Aviz negativ pronunțat în Comisiile de ITC și Știință pentru Monica Berescu, propunerea USR pentru postul de ministru al Cercetării și Dezvoltării în guvernul Cioloș. Ea a primit 17 voturi pentru, 17 împotrivă și 8 abțineri

724 de vizualizări
Monica Berescu în timpul audierilor din comisii / Foto: Captură CDep.ro
Monica Berescu, deputat USR nominalizat pentru portofoliul Cercetării, Inovării și Dezvoltării în guvernul propus de Dacian Cioloș, a primit 17 voturi pentru, 17 voturi împotrivă și 8 abțineri în urma audierilor susținute marți în Comisiile de ITC și de Știință și Tehnologie din Parlament, acestea anunțând la final că este vorba despre un aviz negativ din partea acestor comisii. Ea și-a concentrat discursul pe implementarea PNRR, iar despre cercetare, domeniu în care nu are experiență, a spus că este nevoie de reformă și finanțare și ea, ca ministru, se va înconjura de specialiști pentru a administra acest sector.
  • Marți, miniștrii propuși în guvernul Cioloș sunt audiați în Parlament, înaintea unui vot al plenului asupra echipei guvernamentale.

Pentru debirocratizarea centrelor de dezvoltare și inovare, echipa sa are o strategie care va fi finalizată la sfârșitul acestei luni și apoi va intra în consultare publică, a spus Monica Berescu. În funcție de raportul pe care urmează să fie primit de la un nou departament de analiză, se va decide dacă e nevoie sau nu de o nouă lege a cercetării, a spus ea în timpul audierilor.

Ea a spus că România urmează să depună eforturi pentru a atrage mai multe fonduri prin programul Horizon Europe, dând în acest sens exemplul universităților din Iași și din Cluj care pregătesc deja proiecte: “Nu mai discutăm de proiecte de câteva zeci de mii de lei, discutăm de proiecte de milioane de euro, în care universitățile noastre, în consorțiu, se pot implica și pot aduce schimbări majore. Discuțiile pe care le-am avut cu universitățile se concentrau pe AI și printare 3D. Putem aduce noi tehnologii dacă reușim să acaparăm cât mai mult din fondurile acestea. Și dacă în exercițiul anterior am reușit să luăm 250 de milioane de euro prin Horizon, pe următorul exercițiu ne propunem să atragem 500 de milioane de euro”. Candidata a mai vorbit, în context, despre reforma carierei de cercetător și despre atragerea de cercetători care activează în proiecte europene.

  • Monica Berescu, în cadrul audierilor din Parlament (via G4Media.ro):

“Ministerul pe care mi l-am asumat gestionează puțin peste 2 miliarde de euro din PNRR. Vreau să mă concentrez pe operaționalizarea măsurilor asumate în PNRR. Suntem foarte aproape de a duce la îndeplinire unele obiective din PNRR. Trebuie să adoptăm strategia națională de siguranță cibernetică. Trebuie să terminăm cu statul la coadă. Avem nevoie de baze de date care să comunice între ele. Trebuie să accelerăm introducerea la nivel național a rețelelor 5G. Avem peste 100 de zone albe în România, avem nevoie să reducem decalajul ăsta digital între rural și urban”.

“O să marjăm pe acest parteneriat public-privat. Îmi doresc să dezvolt parteneriatul public-privat. Nu putem face cercetare cu bani puțini. Până în 2024 avem o țintă de 1% din PIB, din finanțare publică și 1% din PIB, din mediul de afaceri private”.

Audierea Monicăi Berescu în cadrul comisiilor parlamentare:


1 comment
  1. Ce fel de ministru a propus USR-ul? Chiar asa, fara nicio experienta in cercetare, fara niciun doctorat obtinut? Unde sunt specialistii pe care ii promiteau la alegeri, cu doctorate la Sorbona si articole stiintifice in Nature sau Science? Pana si in fosta Conventie Democrata Romana erau mai multi specialisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mircea Dumitru: CNATDCU nu a primit nicio sesizare până acum pentru analiza tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode / Dacă analiza stabilește că este un plagiat, ministrul Educației decide retragerea titlului de doctor

“Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) verifică tezele de doctorat cu suspiciuni de plagiat doar dacă cineva face o sesizare, oamenii ar trebui să sesizeze…
Vezi articolul

Premierul Ciolacu cere criterii de performanță în învățământ, “pe lângă salarizarea corectă” / Ministra Deca susținea că salarizarea pe criterii de performanță nu ar fi posibilă

Șeful guvernului, Marcel Ciolacu, a făcut în mod repetat, marți, trimitere la nevoia de criterii de performanță în învățământ, “pe lângă salarizarea corectă și justificată” cerută de profesori, criterii necesare,…
Vezi articolul