Alocație de 2 lei – atât primește un copil în România pe zi, de la stat. Comparație: câți bani dau europenii copiilor

2.897 de vizualizări
SURSA: pixabay.com
România a cheltuit 2 miliarde euro pe beneficii pentru familie și copii în 2015, arată cele mai recente date Eurostat despre țara noastră. Asta înseamnă 101,5 euro de locuitor, 1.3% din PIB și 8,81% din totalul beneficiilor sociale. În aceste cheltuieli întră alocațiile pentru copii, dar și sprijinul pentru familiile nevoiașe, cele mono-parentale sau cele care au copii cu dizabilități. Spre comparație, vecinii bulgari alocă 119,7 euro pe locuitor, adica 1.9% din PIB și 10.95% din totalul beneficiilor.

Suntem pe ultimul loc în UE la aceste cheltuieli. Pe primul loc este Luxemburg, cu peste 3 mii de euro pe locuitor, potrivit acelorași date Eurostat.

Alocațiile din România sunt diferențiate pe vârste. De la naștere până la 2 ani se acordă 200 de lei, echivalentul a 42 de euro, iar între 2 și 18 ani, 84 de lei pe lună, adică 17 euro/lună. Pentru un copil între 2 și 18 ani, asta înseamnă 0,56 de euro cenți pe zi. În lei, suma ar fi 2,8 de lei pe zi. O sumă care nu mai ajunge nici măcar pentru doi covrigi, după scumpirea cu 50% a acestor produse de patiserie.

Potrivit agregatorului independent de prețuri numbeo.com, suma zilnică pe care un român ar trebui să o cheltuiască pe mâncare ar fi de 18,8 lei, pentru a atinge necesarul celor 2.400 de calorii, recomandat pentru un adult. (n.r. copiii între 7 și 10 ani au nevoie de 1.500 până la 2.000 de calorii/zi pentru a fi sănătoși, potrivit Ministerului Sănătății din Marea Britanie.)

Cu cei 84 de lei din  alocație, un copil ar trebui să trăiască sănătos între 4 și 5 zile. Cheltuiala cu mâncarea nu este în sarcina copiilor, iar alocația nu poate suplini asta, în mod clar. Iată cât costă, în medie, grădinița sau școala privată, plus câteva piese de îmbrăcăminte.

SURSA: numbeo.com

Alocațiile în Europa

Austria acordă copiilor beneficii multiple, dar cele mai asemănătoare cu alocațiile noastre sunt diferențiate pe vârste. Înaintre de 3 ani, copilul primește lunar 114 euro. De la 3 la 10 ani, alocația este de 122 de euro, iar de la 10 până la 19 ani primește 141,5 euro. Dacă își continuă studiile, tânărul primește alocația până atunci, majorată la 191 de euro/lună.

Belgia are un sistem împărțit pe regiuni. Cel mai reprezentativ este cel al eneficiilor de bază din Flandra, Wallonia și Buxelles.  Pentru primul copil, alocația este de 92 de euro/lună, pentru al doilea 170 de euro, iar pentru al treilea 254 de euro.

Bulgaria acordă 40 de Leva (20,45 euro) – alocația crește pe măsură ce numărul de copii dintr-o familie, crește.

Croația are un nivel al alocațiilor stabilit în funcție de venitul pe membru de familie. Media este de 72 de euro/copil, iar alocația minima este de 27 de euro.

În Cehia sistemul este asemănător. De exemplu, pentru o familie cu un copil de până la 5 ani, alocația este de 298 de euro.

Danemarca alocă o sumă trimestrială, care variază între 200 de euro pe luna (603 euro/trimestru) pentru copiii între 0 și 2 ani, și 125 de euro/lună pentru cei între 15-17 ani.

Franța are o alocație lunară de 92 de Euro până la 185 de euro/lună, în funcție de venitul familiei. La aceasta se adaugă o sumă de 394 de euro pentru educația copilului.

Germania alocă o sumă de 194 de euro pe lună, sumă care crește la 200 de euro pentru al doilea copil și la 225 de euro pentru următorii.

Grecia acordă 40 de euro pe lună, virată trimestrial, Pentru familiile cu peste 3 copii, se acordă 500 de euro pe an/copil.

Ungaria are o alocație de 37 de euro/lună pentru o familie cu un copil. Suma crește în cazul a mai mulți copii, dar și când sunt familii mono-parentale sau care au copii cu dizabilități.

Irlanda acordă 140 de euro pe copil, lunar. Suma anuală ajunge la 1.680 de euro.

Italia are o alocație de 141,3 euro/lună.

Luxemburg – alocația este de 30 de euro/lună, la care se adaugă o alocație pe familie de 265 de euro/lună, care crește cu 20 de euro pentru un copil peste 6 ani și cu 50 de euro/lună pentru un copil peste 12 ani.

Olanda oferă peste 200 de euro/trimestru, asta înseamnă 83 de euro/lună.

Norvegia are o alocație de 970 de coroane norvegiene, adică 102 euro/lună.

Polonia diferențiază pe vârste alocația: până la 5 ani, 22 de euro, până la 18 ani 28 de euro, iar între 18 și 24 de ani, 31 de euro/lună.

Slovacia are o alocație de 23,68 de euro/lună

Slovenia acordă între 114 euro și 30 de euro pe lună, în funcție de venitul familiei, potrivit Agenției pentru prestații sociale din această țară.

În Suedia alocația este de 1.250 de Coroane suedeze pe lună, asta înseamnă 120 de euro.

NOTĂ: În unele state europene, sistemul alocațiilor (beneffits, alowances) este unul complex, acordat în funcție de parametri care țin nu doar de copil, ci de veniturile familiei, de zona din care provin, etc. Dacă locuiți în aceste state și cunoașteți bine situația alocațiilor, nu ezitați să ne spuneți cum funcționează sistemul. Dacă nu este precizat altfel, sursa datelor este Comisia Europeană. Va mulțumim!

Îți plac informațiile pe care le găsești la noi? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!

FOTO: pixabay.com


4 comments
  1. Corecție: în Franța dacă ai doar un singur copil primește alocație până la 3 ani . Și asta în funcție de venit . Dacă depășești plafonul lor nu primește nimic . La fel si cu acel ajutor pentru rechizite la început de an . Tot după veniturile familiei se calculează. De la al doilea copil se primeste alocație până la 18 ani și doar una singură pentru amândoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cei mai mulți români spun că nu folosesc mai deloc timpul de lucru pentru calcule sau citirea unor documente / 5% dintre înalți funcționari și membri ai aparatului executiv afirmă că alocă mult timp pentru muncă fizică grea / Doar 20% din populația activă folosește mult dispozitive digitale la muncă

Mai puțin de 8% dintre românii activi folosesc cel puțin jumătate din timpul de lucru apelând la competențe precum cititul manualelor sau documentelor tehnice și la fel de puțini apelează…
Vezi articolul