Bacalaureat la Matematică 2023. Sfaturi de la profesoara Florentina Pavăl: Dacă nu ai nicio idee care să te ajute la rezolvarea vreunei probleme, scrie relațiile sau formulele ce au legătură cu subiectul, se poate puncta

13.073 de vizualizări
Foto: © irin_fierce | Dreamstime.com
Formulele sau relațiile matematice pot fi punctate dacă sunt scrise pe foaia de examen, în cazul în care elevul nu știe să rezolve o problemă, dar își aduce aminte de o parte din teorie, spune profesoara Florentina Pavăl într-un ghid cu sfaturi pentru proba la Matematică de la Bacalaureat 2023, realizat pentru Edupedu.ro. Aceasta trece în revistă 15 indicații pentru candidații la BAC care vor susține marți, 27 iunie, proba obligatorie a profilului.

„Ai încredere în tine și în cunoștințele acumulate de-a lungul anilor, subiectul pe care-l vei avea la examenul de Bacalaureat este de dificultate medie”, le scrie profesoara elevilor.

„Atenție la temele nou introduse în programa de bacalaureat de anul acesta: “Inele”, “Corpuri”, “Polinoame”, “Aplicații ale integralei definite: arii, volume și sume Riemann”!”, mai scrie profesoara în ghid, redat integral mai jos în articol.

„Chiar dacă integralele ți se par grele, trebuie să abordezi și al doilea exercițiu din cel de-al III-lea subiect. Repetă formulele de integrare!”, este alt sfat al profesoarei. Pavăl vine și cu o precizare pentru părinți: „Știu că aveți emoții, sunt absolut normale, dar încercați să nu puneți presiune, le are pe ale lui, nu-l mai încărcați cu altele”.

Iată mai întâi ce trebuie să știi despre Bacalaureatul 2023:

Proba la Matematică – probă obligatorie în funcție de profil – este programată marți, 27 iunie 2023, conform calendarului oficial de Bacalaureat 2023 pentru absolvenții de liceu.

Florentina Pavăl predă matematica de peste 30 de ani la Colegiul Național “Nicu Gane” din Fălticeni. Aceasta este cunoscută pe rețeaua de socializare TikTok drept “Profa de mate cool”, având un cont pe care postează videoclipuri explicative despre matematica de gimnaziu și de liceu, dar și pe Youtube.

Întreaga serie de articole cu sfaturi pentru probele de BAC 2023 poate fi accesată aici și se va actualiza pe măsură ce publicăm ghidurile cu indicații de la profesori: edupedu.ro/tag/sfaturi-bac/.

Recomandările complete:

„Câteva idei utile oricărui elev ce urmează să susțină proba de matematică a examenului de Bacalaureat:

1. Acceptă emoțiile ce te încearcă, ele nu contează, sunt absolut normale înaintea oricărui examen și indiferent de rezultat, viața ta va merge înainte!

2. Profită de timpul pe care-l mai ai până la examen pentru a repeta chestiunile teoretice: definiții, formule și teoreme!

3. Odihnește-te în seara de dinaintea examenului!

4. Indiferent de specializare, timpul de rezolvare este suficient; așadar, primele 10 minute citește subiectele pentru a te familiariza cu cerințele și pentru a te asigura că îndepărtezi eventualele emoții!

5. Lucrează subiectele în ordine, dacă nu știi vreunul lasă-l, rezolvă-le pe celelalte și revino asupra lui la final!

6. Cred că structura subiectelor ți-e clară, știi că în subiectul I vei avea șase probleme simple, pentru rezolvarea cărora nu este nevoie decât de cunoașterea definițiilor, a formulelor și a regulilor de calcul: progresii, numere complexe, logaritmi, calcule simple la primul exercițiu, în al doilea vei avea o funcție, în al treilea – o ecuație; dacă acesta conține radicali sau logaritmi, să nu uiți condițiile de existență!

Al patrulea va fi o problemă de numărare; repetă definiția probabilității unui eveniment și dacă ești la mate-info repetă și termenul general din binomul lui Newton, ar putea să-ți folosească! Pentru cel de-al cincilea exercițiu repetă formulele din capitolul “Vectori” și panta unei drepte, condițiile de perpendicularitate, de paralelism, ecuațiile dreptei. Exercițiul șase va fi de trigonometrie, ușor, cu siguranță.

7. Al II-lea subiect nu-ți va crea nicio problemă, toți elevii îl agreează.

II.1. cred că va fi un sistem, pentru cei de la mate-info, iar la celelalte profiluri vor fi matrice și determinanți.

II.2. este rezervat legilor de compoziție sau polinoamelor, înclin să cred că, anul acesta, vor fi polinoame. Repetă proprietățile legilor de compoziție, dar și teoremele din capitolul “Polinoame”, capitol ce n-a fost în programa de bacalaureat a ultimilor ani. Știi să calculezi suma cuburilor rădăcinilor unui polinom? Ar fi bine să-ți clarifici!

8. La primul exercițiu din cel de-al III-lea subiect sunt esențiale formulele de derivare, ecuația tangentei la graficul unei funcții, asimptotele și tabelul de variație al unei funcții. Ține cont că aici, ca și la II, subpunctele sunt în cascadă, s-ar putea să ai nevoie de primele subpuncte pentru a-l rezolva pe ultimul!

9. Chiar dacă integralele ți se par grele, trebuie să abordezi și al doilea exercițiu din cel de-al III-lea subiect. Repetă formulele de integrare! 

10. Atenție la temele nou introduse în programa de bacalaureat de anul acesta: “Inele”, “Corpuri”, “Polinoame”, “Aplicații ale integralei definite: arii, volume și sume Riemann”!

11. Probabil ți s-a atras atenția la ceea ce poate fi considerat semn pe o lucrare și, de teama anulării, nu ai curajul să tai numărătorul și numitorul unei fracții pentru a marca simplificarea!

Ai voie să simplifici, ai voie să tai cu o dreaptă orizontală orice consideri că este greșit, deci procedează cum procedezi de obicei la orice lucrare.

12. Scrie cu ce scrii de obicei, pix sau stilou, nu schimba instrumentul de dragul examenului!

13. Dacă nu-ți vine nicio idee care să te ajute la rezolvarea vreunei probleme, scrie relațiile sau formulele ce au legătură cu subiectul, există șansa ca vreuna dintre ele să fie utilă în rezolvare și atunci ți se va puncta.

14. Ai încredere în tine și în cunoștințele acumulate de-a lungul anilor, subiectul pe care-l vei avea la examenul de Bacalaureat este de dificultate medie.

15. O idee pentru părinți; știu că aveți emoții, sunt absolut normale, dar încercați să nu puneți presiune, le are pe ale lui, nu-l mai încărcați cu altele!

Încredere! Va fi bine!”.

Foto: © irin_fierce | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like