Bacalaureat 2021. Proba de evaluare a competențelor lingvistice în limba spaniolă pentru elevii secțiilor bilingve româno-spaniole nu se susține, ci se echivalează cu media notelor la anumite discipline

7.425 de vizualizări
Foto: © Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com
Proba de evaluare a competențelor lingvistice în limba spaniolă care trebuia susținută de elevii clasei a XII-a ai secțiilor bilingve româno-spaniole se echivalează cu nivelul unic de competență lingvistică în limba spaniolă studiată pe parcursul învățământului liceal, potrivit unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre Ordinul nr. 3.690 din 19 aprilie 2021.

Echivalarea nivelurilor de competență din cadrul probei de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal se realizează conform unei metodologii elaborate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație și aprobate prin ordinul ministrului educației, prevede documentul citat.

Proba de cultură spaniolă care trebuia susținută de elevii clasei a XII-a se echivalează cu media aritmetică a mediilor anuale obținute la disciplinele:

  • a) Geografia Spaniei (clasa a IX-a) — media 1;
  • b) Istoria Spaniei (clasa a X-a) — media 2;
  • c) Cultură și civilizație spaniolă (media aritmetică a mediilor anuale pentru clasele a XI-a și a XII-a) — media 3.

(2) Media aritmetică se calculează cu două zecimale, fără rotunjire, după formula:

Media aritmetică = Media 1 + Media 2 + Media 3
3

Ordinul mai precizează că „pentru candidații care solicită obținerea diplomei spaniole de bacalaureat, certificatul care atestă evaluarea scrisă pozitivă (prevăzut în anexa II la Acordul între Ministerul Educației și Cercetării din România și Ministerul Educației și Științei din Regatul Spaniei cu privire la înființarea și funcționarea secțiilor bilingve româno-spaniole în liceele din România și la organizarea examenului de bacalaureat în aceste licee din 26.03.2007) se eliberează de către președintele Comisiei de bacalaureat din centrul de examen și se contrasemnează de către reprezentantul desemnat de Ministerul Educației și Formării Profesionale din Regatul Spaniei”.

În acest an, pentru elevii actualei promoții, se echivalează probele de competențe lingvistice și digitale, potrivit unei metodologii aprobate anul trecut, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.

Foto: © Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Si unde gasim povestea cu “echivalarea competentelor lingvistice si digitale” pentru Bac 2021?. Pe edu.ro nu exista nimic (cel putin joi, cand am verificat ultima data nu era nimic nou), la Bacalaureat nu existau decat documentele vechi cele din 31 august 2020.
    Mai nou totul “merge prin interviuri televizate sau in presa”? Ne luam dupa interviuri ?
    Eu stiu ca pe edu.ro ar trebui sa existe totul.
    Balamuceala din minister depaseste orice limita de intelegere, asa ca domnilor din minister pe edu.ro VREM sa vedem ce se intampla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like