Avocatul Poporului solicită organizarea examenului de specialitate pentru medicii care și-au finalizat rezidențiatul: „Reprezintă un minim ajutor pentru personalul medical epuizat, care lucrează cu cazurile cele mai grave din secțiile ATI”

2.053 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Organizarea examenului de specialitate pentru medicii care și-au finalizat rezidențiatul „reprezintă un minim ajutor pentru personalul medical epuizat, care lucrează cu cazurile cele mai grave din secțiile ATI, dar și din restul secțiilor medicale”, transmite Avocatul Poporului într-un comunicat de presă.

Astfel, Avocatul Poporului solicită ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, organizarea acestui examen, având în vedere că medicii care și-au finalizat rezidențiatul așteaptă de peste cinci luni să-și dobândească dreptul de practică.

Cererea vine pe fondul lipsei de medici specialiști „cu care se confruntă spitalele din România, pe fondul actualei pandemii, dar și faptul că în luna martie 2020, potrivit informațiilor difuzate de presă, peste 700 de medici se înscriseseră la examenul de specialitate, examen anulat și care nu a mai fost organizat, în contextual existenței unităților sanitare care înregistrează deficit major de personal, dar și al creșterii semnificative a numărului pacienților care au nevoie de asistență medicală”.

Perioada de rezidenţiat pentru medicii din ultimul an, care nu pot susţine în acest moment examenul de specialist, a fost prelungită până la data de 31 octombrie, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la începutul lunii aprilie.

„Rezidenţilor de ultimul an care au terminat la 1 aprilie rezidenţiatul, dar nu pot da examenul de specialist, li s-a prelungit perioada de rezidenţiat până la 31 octombrie, urmând să fie reîncadraţi ca rezidenţi până în acel moment, când vor susţine examenul de medic specialist. La fel în toate unităţile care ţin de Ministerul Sănătăţii, posturile vacante pot fi ocupate şi de personal contractual în regim de urgenţă pe perioada stării de urgenţă“, a declarat Tătaru atunci.

 

Sursă foto: Pixabay.com


1 comment
  1. Avem un om la conducerea ministerului sănătății care se prezintă drept un medic chirurg cu înțelegerea problemelor din interiorul sistemului. Nu prea se vede ce înțelege acest ministru din moment ce:
    1. Lipsa de personal medical necesar a „rezolvat-o” prin detașări forțate în vreme ce examenul de rezidențiat l-a blocat și nici nu dă semne că l-ar debloca. Școlile postliceale de formare a asistenților medicali au fost închise de-a valma cu tot sistemul educativ, în loc de a le menține deschise în regim de siguranță pentru a avea personal medical cu pregătire medie. Nici o strategie de repatriere a personalului medical nu a fost reflectată într-o inițiativă legislativă sau OUG.
    2. Sistemul spitalicesc a fost bulversat prin măsuri pompieristice singurul efect fiind blocarea accesului la asistență medicală a celor cu boli cronice grave.
    3. Sistemul de achiziții și repartiție a materialelor medicale și sanitare a fost transformat într-un haos în care responsabilitățile au fost pasate către autoritățile locale fără a fi alocate și resursele financiare necesare.
    4. DSP-urile au fost decapitate și populate cu persoane incompetente dar obediente și le-au fost date atribuții și responsabilități care depășesc cu mult capacitatea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Comitetul Național pentru Situații de Urgență: Căminele studențești sau pentru elevi se închid două săptămâni la apariția a 3 cazuri de COVID-19 într-un interval de 7 zile / After school-urile, creșele și grădinițele rămân deschise conform condițiilor de până acum

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis în această seară ca, “la apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive, în spațiile destinate…
Vezi articolul

Burse mai mici pentru elevii cu medalii de aur la olimpiade internaționale, 1.000 lei pe lună, în loc de 2.550 lei. Elevii premiați la olimpiadele naționale vor primi cu 200 de lei mai mult – proiectul legii învățământului preuniversitar

Cuantumul și criteriile de acordare a burselor pentru elevii premiați la olimpiadele naționale și internaționale au fost introduse în proiectul legii învățământului preuniversitar. Astfel, un elev care câștigă medalia de…
Vezi articolul

Marius Nistor, FSE, replică la declarația premierului Ciucă, după ce acesta a spus că a dat tot ce a putut oferi celor din Educație: Ar trebui să coboare puțin cu picioarele pe pământ să mai arunce o privire către unitățile școlare, către cei care lucrează acolo, să vadă cât de departe e de realitate

Liderul FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a dat o replică declarației premierului Nicolae Ciucă, la ieșirea de la negocierile de la Palatul Victoria. Acesta a spus că cineva care își…
Vezi articolul

Apel lansat de sindicatele FSLI: Majorările salariale de la 1 septembrie nu sunt un moft, din acești bani profesorii își vor cumpăra măști. Cadrele didactice intenționează să refuze să vină la școală, fără protecție și salarii crescute

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a lansat un apel public către parlamentari, prin care le cere “să respingă decizia Guvernului Orban de a nu majora salariile din educație, la data…
Vezi articolul