Alocația de stat pentru copii s-a mărit cu doar 13 lei, de la 1 ianuarie, conform plăților făcute de stat luna aceasta, deși ministrul Muncii, Marius Budăi, anunța public creșteri de 31 de lei – video

183.917 vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin filialele județene, a făcut plăta alocațiilor de stat pentru copii în data de 7 februarie 2023, conform anunțurilor instituției. Bani au intrat în conturile celor care primesc sumele prin bancă, miercuri, 8 februarie 2023, iar cuantumul reprezintă drepturile lunii ianuarie 2023. Sumele primite de către beneficiarii de alocație sunt cu aproximativ 5% mai mari față de cele din decembrie 2022. Reamintim că ministrul Muncii, Marius Budăi, anunța public, într-un interviu pentru Televiziunea Română, că va fi o creștere de 31 de lei, nu de 13.

Sumele plătite de ANPIS/Ministerul Muncii pentru alocația de stat pentru copii, aferentă lunii ianuarie 2023, sunt următoarele:

631  lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap (de la 600 lei în 2022);

256 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale (de la 243 lei în 2022);

631 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap (de la 600 de lei în 2022).

Suma cu care a crescut alocația este de 13 lei pentru copiii peste 2 ani și de 31 de lei pentru cei sub 2 ani.

Legislația care se aplică în domeniul alocațiilor de stat pentru copii este Legea 61/1993, modificată prin OUG 126 din 15 decembrie 2021. La articolul 2, alineatul 3, prevede: “începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică“.

Edupedu.ro a scris încă din 21 noiembrie 2022 că rata inflației în 2021 a fost de 5,1%, potrivit INS. Dacă s-ar aplica acest procent de creștere, alocațiile noi ar fi de 255,4 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și 630,6 lei pentru cei până la 2 ani. Majoritatea copiilor, adică cei din grupa 2-18 ani, vor primi de fapt 12 lei în plus, pe lună, echivalentul a 8 covrigi de 1,5 lei bucata, sau a 6 covrigi de 2 lei bucata.

Pentru că din calculul procentual au rezultat sume cu zecimale, statul a rotinjit aceste cuantumuri în favoarea copiilor, astfel că majorarile au fost de 13 lei, respectiv 31 de lei pe lună.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, contrazicea aceste calcule, pe 28 noiembbrie 2022, într-un interviu pentru TVR. Acesta susținea că majorarea alocațiilor va fi “mai mare“ de 5,1%, dând chiar sume exacte. “Vor creşte alocaţiile copiilor. Va fi o creştere un pic mai mare. Veţi vedea. Vă spun în cifre absolute. Va creşte de la 243 la 274 de lei şi de la 600 de lei la 676 de lei“, a declarat Marius Budăi. Declarația poate fi urmărită în video de mai jos.

Dacă ar fi crescut la sumele indicate de ministru, majorarea alocațiilor de stat pentru copii ar fi fost de peste 12 procente. Conform declarațiilor sale publice de după acest moment, Budăi nu a revenit asupra acestor sume anunțate atunci.

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


24 comments
  1. Vrem sa nu va mai bateți joc și să ne mânjiți acolo cu 13 lei, pensiile le tot măriți cu sume destul de mari și la copii le aruncați bani mărunți.
    Sa se majoreze alocația copiilor cu vârsta cuprinsă între 2-18 ani la 300 Lei. Că mergem, părinții cu ei la magazin, și cine are 2 copii, lasă cel puțin 20 de lei, zilnic, numai pe ducliuri și gustări. Ori…voi ăștia de sunteți prin parlament și guvern, oare nu cheltuiți mai mult zilnic pe care o poftă culinară?? Haideți, puteți să faceți un efort pentru copiii României.
    Că de cumpărat haine și mâncare timp de o lună, clar că nu putem să le cumpărăm din așa sumă.

    1. Pensionarul a cotizat pentru pensia lui. Odrasla ta s-a nascut ca ai vrut tu, nu aduce nici un beneficiu societatii sau l-ai facut pentru alocatie!?

  2. Astept de 7 zile sa mi intre alocatia,ce sa intamplat,de ce nu mai intra,am crezut ca am eu probleme cu cardul,dar nu.Excludeti copii?:))

  3. ai vostri au alocatii de cate 1000 de lei iar la amarati asti lalti de copii leati pus 13 respectiv 30 lei peste rusine romania rusine parlamentarilor

    1. Va bateți joc de copii nu va este rușine un copil în România nu poate trai cu alocația asta de nimic nu le ajunge nici de rechizite școlare da pai mai spunem de altele rușine sa va fie !

  4. Foarte mare efort pentru viitorul țării…
    Vă mirați de ce pleacă din țară tineretul de la noi din țară!
    O țară fără viitorul 🤦

    1. rușine să vă fie ,nu vă gândiți la copii deloc , voi să aveți salar mare și burta mare. Ce ajuta acești bani la copii ,adică la creșă dai 350 lei pt un copil pe luna ,plus că mai cumperi pampers și mâncare. La ce scumpiri sunt in tara asta voi credeți că la copii ajunge 256 lei . Rușine 😡😡😡😡😡

  5. mă cheamă Răzvan și sunt din Negrești jud neamț,am o pensie de handicap de 395 de lei,dar fiind că am luat luna trecută pensia de handicap de 674 de lei și când mi-a spus poștașul din sat la noi că nu mai luăm tot banii care i-am luat luna trecută, că revine tot la pensia care o ave-am și luna lu decembrie,. fiind mai exact anul trecut dar astea din parlament își bate joc de aceasta tara și rade de noi astea care suntem tratați ca niste oameni de nimic 😭😭😭😭 își bate joc de noi de 30 de ani și nu a făcut nimic pentru noi ei fac doar pentru ei și pentru părinți lor.

  6. mai bine nu mai puneati…. va bate joc de viitorul țări….copii care sunt azi vor munci la randul lor sa primiti voi pensie si ii luati in bataie de joc… traiesc o luna intreaga cu 13 lei … nici 5 paini nu mai iei de bani istea…..

  7. niște nenorociți și mincinoși!!!in bătaie de joc ai mărit alocațiile copiilor !!ce putem cumpăra pe bani ăștia??alocațiile cresc cu 13 lei și scumpirile cu triplu preț mai avem umpic!!! rușineeeee

  8. Banii aceștia nu ne ajung nici măcar pentru ai îmbraca cum e timpul asta de frig sa le cumperi ghete geci caciuli etc ne trebuie cel puțin 500de lei înafara de mâncare asta no mai punem

  9. Ce poate cumpăra un părinte unui copil cînd prețurile cresc in fie care zi că numai poți cumpăra nimic cu două sute cincizeci nimic este bătaie de joc și voie parlamentari luați miliarde de lei fără să munciți

  10. Mai spui și minciuni ba Budai ești un fals cu 13 lei ai crescut ,pai spuneați că veți mari la 300 lei alocația ,așa ați promis mai ales Iohannis mincinosul

  11. niște nenorociți bine că au ei pensi speciale și salarii mari iar noi pe salarii mizere și copii cu 255 lei alocație rușine îi mai votează dracu numai ieșim la vot niciodată

  12. nici nu trebuiau sai mai bage ce sa ei cu 13 lei nici un kg de ulei nu ei sau la școală la copiii vai de capul lor de mafioți a-și baga tot lor an buzunare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Nu doar profesorii sunt responsabili să cultive plăcerea cititului, gustul vine și de acasă, spune Diana Lupu, psihoterapeut / Scriitoarea Carmen Tiderle: Cititul e o plăcere, nu e obligație, nu dăm examene după aceea, citim de bucurie, ca și când ascultăm muzică. Ghid practic pentru părinți în campania „Prinde gustul lecturii”

Scriitoarea Carmen Tiderle, autor de cărți de poezii pentru copii, a spus că cititul trebuie să fie o plăcere: “Citim de bucurie, e ca și când ascultăm muzică. O ascultăm…
Vezi articolul

VIDEO Ordinul „Palmes academiques” în grad de Comandor, oferit ministrului Educației Sorin Cîmpeanu de ambasadoarea Franței Laurence Auer / Cîmpeanu: Trebuie să mărturisesc că nu am învățat limba franceză în școală

Ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer, l-a decorat, vineri, pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, cu ordinul „Palmes academiques în grad de Comandor”, ministrul afirmând că va susţine folosirea limbii franceze…
Vezi articolul

BREAKING Camera Deputaților a votat proiectul de lege a învățământului preuniversitar cu 191 de voturi pentru / Printre modificări: Examen de admitere la liceu pentru 50% dintre locuri, exmatricularea elevilor, religia va fi disciplină opțională la BAC

Camera Deputaților a adoptat, astăzi, proiectul de lege a învățământului preuniversitar. S-au înregistrat voturi 191 „pentru” din 270, 68 „contra” și 11 abțineri. Cele mai importante modificări vizează introducerea examenului de…
Vezi articolul

Cîmpeanu anunță primele măsuri educaționale pentru copiii refugiați: În 55 de școli din 8 județe se predă în limba ucraineană, dar numărul profesorilor este insuficient / Căutăm printre refugiați cadre didactice / Studenții de la facultățile cu predare în ucraineană ar putea să facă practică pedagogică în școli

În 8 județe din România, cele aflate pe graniță, există 55 de școli și licee cu predare în limba ucraineană, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, de la Guvern, după…
Vezi articolul