Antonia Pup, fostă elevă cu 10 la Bac și ex-președintele Consiliului Elevilor, refuză 3.000 de lei de la Guvern: Vreți performanță? Aduceți profesori buni în rural, creșteți bursele nu doar atunci când folosiți asta drept un laitmotiv electoral

16.829 de vizualizări
Foto: CNE
Încă de când am aflat că am luat 10 la Bacalaureat, foarte multă lume îmi adresa următoarele două întrebări: “ce vei face cu ăia 30 de milioane de la Guvern?”, “mergi la Untold pe gratis?”. Untold nu se mai ține, iar despre bani pot să vă spun următorul lucru: nu îi iau. Orban, tine-ți banii că eu nu am nevoie de ei”, a scris pe Facebook Antonia Pup, elevă de 10 la Bac și fost președinte al Consiliului Național al Elevilor.

Ea le amintește politicienilor că dacă vor să răsplătească performanțe, atunci mai bine ar oferi burse de excelență și să găsească soluții pentru sărăcia în care trăiesc aproape jumătate din copiii țării.

Vreți performanță? Scoateți elevii acestei Românii din sărăcie și faceți centre de excelență, aduceți profesori buni în mediul rural, creșteți bursele de performanță nu doar atunci când folosiți asta drept un laitmotiv electoral. Bacul este un examen de certificare a competențelor, în niciun caz un concurs cu premii, iar orice acțiune privind promovarea acestuia drept un concurs nu face decât să perpetueze un model toxic în școala românească și să adâncească faliile dintre noi”, a avertizat Pup. 

În acest context, ea face face „un apel către toți ceilalți elevi eligibili pentru Marele Premiu, adică bani murdari și “momeală” de scurtă durată: gândiți-vă că sunteți pe cale să fiți pozați și folosiți de aceeași oameni care au închis ochii atunci când 900.000 de elevi au întrerupt școala online din cauza sărăciei.”
Guvernul a aprobat în ședința de joi o Hotărâre de Guvern prin care se acordă stimulente financiare elevilor care au obținut media 10 la examenele naționale.

Astfel, 892 de absolvenți de gimnaziu care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și 315 de absolvenți de liceu careu au luat media 10 la Bacalaureat vor beneficia de stimulente financiare din partea Guvernului. Cuantumul acordat fiecărui elev cu media generală 10 la EN VIII este de 1.000 de lei, în timp ce fiecare absolvent de liceu va primi 3.000 de lei.Lista nominală a beneficiarilor și modalitatea de acordare urmează a fi aprobate prin ordin al ministrului Educației și Cercetării.

Foto: CNE


26 comments
  1. Comentariile de prin tarlaua asta electronica sunt vadit proGalbeni. Vor fi fiind aceeasi vajnici comentatori cu M*Epsd! dreptul lor. Insa e cazul sa inteleaga si ei (tot se pretind educati) ca M*E dai… tot M*E vei lua.
    Dreptul tanarului in cauza sa refuze si tot dreptul sau sa se revolte. Daca se revolta contra abramburicai era aplaudata insa daca se revolta impotriva pepsiglassului nu mai are valoare revolta? Un picut de rabdare si va fi nevoie de revolta si contra fluizilor cu plus! atunci vom vedea daca va mai fi voie sa ne revoltam.
    Cat despre atare premii si atare centre de (hyper)excelenta… mai bine s-ar ingriji diriguitorii de la butoane (orice culoare ar avea ei) de grosul populatiei scolare si de ridicarea la nivel de alfabetizat functional a tuturor. Geniile nu au decat sa studieze ca niste genii ce sunt! suplimentar, cu transpiratia lor proprie. Oricum nu raman sa sustina tara care ii gadila si-n… stiti dumneavoastra.
    Sanatate tutuLor!

  2. E alegerea domnișoarei. Dar nu poți să te adresezi unui om mai în vârstă, cu care n-ai păzit gâștele (indiferent cine este și ce a făcut, oricât de rău ar fi, oricât de needucat, oricât de analfabet etc.) spunându-i pe nume („Orban, ține-ți banii”)! Ține de buna-creștere (dacă o ai). Așa te respecți întâi pe tine. Și ne mirăm că România este cum este! Domnișoara ne demonstrază că viitorul va arăta și mai rău. Viitor care văd că este aplaudat de unii. Dacă cineva vrea să se coboare atât de mult de la înălțimea celor 18 ani și să se comporte necivilizat… e tot o alegere personală. Și încă ceva: nu erau banii lui „Orban”, erau din bugetul țării, din taxele și impozitele noastre. Deci „ține-ți banii” nu are sens…

    1. Cronologie: pe 23 iulie apare in Adevarul un articol care spune ca guvernul intentioneaza sa premieze copiii de 10. Domnisoara isi stia rezultatul. Nu spune nimic (n-o banuiesc de lipsa de informare, ea, membra in comitete si comitii). Hotararea se aproba joi. Ea publica pe Facebook vineri, in prima zi a campaniei. Elementary, my dear Watson…
      Pacat, pana la urma e un copil si-l folosesc altii.

    2. “Orban, tine-ti banii ” e bine spus. Politetea pe care o solicitati nu trebuie sa contravina dreptului domnisoarei la opinie. Iar “domnisoara”, cum ironic ii spuneti, este cetatean cu drepturi depline intr-o tara in care suntem egali, indiferent de varsta sau gen. O opinie care pentru dvs pare un pic prea acida, dar care amendeaza modul pesedistic al unor guvernanti liberali, de a rezolva problemele grave din invamant. Consider ca asprimea exprimarii deriva din dramatismul situatiei

  3. Ia mai lasa-ma si cu Pup. Ca daca era vai mama ei si traiau 4 copii din 2 minime pe economie, nu zic mai rau, ii lua si cu gura de pe jos. Pentru ea banul nu are aceeasi valoare ca pentru cei care nu sunt de bani gata. Se sterge undeva cu banii aia. Nici nu-i ajung intr-o seara in club cu vreo doi amici. Niciodata satulul nu o sa creada flamandul. Copilul ala daca stie ca plateste parintilor 3 luni curentul electric, nu mai refuza sa ii ajute. Poate gandesc gresit, dar nu va rezolva nimic: banii se intorc la stat si ea ramane cu trufia.

    1. Pacat de notele obtinute, se vede din nou ca nu notele de 10 iti dau si un caracter de nota 10.
      Am constatat cu extrem de mare dezamagire ca elevii cu ceva voce (ca cei din consiliul elevilor) isi folosesc aceasta voce in diverse scopuri si devin din ce in ce mai penibili… Presupun ca domnisoara se putea informa ca si anul trecut tot la sfarsitul lunii august (pe 27 august 2019) s-au dat acesti bani deoarece dupa afisarea rezultatelor se urmeaza o procedura, nu era vorba de campanie electorala. Ca doar de Untold s-a informat ca nu se mai tine…
      Nu cred ca cineva i s-a adresat ei vreodata atat de flegmatic si insolent cand reprezenta elevii si avea o anumita functie, probabil ca ii lipseste atentia presei si a reusit sa iasa din anonimat doar ca in sensul negativ!

  4. Bravo, deși nu e de așteptat ca unii care nu pot pronunța corect ,,plexiglas” să priceapă ceva despre demnitatea umană din acest refuz…
    Nu mai înveți ursul bătrân să joace!

  5. @Y – Dragă Y , aceasta e poziția unei foste eleve de nota 10. Ea are și nume, și prenume. Pe tine te cheamă Y curajosule . Tu cred că nu ai fost pe la bacalaureat sau dacă ai fost ai fost degeaba … așa ca mulți alții … Faci zgomot ca folia de aluminiu sau cum face creta pe tablă atunci când irită la scăriță și ciocănel.

    1. Wow, tu cel cu nume unic, cum de te-ai prins ca n-am scoala? Ce m-a dat de gol? Ai dreptate. Am fost la bac, nu l-am gasit acasa.
      Acum serios, ceva la subiect ai de spus sau doar gornesti pe aici?

    2. Draga Claudiu, dupa cum bine vezi daca stii sa citesti, opiniile din aceste comentarii, pro sau contra, lasa sa se inteleaga ca oamenii vin din sistem si ca stiu despre ce e vorba. Repet, poti fi de acord sau nu, dar trebuie sa ai argumente. Din ce-ai scris nu pari prea crescut, nici la minte, nici la trup. Nu te mai baga in discutii daca n-ai nimic de spus si, mai ales, la comparatii infantile (vezi ultima fraza). Cati ani ai?

    3. @Claudiu
      Ca sa nu te las in ceata. Iti dau un suc ( nu cred ca ai voie bere) daca, citind tot ce-am postat eu mai jos, iti dai seama cata scoala am. Hai, fa tema, ca tot pari in vacanta, intelectuala sau nu.

  6. Asa imi pare si mie. A luat prea mare viteza si ii scapa detaliile.
    Exista foarte multe centre de excelenta si copii exceptionali. Nu de asta duce tara lipsa.
    Nu stiu in ce masura ar fi avut ea ce sa caute in aceste centre pentru ca poti avea 10 la BAC si cu toate acestea sa nu tii pasul cu copiii din acele centre. O asigur ca centre exista si ca acei copii sunt foarte performanti. Ar fi trebuit sa stie asta.
    Este laudabil ca a luat 10 la BAC, dar imi pare rau ca a condus Consiliul elevilor. Am urmarit-o in cateva luari de pozitie in cursul acestui an si nu mi s-a parut la inaltimea acestei functii.
    Nu guvernul “duce” pur si simplu profesori buni la tara!
    Ei merg acolo cand au ce face, cand exista o infrastructura, cand societatea in ansamblul sau determina astfel de mutatii.
    De pe o astfel de pozitie ar fi trebuit sa ia atitudine cand mari licee organizau concursuri si polarizau chiar si in interiorul unui oras actul de educatie.
    Guvernul tocmai asta a facut si a facut rau. A polarizat sistemul de educatie. A determinat ca toti elevii buni sa se mute nu de la tara la oras ci la cel mai “bun” liceu din oras. A sustinut in mod direct si indirect crearea unor centre de excelenta. Restul, D-zeu cu mila sa!
    Nu am auzit-o luand pozitie impotriva acestui lucru ci sustinand tocmai contrariul
    Faptul ca refuza un premiu acordat de guvern mi se pare un gest gratuit.

  7. Inteleg din articol ca domnisoara a fost presedinte al Consiliului National al Elevilor. Ar fi bine daca ar transmite si daca am cunoaste si noi ce atitudine vis-a-vis de performanta scolii romanesti a avut in perioada in care a fost presedinte (probabil in acea perioada era PSD la guvernare) pt ca acum reactia pare a fi una mai mult politica, de a refuza aceste premii. Extrapoland, sportivii care obtin medalii trebuie sa nu primeasca premiile, cam asa suna.

    1. Pacat de notele obtinute, se vede din nou ca nu notele de 10 iti dau si un caracter de nota 10.
      Am constatat cu extrem de mare dezamagire ca elevii cu ceva voce (ca cei din consiliul elevilor) isi folosesc aceasta voce in diverse scopuri si devin din ce in ce mai penibili… Presupun ca domnisoara se putea informa ca si anul trecut tot la sfarsitul lunii august (pe 27 august 2019) s-au dat acesti bani deoarece dupa afisarea rezultatelor se urmeaza o procedura, nu era vorba de campanie electorala. Ca doar de Untold s-a informat ca nu se mai tine…
      Nu cred ca cineva i s-a adresat ei vreodata atat de flegmatic si insolent cand reprezenta elevii si avea o anumita functie, probabil ca ii lipseste atentia presei si a reusit sa iasa din anonimat doar ca in sensul negativ!

  8. Bravo, Antonia!
    Mă bucur că știi cum să te adresezi unora și că îi tratezi după mentalitatea de care dau dovadă! Un adolescent mai presus de un adult! Iar în privința banilor, îți faci pomană cu câteva sticle de whisky pentru respectivul, căci are nevoie de ele, mai ales când pozele spun asta, chiar de la locul lui de muncă…
    Doamna/ul Y, sunt de acord cu cele spuse de această domnișoară! Acel om nu merită respect, ci nu doar din cauza atâtor nedreptăți făcute poporului român, ci și datorită faptului că a asemănat școala cu o cârciumă, iar noi, profesorii, împreună cu elevii suntem clienții care frecventează cârciuma! Acum înțelegeți revolta elevilor și a profesorilor?

      1. Doamna/ul ,,Dar”… Toți o apă și-un pământ, din punctul meu de vedere! Însă înțeleg că dumitale ți se potrivește Orban și cu Anisie că o mănușă!
        Bravo!

    1. Cam postaciti a pesedism. Inteleg revolta elevilor, o inteleg si pe a noastra. Ce nu inteleg e revolta ei PERSONALA aruncata in presa. Sa nu ma luati cu Consiliile elevilor ca va povestesc mai multe despre papusarii din spatele acestor fosti elevi-activisti.

  9. In ultimii ani, președinții ăștia ai elevilor toți, dar absolut toți, aveau în spate PSD. Așa că donșoara s-o lase mai moale că măcăne roșu cu trei trandafiri!

    1. Ce chestie: un premiu care se da an de an de catre toate guvernele e catalogat drept pomană.
      Si se mai gasesc si tot felul de oameni sa glorifice nemaipomenita realizare a drei Pup de a nu lua banii.
      Dra nu ia banii pentru ca nu are nevoie de ei. Daca ar avea i-ar lua cu doua mâini.
      Dra Pup – de 10- nu stie nici ce inseamna ” a te da banii afara din casa”, ce mai e de adaugat?

      1. Se pare că domnișoara are coloană vertebrală! Doar profesorii care s-au titularizat pe pile și politică sunt împotriva ei!
        De ce nu vă revoltați să vi se dea marirea de salariu promisă? De ce, fiindcă nici pe voi nu va dau banii afară din casă?
        Mai aveți și tupeul să criticați un copil… Ce vă mai contraziceti prin ceea ce scrieți…

  10. Domnisoara si-a cam luat viteza. E dreptul ei sa refuze orice, dar tutuiala asta de feisbuc denota altceva. Altfel, ”a te da banii afara din casa” inseamna, domnisoara, a avea prea multi. Pentru cineva cu 10 la bac la limba romana, confuzia nu mai e scuzabila. In rest, puteai foarte bine sa-i iei si sa-i dai cuiva care chiar are nevoie de ei. Ramaneai si cu onoarea ”reperata” si faceai si un pustiu de bine. Si nici nu trebuia sa stie cineva. Dar deh, devenim vedetute pe feisbuc si avem nevoie de atentie.

    1. Am observat si eu folosirea improprie a expresiei: “Nici dacă m-ar da afară banii din casă nu aș putea accepta “momeala” de 3.000 de lei de la Guvernul României oferită tuturor elevilor care au obținut media 10 la examenele naționale din acest an școlar”. Dar poate o judecam prea aspru, are totusi 18 ani si mult de invatat inainte… In ceea ce priveste postarea, e adevarat ca e un pic prea lunga pentru facebook, plus ca mai are si unfel de bias/parti-pris/partizanat vizibil…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Noutățile din proiectul legii educației privind prevenirea și sancționarea violenței din școli: camere audio-video, obligația școlilor de a sesiza cazurile la 119 și poliție, elevii și profesorii victime pot solicita intervenție psihologică și psihoterapeutică gratuită

Ministerul Educației a introdus în proiectul legii învățământului preuniversitar mai multe amendamente noi cu măsuri pentru prevenirea și sancționarea violenței în școli, după cazurile mediatizate de violenţă din ultimele luni.…
Vezi articolul

Nivelul de analfabetism funcțional al elevilor români nu are legătură cu nivelul de trai. Peste tot în România sunt elevi târâți de la șase ani, din clasa pregătitoare mai departe cu acest nivel precar, sub pragul analfabetismului funcțional, spune co-autorul Raportului național de literație, Dragoș Iliescu

Problemele legate de analfabetism funcțional pot fi rezolvate mai ușor dacă sunt depistate în timp, remarcă expertul în testare, profesorul universitar Dragoș Iliescu, care a prezentat joi Raportul național le…
Vezi articolul
meditații în perioada în care școlile au fost închise

Tot mai mulți copii de școală sunt diagnosticați cu intoleranță la gluten, adică suferă de boala celiacă, atrage atenția Ministerul Educației. Printre manifestări pot fi simptome digestive sau statura mică, anemia și irascibilitatea, potrivit medicului Alina Stănescu Popp / Ce pot face părinții și profesorii

„În general, când un copil are performanțe mai mici sau este un pic mai neliniștit, să spunem, profesorul, părinții se sesizează. Dacă acel copil are anemie, atunci acesta ar putea…
Vezi articolul