Aud tot mai mulți colegi care se plâng că elevii nu mai pot să se concentreze 50 de minute la lecție, spune profesorul Flavian Georgescu: Profesorii trebuie să conștientizeze că nu mai lucrează cu elevii de acum 4-5 generații

17.581 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Profesorul de matematică Flavian Georgescu a spus că aude tot mai mulți colegi care se plâng că elevii „nu mai pot să se concentreze 50 de minute la lecție”. Aceasta a precizat că „elevii de azi nu mai sunt elevii de acum 10, 20, 30 de ani. Elevii de azi cresc într-un alt mediu, în altă conjunctură, au alte viziuni și, în primul rând, au parte de o altă educație de acasă”. Declarațiile au fost făcute în emisiunea „Sfatul Profesorului” de la Național FM, în colaborare cu educatieprivată.ro.

„Un fenomen îngrijorător ce se petrece în ultimii ani este legat de deficitul de atenție al multor elevi în cadrul orelor de curs. Aud tot mai mult dascăli care se plâng că efectiv copiii nu mai sunt conectați la ore, nu mai pot să se concentreze 50 de minute la lecție și să fie prezenți trup și suflet în clasă. Acest fenomen se întâmplă tot mai des. Oare de ce?”, a mărturisit profesorul.

Flavian Georgescu a adus în atenție faptul că elevii de astăzi nu mai sunt ca cei de acum 10-20-30 de ani. Cadrul didactic a afirmat că device-urile afectează „masiv” generațiile actuale de copii:

„Dragii mei, da, elevii de azi nu mai sunt elevii de acum 10, 20, 30 de ani. Elevii de azi cresc într-un alt mediu, în altă conjunctură, au alte viziuni și, în primul rând, au parte de o altă educație de acasă, dar nu aceasta e marea problemă sau nu e singura problemă. Din punctul meu de vedere, bazându-mă pe propria-mi experiență, studiind statisticile și cercetările ultimilor ani, consider că un factor extrem de important care afectează masiv generațiile actuale de copii reprezintă device-urile: telefoanele mobile, tabletele, calculatoarele, statul ore întregi pe jocuri, pe TikTok.”

Cadrul didactic a spus că profesorii trebuie să ajungă la elevi prin metode moderne, aplicate și eficiente:

„Dascălii trebuie să conștientizeze că nu mai lucrează cu elevii de acum 4-5 generații. Nu mai putem avea aceleași așteptări de la copiii din ziua de azi. E nevoie ca și noi să ne adaptăm la materialul pe care îl avem la dispoziție și să îl modelăm, astfel încât, la final, rezultatul să fie cel dorit de noi, dar la care poate trebuie să ajungem prin alte metode mai moderne, mai aplicate, mai eficiente.”

Informații de context

În premieră, România este pe primul loc în 44 de țări în privința consumului problematic de social media. Concret, 22% dintre copiii și adolescenții de 11-15 ani din România au dificultăți în a se opri din verificatul telefonului, nu mai au timp să-și facă temele, nu mai vor să iasă afară, stau cu telefoanele în cameră pe parcursul nopții, au insomnii și sentimente de inutilitate sau de tristețe profundă. Datele au fost publicate de Organizația Mondială a Sănătății și sunt cuprinse în raportul „Health Behaviour in School-aged Children (HBSC)”.

„Prima linie de intervenție sunt părinții, cu siguranță. Părinții, în primul rând, trebuie să aibă un nivel minim de alfabetizare digitală ca să conștientizeze sau ca să poată începe să pună bazele alfabetizării digitale la copiii și adolescenții lor. Pentru că părinții sunt primii care pun telefonul în mâna copilului. Părintele trebuie să poată face cu copilul o analiză critică a conținutului pe care acesta îl urmărește. Adolescentul trebuie să poată discerne și ca să poată discerne trebuie să fie învățat să discearnă știrile false, manipularea informațiilor, modul de marketing, modul în care funcționează algoritmii. Să înțeleagă de ce îi apare această reclamă, de ce îi apare acest tip de filmuleț, care sunt filmulețe alternative?”, a declarat pentru Edupedu.ro cercetătoarea Diana Tăut.

Mai bine de jumătate dintre elevii de liceu din România spun că au puțini profesori sau chiar niciun profesor care să le trezească dorința de a învăța, iar mulți exprimă frustrare că față de relevanța unor materii școlare pentru viața lor, dar și în legătură cu volumul de informații predate la clasă, potrivit unui studiu recent publicat de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

Nu doar acțiunile unor elevi de distragere a atenției îi afectează pe colegii lor, ci și lipsa de atenție la oră, chiar și în cele mai simple forme, arată un studiu publicat de American Psychological Association, citat de Edutopia.org. Cu precizarea că este vorba despre cercetări care trebuie aprofundate, acesta a încercat să verifice în ce măsură atenția sau lipsa de atenție la ore se transmit între participant. Constatarea: doar lipsa atenției e contagioasă, chiar și în cele mai simple forme.

Momentele de început ale unei ore de curs de la școală sunt la fel ca primele rânduri ale unui roman – cele mai importante, scrie Edutopia. Platforma de sfaturi pentru pentru profesori și împărtășire a strategiilor de predare-învățare-evaluare arată, prin cumularea mai multor declarații ale unor profesori din SUA că felul în care aceștia își încep orele reprezintă „cheia pentru a trezi – sau stinge – interesul și învățarea elevilor”.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Jumătate dintre liceeni spun că prea puțini dintre profesori le trezesc dorința de a învăța / O problemă-cheie semnalată de elevi: „relevanța scăzută a învățării pentru viața de zi cu zi și pentru viitorul lor profesional” – Studiu despre „calitatea vieții liceenilor” din România
ianuarie 2025 – Lipsa de atenție la clasă este contagioasă chiar și în formele sale simple precum atitudinea plictisită sau eșecul de a lua notițe – studiu
ianuarie 2024 – Primele momente ale unei ore sunt esențiale, spun profesorii. Strategii de implicare a elevilor de la început

13 comments
  1. Se face scandal dacă nunsunt atenți la mayeriile de examen, alea dacă ar avea și câte 3 ore fără pauză ar fi perfect.
    La restul este marea problemă, care nu sunt de examen, deci nu au nici o importanță și trebuiesc notate de la 10 in sus numai pentru că întră profesorul pe ușă. Acolo și ora de 15 minute e prea mult… Acolo să le ceri să fie atenți și 20 de secunde e o cirmă împotriva umanității. Să te ferească sfântul să mai și vrei să faci ora cu ei…
    Toți vor face matematică în loc de orice altceva. Se plang părinții că un bloc de desen, o cutie de acuarele și un set de pensule sunt scumpe la 35-40 de lei pentru tot anul, nu se mai plâng camd dau câte 150 de lei pe săptămână pentru o oră și jumătate de matematică.
    Vai de capul nostru… Recităm ce ni se dictează…

  2. Deci se știu toate acestea și totuși digitalizam totul.E ca o masiva campanie de anihilare!De ce?Va trebuie spălați pe creier.

  3. Telefonul si energizante,cola,pepsi,țigări etc ii fac zombi.Ca doar nu li s-a prajit creierul în doar 4-5 generații. Nu exista un asa regres în natura în mod normal,da?Mâncarea plina de zahar și aditivi (pe unele scrie clar ca dau simptome de ADHD),toate prostiile pe care le baga în ei ii distrug.Nopti nedormite sa se joace pe calculator.Si aveți tupeul sa spuneți ca nu sunt ca înainte?Ei nu au nimic dar…

  4. Da, eu cred că e normal! cum sa te concentrezi la atâtea ore pe zi! hai sa din serioși școală e frumoasă dar nu trebuie sa îndobitocească copiii. Voi ăștia sunt tot timpul concentrați!serios pe bune !

  5. Dacă nu mai sunt elevii din trecut elaborați programe școlare/conținuturi școlare pt aceștia nu mai folosiți materiale de acum 15/20 de ani.Poate cu materia redusă la 1/3 vor face față. Că învățământul tradițional e bun doar pt țări civilizate. Ex Suedia care revine la învățământul/metodele tradiționale.

  6. elevii nu mai au răbdare ….da….elevii însă nu mai au valori și modele….iau totul facil, cu o glisare a ecranului, prin vorbe de duh ale unor influencerii îndoielnici dar promovați….elevii înțeleg că reușești daca ai bani și nu contează cum ii faci …școală e în cădere liberă și noi ne uitam cum se prăbușește …restul e vorbăraie

  7. Majoritatea nu mai au stare la ore…Abia așteaptă să se termine… Programul este lung, aproape cat muncește un om în fabrica, iar informațiile sunt enorme ,inutile si plictisitoare maxim… Pentru copiii de pregătitoare, să stea 3-4 ore in bancă, este inuman…Micșorați programul pentru copiii de pregătitoare și clasa 1 !👎👎👎👎👎

  8. Și ce să facă profesorul, să predea pe TikTok și pe alte rețele, dar adaptat limbajului argotic, eventual să facă sărituri de pe o clădire în flăcări deasupra unui pod de cale ferată, să aterizeze pe un tren în mers, apoi să consume o cutie de Paracetamol alergând pe tren în sens invers, să tragă pe nas niște cretă sau altceva, dar să nu oprească, sub nici o formă, lecția!? Am uitat de… selfie-uri, scuze!… Probabil că am uitat ceva, deh, vârsta…
    PS: Tovarășul care face astfel de afirmații este un demagog!

    1. TOVARĂȘUL este fost olimpic internațional la matematica, singurul care a rămas în tara, actual profesor la unul dintre cele mai bune licee din tara, Liceul Internațional de Informatica din București și cel căruia ii datoram an de an ocuparea primelor poziții la olimpiada internațională de matematica. Decât sa faceți comentarii mizerabile, ați face mai bine sa învățați cate ceva de la cei mai competenți decât dvs.

  9. Da, capacitatea de atenție ține de viziune! :))
    telefoanele, fraților. luați-le telefoanele!! ce va mai place să vă învârtiți în jurul cozii. și deșteptul ăsta de David, e ceva rar. nu pot să înțeleg interesele cui servește, cu prostiile lui cu digitalizarea, telefoanele în scoli sunt ok, și replicile că social media e super, ar avea și el dar nu îi permite timpul. să își ia un an sabatic și să stea pe Facebook și tik tok. în educație nu ii va simți nimeni lipsa.

  10. Educația este educație. Dacă nu le ceri nimic, nu-ți oferă nici ei nimic. Așa am ajuns aici, reducând standardele pe motiv că s-a schimbat lumea. Da, s-a schimbat în sensul că e tot mai complexă, dar mai-marii, și văd că și unii colegi, vor să tot simplificăm până nu mai rămâne nimic de substanță în ce oferă școala.
    Hai să nu ne mai batem joc de ce-a mai rămas din educația publică, cu pretexte gen “s-au schimbat elevii”. Nu s-au schimbat decât așteptările, care devin din ce în ce mai ridicole.
    Vrem să educăm oameni, nu să dresăm tiktokari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesor anonim. Completarea și validarea dosarelor pentru definitivat: Umilința continuă, cel puțin pentru o parte dintre cadrele didactice care au beneficiat de „depunerea formularelor online la etajul doi”

Într-o societate dezvoltată, liderii coordonează și pun umărul la schimbare, stimulează gândirea critică și descentralizează cât mai mult cu putință. În România, în multe momente, mentalitatea celor care descurajează orice…
Vezi articolul

Prioritățile europene în educație, pentru următorul deceniu: digitalul, tranziția verde, recuperarea post-pandemie – oficiali ai Comisiei și ai Parlamentului European, la Summitul Educației

Transformarea digitală și tranziția verde au fost principalii piloni ai descrierilor oferite de reprezentanții forurilor europene pentru schimbările prin care va trece educația pe continent în următorul deceniu, conform prezentărilor…
Vezi articolul

Mai multe asociaţii ale elevilor spun că nu au fost chemate la discuţii: Ministerul îşi dorește să se folosească de copii, sub pretextul examenelor naţionale, pentru a antagoniza greviştii şi a opri greva

„Ministerul Educaţiei a anunţat organizarea unor consultări cu reprezentanţii elevilor şi părinţilor referitoare la greva profesorilor. Asociaţiile de elevi nu au fost invitate. Astfel, se încearcă din nou manipularea opiniei…
Vezi articolul