Am primit un telefon de la mama unui elev care îmi cerea ajutorul, pentru că elevul a intrat într-o perioadă stresantă, spune profesorul Flavian Georgescu: Am întrebat-o care sunt activitățile copilului și mi-a zis că lunea, de la 16 la 18, are engleză, de la 18 la 20 are germană, de la 20 la 21:30 face matematică și apoi pe la 10 se apucă de teme

57.368 de vizualizări
Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
Profesorul Flavian Georgescu a povestit că o mamă i-a cerut ajutorul în legătură cu programul copilului, deoarece elevul intrase într-o perioadă stresantă și nu se mai putea concentra. Potrivit profesorului, mama elevului i-a mărturisit că elevul are următoarele activități: „Lunea, de la 16 la 18, are engleză, imediat după ce se întoarce de la școală, de la 18 la 20 are germană, de la 20 la 21:30 face matematică și apoi pe la 10 se apucă de teme”. Declarațiile au fost făcute în emisiunea „Sfatul Profesorului” de la Național FM, în colaborare cu educatieprivată.ro.

„Vă pot povesti că acum două săptămâni am primit un telefon de la mama unui elev care îmi cerea ajutorul cu privire la organizarea programului copilului, pentru că deja acesta a intrat într-o perioadă atât de stresantă, încât nu mai putea dormi noaptea, nu se mai putea concentra. Și toate astea fix când urmau niște examene extrem de importante. Și am întrebat-o: „doamnă, care sunt activitățile copilului dumneavoastră în fiecare zi?”. Zice: ”lunea, de la 16 la 18, are engleză, imediat după ce se întoarce de la școală, de la 18 la 20 are germană, de la 20 la 21:30 face matematică și apoi pe la 10 se apucă de teme”. Marți, miercuri, joi, în weekend, același program”, a spus Flavian Georgescu.

Cadrul didactic a precizat că nici măcar un adult nu ar putea să facă față unui asemenea ritm:

„Zic: „doamnă, nu vă supărați, dar copilul când mănâncă, când ia prânzul, când ia cina, pentru că observ că toată ziua e pe drumuri”. „Păi mănâncă și el repede în mașină, în taxi”. „Și de dormit când mai doarme, că dacă el ajunge acasă la 10 noaptea și apoi începe să facă temele?”. „Ar trebui să doarmă și el de la 12 la 6, dar aia e problema că nu mai poate adormi”. Zic: „Doamne ferește! Păi cine ar mai putea să doarmă după un asemenea program? Niciun adult nu ar face față unui asemenea ritm.”

Profesorul mai spune că a întrebat-o pe mama elevului ce activități ar putea să întrerupă elevul, dar aceasta venea cu un motiv întemeiat pentru fiecare activitate în parte. Flavian Georgescu a transmis „să nu facem această greșeală majoră de a intoxica elevii cu un program pe care nici noi, adulții, nu l-am putea respecta”:

„Mai mult, urmează întrebarea: haideți să vedem ce activități întrerupem, pentru că e clar că nu se mai poate să continue așa copilul. Zice: „nu prea avem ce întrerupe, pentru că engleza e importantă, vine examenul de SAT, la matematică dă bacul, germană trebuie să știe el, că vrem să plece în Germania după studii la fratele lui”. Și pentru fiecare activitate exista un motiv foarte bine întemeiat, astfel încât să mă facă să înțeleg că nu se poate renunța la nimic. Și atunci unde mai vine ajutorul meu, dacă tot ce face e atât de important? Dragii mei, haideți să nu facem această greșeală majoră de a intoxica elevii cu un program pe care nici noi, adulții, nu l-am putea respecta. (…)”

Amintim că psihologul Suzana Pavlov a declarat pentru TVR Craiova că „părinții vor note note mari, copiii nu tot timpul pot să dea un randament extraordinar și pot să mai aibă și scăpări”. Referitor la programul elevilor de clasa a VIII-a, aceasta a spus că ei „stau 5-6 ore la școală și fac cel puțin 2 ore de meditație și alte 2 ore de teme”.

„Unii copii reușesc să ia niște note foarte bune, își ating obiectivele și intră cu multă muncă la liceele pe care ei și le-au dorit și-și urmează parcursul lor, dar pierd cumva alte elemente, pierd interacțiuni sociale”, a menționat psihologul.

Calendarul evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2024-2025
  • 10-13 iunie 2025: Înscrierea la Evaluarea Națională
  • 13 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
  • 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 3 iulie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 4-5 iulie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 6-9 iulie 2025: Soluționarea contestațiilor
  • 10 iulie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
  • 16 – 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025
  • 27-29 ianuarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
  • 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 20 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor finale
Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea august 2025:
  • 14-21 iulie 2025: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 4-5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 6 august 2025: ⁠Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 7-8 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 11 august 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 12 august 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 august 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 14 august 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 18 august 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 19-20 august 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 26 august 2025: Afișarea rezultatelor finale.

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com /

Citește și:
Psihologul Suzana Pavlov: Copiii de clasa a VIII-a stau 5-6 ore la școală și fac cel puțin 2 ore de meditație și alte 2 ore de teme. Părinții vor note note mari, copiii nu tot timpul pot să dea un randament extraordinar. Din nou, nu învățăm de plăcere, nu găsim o stimulare a curiozității în școală și ne ducem tot pe zona de emoție negativă

8 comments
  1. Nu zic că nu este o poveste reala, dar nu prea are de ce să facă 5h jumătate de pregătire zilnic, de luni până duminică!
    Pentru mate la bac & SAT ai nevoie de 1 meditație pe săptămână, maxim 2 dacă ești mai încet. Pentru engleza ai nevoie de 1 ședința pe săptămână și ai ai nevoie de 1 romana și o info/fizica, depinde la ce dai bac.
    Apoi, dacă la 16 termina școală, cel mai probabil este la o scoala privata unde, după prânz, își fac lecții până la 16.
    De obicei, cei care vor să dea SAT o fac in clasa 11a sau la început de a 12a, că sa nu se suprapună cu bac’ul.
    Din experiența personală și a altor zeci de părinți care au copii cu performanțe școlare, nu ai ce sa faci 6h zilnic, 7 zile din 7.
    Chiar daca s-ar suprapune SAT cu bac, copilul are nevoie de maxim 14 ore pregătire suplimentare/saptamana ( 4h mate, 4 engleza, 2 germana, 2 romana +2 info) in ultimele 6-8 luni înainte de bac.
    Astfel că, in funcție și de cum reușești să le programezi, are minim 3-4 zile fara activități școlare suplimentare.
    Dacă mai pui un sport și o activitate artistică, mai adaugi 4-8h. Adică 3h/ zi, in medie sau 3 zile cu 6h.

  2. Dacă un părinte e depășit de meditațiile copilului sau de programul lui de sănătate biologică avem 2 răspunsuri. Scurtați orele de pregătire pentru meditații și dat-o un pachet de mâncare, pentru rezistența la efort intelectual și fizic. Faceți un set de analize copilului pentru liniștea părintelui.

  3. Atât mama cat și fiul trebuie să învețe să prioritizeze. Din punctul meu de vedere matematica este prima ca urmează BACul, engleza pe doi pentru SAT și germana pe trei intrucat facultatea incepe in octombrie și după terminarea bac-ului se va elibera programul elevului. Întrebarea mea este: ce-au păzit până acum??? Brusc, în clasa XII a aflat ca dă mate la bac🤔, ca îi trebuie SATul pentru studii și ca în Germania se vorbește germană 😳? Au avut 3 ani la dispoziție să-și pună la punct limbile străine și să-și ia certificate de atestare, iar la matematică… să mă iertați, dar dacă are nevoie de 5 ședințe de meditații pe săptămână, ori e praf – și îngrașă porcul, ori mama este exagerată și vrea nota 11 (unsprezece)!

  4. Daca acel elev s-ar uita la documentare diverse si atractive pentru varsta lui, zi de zi, in loc de tik tok cu feed shorturi sau jocuri video, daca ar asculta muzica si ar fi curios ce spun artistii aceia in engleza si germana, nu ar avea nevoie de acele ore de meditatii. sunt din cauza ambitiei si neatentiei parintilor. Iar matematica – depinde ce isi doreste copilul. In clasa e adevarat ca nivelul e cel mult mediu, daca vrei mai mult, lucrezi mai mult. Dar asta cu la ce se uita … nu se face brusc cand copilul e la liceu… incepe de cand are 3-4 ani si nu ii dai sa manance cu telefonul in mana. Iar cand creste … ce conteaza ca majoritatea colegilor stau doar pe jocuri… asta e rolul parintelui – sa faca limite, sa ghideze, sa explice si sa sustina. Acum face meditatii…. peste cativa ani nu va face nimic pentru ca nu a invatat sa isi doreasca nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sindicatele învățătorilor din Franța, apel la grevă în a doua săptămână de școală, după ce Ministerul Educației a decis ca toți copiii de ciclu primar să dea Evaluări Naționale: „O modalitate de a controla profesorii, fără a ține cont de specificul fiecărei clase”

Sindicatele învățătorilor din Franța au făcut apel la grevă în a doua săptămână de cursuri, ca protest după ce Ministerul Educației a decis ca toți copiii de la Clasa pregătitoare…
Vezi articolul

BREAKING Inspectoratul Școlar București mușamalizează nedreptatea făcută pentru 70 de elevi la bacalaureat, la Colegiul Național „Șincai” și scrie sfidător, într-un răspuns dat părinților, că anularea lucrărilor în mijlocul probei de limba română a fost „o oportunitate” pentru tineri

Cei aproape 70 de candidați care au avut lucrări anulate la examenul de Bacalaureat din iunie la Colegiul „Gheorghe Șincai” din Capitală ar trebui să privească decizia comisiei de examen…
Vezi articolul

Peste 10 olimpiade școlare județene au loc în finalul de săptămână 16-17 martie, printre care Geografia, Istoria, OLAV, Limba engleză – scris, Biologia, Informatica. Regulile de descărcare a subiectelor și baremelor pentru centrele de concurs 2024 – DOCUMENT

Primul final de săptămână din anul 2024 cu mai multe olimpiade naționale școlare – fazele județene este 16-17 martie, când au loc olimpiadele de Geografie, Istorie, Limba engleză – proba…
Vezi articolul