- Rata de promovare a examenului de Bacalaureat 2025, sesiunea de vară, este de 76,5% în urma soluționării contestațiilor, conform dosarului de presă publicat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
- Este vorba de o creștere cu 2,2 puncte procentuale față de rezultatele inițiale, publicate pe 20 iunie.
Candidatul care provine de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Slobozia, specializarea Științe ale naturii, are nota mărită la Limba română cu peste 2,5 puncte după contestații.

Primul subiect la proba de limba română – BAC 2025 este notat cu 5 puncte, al doilea cu 1 punct, iar al treilea – eseul de cel puțin 400 de cuvinte, cu 3 puncte. Un punct este din oficiu.
Conform raportului Ministerului Educației, în județul Ialomița au fost depuse 211 de contestații la proba de Limba și literatura română.
Peste 39.000 de contestații au fost înregistrate la examenul de Bacalaureat 2025, sesiunea de vară, cel mai mic număr din ultimii 10 ani, după ce pentru prima dată, elevii au putut să vizualizeze lucrările înainte de a face contestație. Însă, pentru 37.947 de lucrări notele inițiale au fost modificate în plus sau minus, din cele 39.734 de contestații, conform datelor ministerului Educației și Cercetării. Astfel că, doar 5% din note au rămas ca cele inițiale.
Pentru prima dată, elevii au putut să vizualizeze lucrările înainte de a face contestație
- Vizualizarea lucrării la Bacalaureat 2025 înaintea depunerii contestației, etapa introdusă în premieră la acest examen, a presupus completarea și depunerea unei cereri și a unei declarații la final. Cererile au putut fi depuse vineri, 20 iunie, în ziua afișării primelor rezultate, între orele 14:00 și 17:00.
- Aproape 5.600 (5.579) de contestații au fost depuse la Bacalaureat 2025 în București, a declarat Florian Lixandru, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, pentru Agerpres.
Candidații care au contestat rezultatul inițial al evaluării au completat și au semnat o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere, potrivit Ordinului de ministru 6.481 pentru organizarea și desfășurarea BAC 2025.
Informații de context
Recent, Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, a declarat, pentru Edupedu.ro, că „din an în an, subiectele (de la bacalaureat – n.red) sunt tot mai ușoare”. „Dacă n-ai învățat nimic, evident că totul este greu și mă întreb până unde o să tot coborâm și, de fapt, care este scopul și ce urmărim”, a precizat aceasta.
Testarea la Limba și literatura română, pentru absolvenții de liceu, a avut loc pe 10 iunie 2025.
Varianta extrasă pentru proba scrisă de Limba și literatura română a fost cea cu numărul 7. Au fost 98.542 de candidați prezenți dintr-un total de 99.823 înscriși la această probă, potrivit Ministerului Educației și Cercetării.
Amintim că subiectele de Bacalaureat 2025 la Limba și literatura română au fost scurse dintr-un centru de examen din județul Cluj, potrivit unei fotografii postate pe rețelele sociale. Candidatul care a fotografiat subiectele la proba de limba română de BAC 2025 a avut asupra lui o cameră video amplasată într-un instrument de scris, precizează Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj, într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro. Acesta a fost eliminat, potrivit inspectoratului școlar.
Emil Munteanu, profesor la Colegiul Național din Iași, a spus, pentru ziaruldeiasi.ro, referitor la subiectele date la proba de Limba și literatura română din cadrul examenului național de Bacalaureat 2025, că „poate elevii nu se așteptau la «Moara cu noroc», pentru că era un subiect care s-a tot dat”. Acesta a afirmat că „celelalte două subiecte au fost simple, chiar banale”. Probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2025 au început marți, 10 iunie, cu testarea la Limba și literatura română.
Profesoara Adelina Beldugan a oferit sugestii de rezolvare, pentru publicul Edupedu.ro, a subiectului primit la prima probă scrisă obligatorie, de marți, 10 iunie.
„Sunt de părere că subiectul al treilea i-a scos puțin din zona de confort pe mulți elevi. De regulă, conform subiectelor din anii trecuți, cei de la profilul real primeau un eseu în care să prezinte particularitățile de construcție a unui text narativ/ dramatic, iar cei de la filologie pe cele ale unui personaj”, apreciază profesoara Adelina Beldugan pentru Edupedu.ro.
Florina Rogalski, profesoară de Limba română la Școala Centrală din București, a declarat că „subiectul al III-lea, chiar dacă este la alegere, are un grad de dificultate mare, prin complexitatea autorilor”. „Ei trebuie să evidenţieze modalităţile de caracterizare, să aleagă două personaje, fie în basm, fie în nuvelă, fie în roman (…)”, a precizat aceasta. Declarațiile au fost făcute pentru observatornews.ro.
Textul suport pentru subiectul I este din Grigore Băjenaru, Părintele „Geticei”. La subiectul I B, candidații au avut de argumentat dacă înfățișarea unei persoane poate influența sau nu succesul acesteia, raportându-se atât la informațiile din textul Părintele „Geticei” de Grigore Băjenaru, cât și la experiența personală sau culturală.
La subiectul al II-lea, absolvenții de liceu au avut de prezentat, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului dintr-un fragment dat.
Pentru candidații de la umani, la subiectul al III-lea, cerința primită a fost să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte relația dintre două personaje într-un text narativ studiat, aparținând lui Ion Creangă sau lui Ioan Slavici.
În schimb, candidații de la real și tehnologic au avut de făcut un eseu de cel puțin 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat din operele lui Ioan Slavici sau Ion Creangă. Asta înseamnă, concret, caracterizarea unui personaj din basmul cult „Povestea lui Harap Alb” sau nuvela „Moara cu noroc”.