Analfabetismul funcțional este o problemă de securitate națională, avertizează ministrul Daniel David. Ministrul Educației și Cercetării a prezentat duminică, de la tribuna Consiliului Naţional al PNL, o diagnoză a României așa cum reiese din cercetările continuate de la lansarea volumului „Psihologia poporului român”. Ministrul a declarat că la momentul publicării monografiei cu profilul psihologic al românilor, „peste 40% aveau o problemă legată de alfabetizarea științifică, educațională, zona de religiozitate era plină de superstiții. Din 2015 până azi, aproape în fiecare an am avut această situație: oameni cu acest profil au intrat în spațiul public”.
- Discursul a fost susținut astăzi, 26 ianuarie 2025, de la ședința Consiliului Naţional al PNL care s-a reunit pentru validarea candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale din luna mai.
Ministrul Educației și Cercetării a atras atenția că pe fondul slăbirii la nivel global a instituțiilor moderne democratice și din cauza contextului religios și educațional „care nu a protejat oamenii, am reușit să distorsionăm întregul proces” de modernizare a României, ceea ce ne-a dus la situația de a avea, în 2025, din punct de vedere psihocultural, 3 Românii.
În analiza psihologului Daniel David, profilurile celor 3 Românii sunt următoarele:
- „România tradițională, care este România bunicilor noștri, care nu e împotriva instituțiilor euroatlantice, dar se teme de ele pentru că nu le înțelege. O Românie grevată de teama.
- Apoi o Românie antisistem, foarte interesant, o Românie care este împotriva instituțiilor pentru că vede că nu funcționează bine. O Românie care, în loc să caute soluții la faptul că instituțiile nu funcționează bine, a ales ideea de a le da foc. Este „care pe care”. O Românie dominată de ură și frustrare.
- Și avem o Românie euroatlantică, conectată cu spațiul vestic, care însă pe alocuri are o doză de aroganță care irită și supără”.
„Problema e nu doar faptul că avem aceste 3 Românii, ci că ele sunt atât de antagonizate încât pun la risc statul pe care îl avem”, atrage atenția Daniel David.
Declarațiile ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, la Consiliul Național al PNL:
„Când am fost invitat, am fost invitat ca psiholog și ministru, deci într-un fel extern și intern, ca să spun așa. M-am gândit ce pot spune important, în 10 minute, astfel încât cred că vreau să punctez 2 probleme pe care eu le consider de siguranță națională pentru oameni și țară și o potențială soluție.
Încep cu prima problemă: în 2015, când am scris lucrarea Psihologia românilor, am observat că un procent îngrijorător din populație, peste 40% – atenție, nu 4%, ci peste 40% – aveau o problemă legată de alfabetizarea științifică, de alfabetizarea educațională, zona de religiozitate era plină de superstiții și cu îngrijorare am ieșit în spațiul public vorbind despre aceste lucruri pe care foarte puțini au vrut să le asculte atunci.
Din 2015 până astăzi, aproape în fiecare an am avut această situație: oameni cu acest profil au intrat în spațiul public. Atenție, când spun acest lucru, critica nu o îndrept spre acești oameni, ci o îndrept spre sistemul de educație, o îndrept spre știință, critica o îndrept spre zonele care au abandonat acești oameni care treptat au devenit prizonieri ai unor abordări de pseudo-știință, pseudo-religie și superstiții. Este responsabilitatea noastră să-i recuperăm și să-i readucem într-o zonă a educației și a științei.
A doua problemă. Tot atunci spuneam că există 2 Românii, psihocultural vorbind: o Românie tradițională – simplu spus, ca să nu intru în discuții scolastice, o Românie organizată în logica unei familii extinse, care nu crede mult în instituții și care atunci când are o problemă nu se îndreaptă către instituții, ci întreabă așa: cunoști pe cineva care mă poate ajuta? Și o Românie modernă, care crede în instituții și care atunci când are probleme se întreabă care e procedura, pentru a găsi soluția. Spuneam atunci că treptat România tradițională se va moderniza. Din păcate, am avut o neșansă istorică extraordinară: în timp ce eram în acest proces de modernizare, instituțiile moderne democratice au început să slăbească peste tot în lume. De asemenea, în acest proces de trecere din zona mai tradițională în zona modernă, din cauza acelui context educațional, științific, religios despre care am vorbit, care nu a protejat oamenii, am reușit să distorsionăm întregul proces, astfel încât în acest moment psihocultural vorbind avem 3 Românii, cel puțin:
- avem o Românie tradițională. Este România bunicilor noștri, o Românie care nu e împotriva instituțiilor euroatlantice, dar se teme de ele pentru că nu le înțelege. Este o Românie grevată de teamă, în primul rând
- Avem apoi o Românie antisistem, foarte interesant, o Românie care este împotriva instituțiilor pentru că vede că nu funcționează bine. O Românie care, în loc să caute soluții la faptul că instituțiile nu funcționează bine, a ales ideea de a le da foc, pur și simplu. Este „care pe care”. Și este dominată de ură și de frustrare.
- Avem o Românie euroatlantică, conectată cu spațiul vestic, o Românie care însă pe alocuri are o doză de aroganță care irită și care supără.
Problema este nu doar faptul că avem aceste 3 Românii, ci că ele sunt atât de antagonizate încât pun la risc țesutul social. Pun la risc statul modern pe care îl avem.
Acestea sunt cele două probleme majore cu care ne confruntăm astăzi, probleme de securitate națională.
O soluție posibilă: ne trebuie un candidat la poziția de președinte care să aibă un proiect de țară pentru o Românie euroatlantică. Ce înseamnă un proiect de țară pentru o Românie euroatlantică? Păi înseamnă printre altele un proiect care readuce educația, știința și religia adevărată în discursul public și le readuce spre oameni, astfel încât să nu rămână în umbră și să nu lăsăm oamenii victime ale bizareriilor conspiraționiste.
Ar trebui să fie un președinte care unește Româniile. România euroatlantică în acest proces trebuie măcar o vreme să își închidă frustrările, orgoliile, rivalitățile, fiindcă vom avea vreme de ele mai încolo. Noi trebuie să îmbrățișăm, să recuperăm România tradițională a bunicilor și România antisistem a noilor generații, asta e miza mare. Și tot în acest proces trebuie să mobilizăm o Românie care este demobilizată: aproape jumătate din țară nu s-a mobilizat în ultimele alegeri.
Pentru a avea acest proiect de țară, însă, este foarte important să avem oameni reali care se implică în acest proces, oameni reali care au și bune, și limite. Oameni reali care iubesc România euroatlantică, care înțeleg acest proiect, nu candidați salvatori bizari. Deci avem nevoie de un astfel de candidat real.
Iar Coaliția, în urma analizelor politice și sociologice, a considerat că acest candidat real poate să fie dl Crin Antonescu.
Așa că, dle Crin Antonescu, România are nevoie de o nouă revoluție a bunului simț, cum ați încercat cândva, dar nu doar a bunului simț astăzi. O revoluție a bunului simț a unității, a unui patriotism luminat, a unei normalități. Știu că este ușor de spus, dar nu este imposibil de făcut, doar că este foarte foarte greu. Dar pornind cu avantajul dat de Coaliție și dacă veți ști să aveți ca parteneri principali primarii Coaliției și lăsați loc pentru orice român dispus să contribuie la această Românie euroatlantică, se poate face! Sfatul meu este să începeți din Tulcea și din Dobrogea, mergând și luând la picior țara, salutând România euroatlantică, care știe ce are de făcut, și dând timp în primul rând pentru România tradițională și antisistem astfel încât să ne recuperăm bunicii și noile generații, să trezim România neimplicată. Și în acest proces, luați la picior Moldova, Țara Românească, ne întâlnim în Ardeal, mergem în Maramureș, în Crișana, Banat, în diasporă – dar, atenție, în diasporă nu oriunde, ci în cele mai dificile zone ale diasporei, nu în zonele confortabile. Și dacă facem aceste lucruri corect și eficient, ne putem întâlni în București revendicând victoria pentru noi, cei din prezent, și pentru viitorul copiilor noștri. Succes!”
10 comments
Câtă dreptate aveți, cu ironie, cu.exemple din experiențe! Și da, faceți prevenția și combaterea analfabetismului functionsl o pb de siguranță națională, așa să fie prioritizata educația. Și da, concursuri de sus în jos și simultan de jos in sus, fără drepturi de preempțiune ale dinozaurilor făcători de nimic și făcători de jumatate-de-oameni-călare-pe-jumătate-de-iepure-schiop la 14 ani!
Fitilul arde, domnilor, cum zice dl mai sus.
Tinere sau dle Aurescu, dumneavoastră știți că în Europa faci un login și ai acces să vezi cat punctaj are copilul tau acum 2 sau 5 ani la testele naționale de testare a ÎNVĂȚĂRII?
Hai că suntem în epoca de piatră, să ne pazim cloudul gov care să fie la mâna căutărilor internațional!!..că ce să îți facă Europa, îți dă un cadru și tu, țară, preferi sa ramai in cloaca ta infracțională sau vrei cumva și tu să scoți ușor și sigur capul să faci un binecuvântat duș cu săpun?
Mulțumesc de cenzură, că nu am defăimat public, nu e nici un nume aici dar îi știm cu toții din presa bună!
Pai tot d-l ministru a dat solutia. Desfiintarea olimpiadelor la materiile stiintifice si de ce nu, banalizarea si mai mare la examenul de capacitate a matematicii, crescand in contrapartida dificultatea la limba romana prin subiecte de memorat, in care creativitatea poate fi complet “vindecata”, pentru imbogatirea mafiei culegerilor si ai meditatorilor in limba nationala si impiedicarea intelegerii oricarui rationament stiintific. Oare la ce echipa a fost portar Euler? Sigur cativa colegi ai d-lui ministru poate spune si ce numar a avut pe tricou.
Și utilizarea excesiva a telefoanelor este o cauză. Elevii întra în sevraj fără telefoane. Ii vezi peste tot cu telefonul în mana, ca niște drogați.
M-am săturat deja să-l aud pe ăsta VORBIND.
De FĂCUT ceva, are de gând să se apuce?
Stai să îi vezi șocul când se trezește că I-VIII de acu nu știe decât tap-tap și like pe tik-tok, să aibe niște medici pe de-aproape!
Un clivaj largit in 30 de ani de politicienii care au urmarit sa fure , sa minta, sa nu fie prinsi. Politicieni fara scoala dar cu tupeu. Politicieni care au facut ca o mare parte a societatii sa urasca tor ce e legat de partidele traditionale. Politicieni care s-au inconjurat cu oameni asemanatori lor, nulitati intelectuale dar cu un tupeu fantastic!
Ne miram ca oamenii simpli au ajuns sa urasca pe toti cei ce reprezinta puterea, iar combinat cu o educatie precara sa se alature extremistilor si mincinosilor imbracati in vestminte sociopate de salvatori?
Educatia poate ridica o natiune, exemplu, Finlanda.
Lipsa educatiei o poate pulveriza! La noi fitilul arde…
Trei lumi minunate si un discurs de nota 10. Blah blah blah blah blah blah blah blah blah.
David, rezolvam si noi ceva la MEC? O depolitizare? O finantare? Dam afara niste dinozauri? Un concurs ceva ca sa angajam oameni competenti? Sau il asteptam pe Georgescu sa faca curatenie?
Când vezi un incendiu, de regulă, nu te gândești cine a pus focul, ci de ce nu se grăbesc pompierii. Cam la fel se întâmplă și cu sistemul național de învățământ. Dacă a încăput pe mâna celor mai vulnerabili „profesioniști”, cei care acceptă numiri „meritocratice” doar slugărind pentru un carnet politic sau pentru un naș politic, cei care pot asigura numiri de forme fără fond, vezi rectori fără doctorat, prorectori fără o zi de profesorat, directori și inspectori debutanți sau cu definitivat, politicieni care, așezați bine la catedră, vând doar non-cunoaștere, pseudoștiințe, teorii ale conspirațiilor , dar mai ales corupție și atitudini nedemocratice, nemeritocratice, ce pretenții să ai? Când atât de mulți incendiatori pun focuri din toate direcțiile, cine să le reziste? Cine să li se opună?
Acum cativa ani preluasem o noua clasa de scoala profesionala ca diriginte. Majoritatea elevilor erau slabi, cu deficiente ale unor cunostinte de baza pentru un absolvent de gimnaziu. Am propus elevilor sa fac un program remedial, prin care toti sa aiba cunostiinte de baza pentru integrarea in societate, sa nu fie niciunul in situatia de a termina scoala si a fi “analfabet functional”. Nu au trecut cateva zile si m-am trezit mustruluit de directorul liceului, reprosandu-mi ca am putut aduce in discutie statutul de analfabet functional al unui absolvent. Prin urmare, am stat la locul meu si am lasat orice elan patriotic, pentru a evita sanctiuni posibile pentru indrazneala mea!
Sigur ca-i naspa sa te afli in treaba si sa le spui proaspetilor liceeni care au trecut prin ,,importantul examen de capacitate” de la final de a VIII-a ca-s analfabeti functional. Cand tot ,,istetul” ajuns ,,licean” stie ca testele alea PISA nu-s cu rezultate aferente cunoscute public cu nume si prenume. Astfel, ,,analfabetii functionali” scapati printre liceeni sunt ca hotii neprinsi (negustori cinstiti?). Concluzia: profesorul are optiunea acordarii notelor. ii evalueaza si-i lasa corigenti apoi daca nu stiu materie de 5 ii lasa repetenti, daca face cat de cat pe bune scoala pt. care-i platit … restu-i bulibaseala.