de familie depășea cu mult minimul de supraviețuire. În perioada tranziției, situația materială se înrăutățește și doar în 2015 reușește să se apropie de nivelul minim de supraviețuire, fără încă a-l depăși. Aceste date duc la o concluzie importantă: în întreaga perioadă, salariul minim nu este
un factor de scoatere din sărăcie. El nu asigură un nivel decent de viață, decât în 1989 și 2016, notează autorii raportului citat.

FOTO: Kelly Sikkema on Unsplash


3 comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

”Părinții și profesorii mei au publicat informații despre mine pe internet fără să mă întrebe”. Fenomenul ”sharenting” și efectele lui pentru copiii de 9-17 ani – STUDIU

Aproape 3 din zece copii declară că părinții au publicat informații despre ei pe internet fără să îi întrebe în prealabil dacă sunt de acord cu acest lucru. 17% declară că profesorii au făcut…
Vezi articolul

Două din 5 gravide adolescente din zonele rurale defavorizate din România nu au efectuat analizele recomandate în sarcină, din cauza lipsei accesului la servicii medicale și a resurselor financiare – Studiu și infografic Salvați Copiii

Vârsta medie la nașterea primului copil în cazul mamelor adolescente din zonele rurale defavorizate din România este de 16 ani la prima naștere și de 18 ani la al doilea…
Vezi articolul