Aproape 400 de elevi cu medii sub 5 iau bursa de merit în București, 94% au peste 8 / Numărul de burse din București în anul școlar 2023-2024, pe categorii: de excelență olimpică, merit, sociale, conform ISMB

Aproape 100 de mii de burse se vor acorda în total în anul școlar 2023-2024, în București, pentru aproximativ 208 mii de elevi, a transmis Inspectoratul Școlar al Municipiului București, la solicitarea Edupedu.ro. 51.451 sunt burse de merit pe baza mediei generale anuale sau a mediei de admitere, dintre care 389 sunt cu medii sub 5, ceea ce reprezintă sub 1%, 94% au medii peste 8. 

În unitățile de învățământ preuniversitar de stat din Municipiul Bucuresti, nivel primar, gimnazial, liceal sunt înscrişi aproximativ 208.000 elevi, iar în unitățile de învățământ particular sunt înscrişi aproximativ 16.600 elevi.

În București sunt 99.672 de beneficiari de burse, ceea ce înseamnă ca aproape jumătate dintre elevii din București vor lua bursă în acest an școlar.

Astfel, în București se vor acorda: 

La nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar de pe raza Municipiului Bucuresti sunt înregistrați 99672 de beneficiari de burse după cum urmează, conform ISMB:

Burse de excelenţă olimpică:

Burse de merit

54.619 de beneficiari ai burselor de merit, dintre care:

Bursa de merit în funcție de medie, în București:

Bursa socială, pe categorii

40806 de beneficiari ai burselor sociale;

Burse tehnologice

3797 de beneficiari ai burselor tehnologice;

Burse pentru mame minore
18 beneficiari ai burselor pentru participarea şcolară a mamelor minore;

Informații de context despre bursele de merit din anul școlar 2023-2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că „nu poate fi acceptat în continuare” ca elevii de nota 2 să primească burse de merit.

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că modificarea Legii educației este discutată la Ministerul Educației pentru a repara „anomaliile” create de bursele de merit pentru 30% dintre elevii fiecărei clase.

În presa locală au apărut cazurile ale unor elevi din Prahova care vor lua burse de merit, deși au media 1,97, respectiv 4,59

Doi elevi din Sibiu, unul cu media generală 1,59 și altul cu 1,85, primesc și ei bursă de merit de 450 de lei pe lună în acest an școlar.

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, explica pe 21 septembrie că elevi cu medii de 5 pot lua bursă de merit dacă sunt în primii 30% din clasă. În cazul elevilor de clasa a IX-a, se iau în considerare mediile de admitere la liceu, adică media de la Evaluarea Națională, iar în unele cazuri acestea pot fi foarte mici, 2, 3 sau puțin peste 1.

Edupedu.ro a semnat faptul că prin eliminarea unui prag până la care se acordă bursele de merit vor fi discrepanțe mari. De exemplu, bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10.

Un alt exemplu dat de Edupedu.ro: la Liceul Tehnologic Nr. 1 Gâlgău, județul Sălaj, 7 elevi de clasa a IX-a, pentru care știm mediile de admitere la liceu, pe baza cărora ei vor primi bursă de merit, conform legii Deca-Iohannis, vor primi câte 450 de lei pe lună în acest an școlar. Mediile lor sunt între 8,05 și 4,52.

Într-o dezbatere publică privind metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2023-2024, părinți și profesori au ridicat această problemă a eliminării pragului până la care se acordă bursa de merit.

Citește și:
Trei soluții posibile anunțate de Ligia Deca pentru bursele de merit acordate elevilor cu medii mici: Prag de medie, resepararea burselor de studiu față de cele de merit sau burse de progres educațional, cu un barem minim de medie
Dacian Dolean: Dăm burse de merit elevilor cu note mici. Dar ce ne facem cu bursierii care lipsesc de la școală?
Bursa Ligia Deca pentru medii de 2, 3 și 4 – premieră istorică pentru educația din România
Profesoara Andreia Bodea: Asocierea sintagmei bursă de merit cu media 2, cu media 3, chiar și cu media 5 este hilară
Bursă de merit pentru aproape 8.500 de elevi cu medii mai mici de 5, în acest an școlar, arată datele Ministerului Educației / Peste 150 au medii mai mici de 2
Exit mobile version