AUR și Ura

578 de vizualizări
Foto: Dan Tăpălagă
Partidul condus de George Simion și Claudiu Târziu a lansat o nouă acțiune de tip fascist și extremist, incitând pe Facebook la ură împotriva presei. Într-un mesaj postat miercuri, Alianța pentru Unirea Românilor își îndeamnă susținătorii să întocmească liste negre:  ”Haideți să vedem care sunt cele mai toxice și false „organe de presă”. Începem noi: G4media…Completați voi!”.

Într-o singură oră, postarea a strâns sute de comentarii. Cum era de așteptat, cei mai mulți susținători AUR cred că toată presa este vândută politicienilor, cumpărată de partide și că acționează la cheremul lor. Comentatorii AUR mai scriu că toate televiziunile și publicațiile online mint, cu excepția România TV, un post ”cu știri adevărate”, care le inspiră ”încredere”.

Ce fac liderii AUR și de ce este extrem de periculoasă acțiunea lor? George Simion și Claudiu Târziu vor să se răzbune pe G4Media.ro deoarece scrie despre AUR, în mod programatic, că este ”partid extremist”. După asaltul asupra Parlamentului, G4Media.ro a luat decizia editorială de a preciza în toate știrile, relatările și articolele că AUR este un partid extremist, așa cum se raportează la el întreaga presă internațională, pentru ca cititorii să fie avizați în permanență că avem de a face cu un partid anti-democratic, indiferent ce ar pretinde.

Decizia G4Media.ro de a ne raporta la AUR ca la un partid de extremă dreaptă a venit însă la capătul unui lung șir de fapte, acțiuni și declarații de tip fascist și neolegionar comise de acest partid profund nociv pentru societatea românească, sintetizate deja de Cristian Pantazi aici.

Răspunsul liderilor AUR este o incitare la ură pur sânge împotriva G4Media.ro, fără argumente, un îndemn la linșaj public. George Simion și Claudiu Târziu nu pot explica de ce G4Media.ro este ”cel mai toxic și fals organ de presă”, însă deschid sesiunea de scuipături la adresa presei bazându-se pe o realitate: credibilitatea presei în general este în declin, din cauză că majoritatea redacțiilor iau bani de la Guvern sau de la partide. Numai că G4Media.ro se numără printre puținele redacții din România care are afișat următorul disclaimer la sfârșitul fiecărui articol:

  • G4Media nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Acesta este un ajutor de stat mascat care distorsionează piața de media și este inacceptabil. De asemenea, G4Media nu acceptă bani de la partidele politice în afara campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare este normală în perioada alegerilor.

Liderii AUR atacă, după Parlament, o altă instituție-cheie în orice democrație: presa. Ca orice partid fascist care se hrănește din răspândirea urii și a neîncrederii în tot și în toate, AUR are și el nevoie de dușmani reali sau imaginari cu care să se războiască în permanență.

Cu bune și cu relele lor, Parlamentul, Presa, Justiția, sunt piloni de bază într-o democrație. Fără ele nu putem funcționa. Una este să le critici activitatea, să arăți ce nu merge, cu totul altceva să inciți programatic la ură împotriva lor. Or, a ridica ura publicului împotriva unei redacții din poziția de partid parlamentar, cu 20% în sondaje, reprezintă o acțiune profund anti-democratică, un atac la libertăți fundamentale.

Nu degeaba susținătorii AUR se mai regăsesc doar în România TV, un post care vorbește aceeași limbă cu ei mai ales pe tema vaccinării și restricțiilor, subminate metodic. Și unii și alții susțin în schimb toate conspirațiile, fake news-urile și aberațiile posibile.

Umberto Eco identifica 14 trăsături specifice unui partid fascist, AUR le bifează pe majoritatea. Prin atacul la adresa presei și G4Media în particular, AUR se încadrează la trăsătura cu numărul 7: Obsesia pentru complot. „Astfel, la rădăcina psihologiei fasciste se află obsesia pentru un complot, eventual unul internațional. Adepții trebuie să se simtă asediați”, explică Eco una dintre metodele fasciste de a strânge adepți în jurul lor.

Așa au ajuns toate -ismele la putere (nazism, comunism, legionarism), cățărându-se pe slăbiciunile reale ale democrației sau capitalismului, în vremuri de criză economică și politică, când publicul debusolat este mai vulnerabil la mesajul extremist și atras de dictaturi.

Editorialul complet poate fi citit pe G4Media.ro.

4 comentarii
  1. Mai cercetați, băieți, mai cercetați!… Eu văd că AUR reacționează după o atentă cercetare a unui subiect, oricare ar fi acesta!… Dumneavoastră?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Derularea activităților online pentru profesori și elevi va fi stabilită, pentru următoarele 30 de zile, de Ministerul Educației – noutatea Decretului pentru prelungirea Stării de Urgență

Derularea activităților online va fi stabilită de către Ministerul Educației și Cercetării, prevede Decretul pentru prelungirea Stării de Urgență la articolul 78 din Anexa 1. Față de primul decret, care…
Vezi articolul

Teoriile conspirației sunt alimentate de ”Paradoxul succesului” și de modelul militarizat-autoritar de comunicare în pandemie. INTERVIU cu sociologul Dan Petre

Sociologul Dan Petre, specialist în ştiinţele comunicării și conferenţiar universitar, spune că polarizarea extremă a societății românești, dar și ”paradoxul succesului” gestionării pandemiei de coronavirus au contribuit la răspândirea teoriilor…
Vezi articolul