ANALIZĂ Cât de educați sunt fondatorii de firme noi: din 10 patroni, 6 au liceu sau facultate, 3 gimnaziu și 1 studii vocaționale

652 de vizualizări
SURSA: pexels.com
Majoritatea firmelor nou create sunt înființate de manageri care au un nivel de educație liceal și universitar, aceștia reprezintă 58,2% din totalul celor care au pus bazele unei noi afaceri, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Peste o treime dintre aceștia au între 30 şi 39 de ani, mai notează autorii analizei.

În anul 2017, proporția fondatorilor/managerilor întreprinderilor nou create, cu vârsta mai mică de 30 de ani are o creștere de 8,4 puncte procentuale față de anul precedent, celelalte grupe de vârstă prezentând ușoare variații a ponderilor față de situația din anul 2016.

Fondatorul sau managerul are, în general, un nivel educaţional superior, remarcă studiul, care menționează faptul că este vorba despre o evoluție ce se accentuează în ultimii ani.

Concret, distribuția întreprinderilor în funcție de nivelul educațional al fondatorului prezintă o schimbare structurală între perioadele 1995-2000 şi 2001-2017.

Până în 2001 ponderea întreprinderilor nou create de întreprinzători cu nivel educațional primar era de aproximativ 5%, nivelul de educație profesional (vocațional) era de aproximativ 30%, nivelul de educație gimnazial aproximativ 40% şi nivelul liceal şi universitar în jur de 25%.

Din anul 2001 nivelul primar şi cel vocațional reprezintă împreună o pondere de 20%, cel gimnazial până în 40%, reducându-se în ultimii ani, iar nivelul liceal şi universitar aproximativ 40%, în ultimii ani depăşind 55%, potrivit publicației citate.

SURSA DATELOR: INS

Fondatorii cu studii liceale şi universitare sunt mai ales în firmele localizate în regiunea Bucureşti-Ilfov în anul 2017.

În privința calificării noilor patroni, până în anul 2000 exista o pondere de aproape 70% a fondatorilor care susțineau că sunt “muncitori necalificați” înainte de a crea o nouă întreprindere. Din 2001 s-a observat o reducere a ponderii acestora până la nivelul de aproximativ 50%, în paralel cu creşterea ponderii celor ce provin din “muncitori calificați” sau “profesii tehnice”.

SURSA: INS

În anul 2017 se observă din nou o creştere accentuată la categoria “muncitori necalificaţi”, precum ṣi o uṣoară descreṣtere la “muncitori calificați”. Toate celelalte categorii prezentând scăderi comparativ cu anul anterior.

SURSA: pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii care primesc burse sociale de 200 de lei pe lună vor primi și vouchere de 30 de euro pe lună pentru alimente, rechizite și haine, printre măsurile promise de coaliția de guvernare prin planul „Sprijin pentru economia României”

Liderii coaliţiei de guvernare au prezentat pachetul de măsuri economice şi sociale ce urmează să fie luate în contextul valului de scumpiri din ultima perioadă. Se numește “Sprijin pentru economia României”…
Vezi articolul

Masterul „Studii vizuale și curatoriale”, cel mai vechi din istoria artei din țară, a fost desființat de conducerea Universității de Arte din București „de pe o zi pe alta”. Profesorii nu știu, în prezent, dacă vor mai avea catedre și masteranzii nu știu dacă mai pot finaliza studiile deja începute

Senatul Universității Naționale de Arte a hotărât, pe 23 martie, desființarea masterului „Studii vizuale și curatoriale”, singurul de acest tip din universitate și singurul derulat la acest nivel de studii…
Vezi articolul

Klaus Iohannis, mesaj pentru elevi despre integritate, în timp ce legile educației prevăd amnistierea plagiatorilor: Să nu vă temeți de competiția justă și să nu deveniți niciodată tributari lucrurilor obținute facil – VIDEO

„Să nu deveniți niciodată tributari lucrurilor obținute facil, să protejați valorile democratice, să credeți în știință și în profesioniști, să reacționați în fața abuzurilor și a dezinformării și să nu…
Vezi articolul