Avocatul Poporului solicită organizarea examenului de specialitate pentru medicii care și-au finalizat rezidențiatul: „Reprezintă un minim ajutor pentru personalul medical epuizat, care lucrează cu cazurile cele mai grave din secțiile ATI”

2.055 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Organizarea examenului de specialitate pentru medicii care și-au finalizat rezidențiatul „reprezintă un minim ajutor pentru personalul medical epuizat, care lucrează cu cazurile cele mai grave din secțiile ATI, dar și din restul secțiilor medicale”, transmite Avocatul Poporului într-un comunicat de presă.

Astfel, Avocatul Poporului solicită ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, organizarea acestui examen, având în vedere că medicii care și-au finalizat rezidențiatul așteaptă de peste cinci luni să-și dobândească dreptul de practică.

Cererea vine pe fondul lipsei de medici specialiști „cu care se confruntă spitalele din România, pe fondul actualei pandemii, dar și faptul că în luna martie 2020, potrivit informațiilor difuzate de presă, peste 700 de medici se înscriseseră la examenul de specialitate, examen anulat și care nu a mai fost organizat, în contextual existenței unităților sanitare care înregistrează deficit major de personal, dar și al creșterii semnificative a numărului pacienților care au nevoie de asistență medicală”.

Perioada de rezidenţiat pentru medicii din ultimul an, care nu pot susţine în acest moment examenul de specialist, a fost prelungită până la data de 31 octombrie, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la începutul lunii aprilie.

„Rezidenţilor de ultimul an care au terminat la 1 aprilie rezidenţiatul, dar nu pot da examenul de specialist, li s-a prelungit perioada de rezidenţiat până la 31 octombrie, urmând să fie reîncadraţi ca rezidenţi până în acel moment, când vor susţine examenul de medic specialist. La fel în toate unităţile care ţin de Ministerul Sănătăţii, posturile vacante pot fi ocupate şi de personal contractual în regim de urgenţă pe perioada stării de urgenţă“, a declarat Tătaru atunci.

 

Sursă foto: Pixabay.com


1 comment
  1. Avem un om la conducerea ministerului sănătății care se prezintă drept un medic chirurg cu înțelegerea problemelor din interiorul sistemului. Nu prea se vede ce înțelege acest ministru din moment ce:
    1. Lipsa de personal medical necesar a „rezolvat-o” prin detașări forțate în vreme ce examenul de rezidențiat l-a blocat și nici nu dă semne că l-ar debloca. Școlile postliceale de formare a asistenților medicali au fost închise de-a valma cu tot sistemul educativ, în loc de a le menține deschise în regim de siguranță pentru a avea personal medical cu pregătire medie. Nici o strategie de repatriere a personalului medical nu a fost reflectată într-o inițiativă legislativă sau OUG.
    2. Sistemul spitalicesc a fost bulversat prin măsuri pompieristice singurul efect fiind blocarea accesului la asistență medicală a celor cu boli cronice grave.
    3. Sistemul de achiziții și repartiție a materialelor medicale și sanitare a fost transformat într-un haos în care responsabilitățile au fost pasate către autoritățile locale fără a fi alocate și resursele financiare necesare.
    4. DSP-urile au fost decapitate și populate cu persoane incompetente dar obediente și le-au fost date atribuții și responsabilități care depășesc cu mult capacitatea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Foto: © Kantver - Dreamstime.com

Geoparcul Ţara Haţegului, spațiu de inspirație pentru pedagogiile inovative. Sunt pilotate 5 poveşti cu suport digital multisenzorial / Geoparcul este administrat de Universitatea din București

Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, administrat de Universitatea din Bucureşti, este spaţiu de inspiraţie şi de pilotare a unui proiect educaţional ce vizează pedagogiile inovative, transmite Agerpres. În cadrul proiectului…
Vezi articolul

Scandalul admiterii schimbate. Monica Anisie: Andronescu vrea să-și „șteargă eticheta de groparul învățământului profesional”

Ecaterina Andronescu este preocupată să-și șteargă „eticheta de ,groparul învățământului profesional, schimbând din pixul propriu raportul numărului de locuri de la liceu și învățământul profesional”, spune Monica Anisie, fost secretar…
Vezi articolul

ASE București și Universitatea de Medicină Carol Davila – singurele universități românești în top 1000 al clasamentului global Times Higher Education 2024 / Cele mai multe instituții românești – în coada rankingului ajuns la a 20-a ediție

Academia de Studii Economice și Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, ambele din București, sunt singurele instituții românești de învățământ superior care figurează în top 1000 al clasamentului global…
Vezi articolul