Bani de toaletă nouă, aprobați de Guvern pentru școala din Axintele, pe care ministrul Educației a vizitat-o cu presa în ianuarie, și pentru alte 374 de școli și grădinițe cu latrine în curte

2.045 de vizualizări
Foto: edu.ro
Ministrul Educației, Monica Anisie, a cerut introducerea pe ordinea de zi a ședinței de guvern de marți a unui proiect de Hotărâre de Guvern care prevede construcția de toalete pentru 375 de școli și grădinițe. Printre aceste unități de învățământ se află și Grădinița Frumușica din localitatea Axintele, județul Ialomița, unde ministrul a mers în vizită pe 14 ianuarie, o vizită neanunțată cu reprezentanții presei centrale după ea. Pentru acea unitate suma propusă este de 89 de mii de lei, potrivit anexelor la proiectul de hotărâre de guvern.

Proiectul de act normativ fusese pus în dezbatere publică de Ministerul Educației pe 12 iunie. Suma alocată pentru toate unitățile este de peste 31,2 milioane de lei și include și banii pentru racordarea școlii la canalizare și apă potabilă.

Monica Anisie: Vă rog să fiți de acord să fie introdus proiectul de hotărâre privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale prevăzute în bugetul Ministerului Educației și Cercetării pentru finanțarea în anul 2020 a unor cheltuieli de capital ale unităților de învățământ preuniversitar de stat.

Este vorba de fapt de repartizare a unor sume pentru continuarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare, sau finanțare a lucrărilor de amenajare a unor grupuri sanitare și asigurarea cu utilități acestora la unități de învățământ preuniversitar de stat.

Ludovic Orban: Adică e vorba de mutarea în interiorul școlilor a unor grupuri sanitare pentru acele școli unde nu au grupuri sanitare în interior.

Monica Anisie: Da, este vorba despre 375 de unități de învățământ preuniversitar”.

Școlile sunt împărțite în două loturi:

  • Lotul 1: 272 de școli care au mai primit bani și anul trecut tot pentru problema toaletelor, tot prin HG, dar care nu au făcut lucrările sau le-au făcut necorespunzător. Acestea primesc 17 milioane de lei
  • Lotul 2: 103 școli nou incluse în proiect, care au fost identificate de autorități anul acesta că nu au toalete sau acestea sunt nefolosibile. Acestea primesc 14,2 milioane de lei.

În lotul 1 se află și Grădinița Frumușica, din localitatea Axintele, județul Ialomița, unitate de învățământ care primise bani și anul trecut pentru contrucția de toalete, dar primarul a declarat la vizita ministrului Monica Anisie, din 14 ianuarie, că banii au venit mult prea târziu pentru a putea avea timp să organizeze licitația pentru construcția toaletelor și de aceea nu i-a folosit. Acesta construise în curte o toaletă improvizată din placaj.

Monica Anisie în inspecție Foto: HotNews.ro

În toate cele 375 de școli, prevăzute în proiectul adoptat acum de Guvern, învață 48.253 de elevi, potrivit notei de fundamentare a proiectului.

Proiectul de HG prevede „continuarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unitățile de învățământ preuniversitar de stat care au fost finanțate, în anul 2019, prin HG nr. 363 și HG nr. 674, și ale căror lucrări nu au fost realizate sau
finalizate la 31.12.2019”. Dintre școlile nominalizate, 12 sunt în mediul urban, dintre care una în municipiul Bacău și restul în mediul rural.

Lista școlilor din lotul 1 și sumele pe care le primesc.

Este prevăzută apoi „finanţarea lucrărilor de amenajare a unor grupuri sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unităţi de învăţământ preuniversitar de stat care nu dispun de grupuri sanitare conforme”, adică locul de 107 școli care nu fuseseră prinse în proiectul din 2019.

Lista școlilor din lotul 2 și sumele pe care le primesc.

În această a doua listă, din cele 107 școli, 7 sunt în orașe, din care una în municipiul Piatra Neamț și restul în mediul rural.

În nota de fundamentare a proiectului este subliniat faptul că problema spațiilor și a clădirilor este în sarcina autorităților locale și nu a Ministerului Educației. „Începând din anul 2000, autorităţile locale, conform legislației în vigoare, sunt administratorii clădirilor şi terenurilor în care își desfăşoară activitatea instituțiile de învățământ preuniversitar de stat. În calitatea sa de administratori, autorităţile locale pe raza cărora sunt amplasate unităţile de învăţământ au obligația să ia toate măsurile pentru ca activitatea instructiv-educativă să se desfășoare în bune
condiții, prin edificarea, modernizarea, reabilitarea și dotarea imobilelor”

Iar conform Legii Educației, art 20, „neîndeplinirea de către autorităţile administraţiei publice locale a obligaţiilor ce le revin în organizarea şi funcţionarea învăţământului preuniversitar se sancţionează conform legii.”

Deși primăriile au obligația de a asigura toalete funcționale și salubre, precum și de a autoriza sanitar școlile, proiectul remarcă faptul că „principalul motiv privind neautorizarea sanitară a unităților de învățământ pentru sănătatea populației îl constituie lipsa alimentării cu apă și canalizare, grupuri sanitare neconforme sau dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcțiilor de învățământ”.

„La recepționarea lucrărilor autoritățile locale se vor asigura că grupurile sanitare sunt funcționale, vor fi racordate la apă curentă și canalizare fie centralizată, fie puț forat și fosă septică, la instalația electrică și la instalația de încălzire astfel încât unitățile de învățământ să îndeplinească condițiile necesare obținerii autorizației sanitare”, mai scrie ministerul în actul normativ.

Foto: edu.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Înscrierea în clasa pregătitoare 2020: Unde se fac programările pentru evaluarea psihosomatică a copiilor. Jumătate dintre Centrele județene nu au publicat datele necesare părinților

Prima fază a înscrierilor la clasa pregătitoare a intrat, teoretic, în linie dreaptă chiar de luni, prin publicarea informațiilor necesare pentru programarea evaluărilor psihosomatice a copiilor născuți după 1 septembrie…
Vezi articolul