BBC: Ce știm despre noua variantă de coronavirus

2.172 de vizualizări
Foto: © Maksim Shmeljov | Dreamstime.com
Răspândirea rapidă a unei noi variante de coronavirus este motivul pentru care autoritățile din toată Europa, inclusiv din România, au introdus din reguli stricte în privința călătoriilor, a limitării deplasărilor spre și dinspre țătile în care această nouă tulpină este prezentă, precum și restricții mai dure în interiorul țărilor, cum ar fi în Marea Britanie, unde de Crăciun nu se poate călători nici măcar între teritoriile interne, Anglia, Scoția și Țara Galilor.

Jurnaliștii de la BBC analizează cum această variantă a trecut de la stadiul de a fi inexistentă la cea mai comună formă a virusului în unele părți ale Angliei în doar câteva luni.

Materialul pornește de la faptul că la nivelul Guvernului din Regat abordarea este una “moderată” când vine vorba despre capacitatea acestei noi variante a virusului care ar fi capabină să se transmită mai repede decât alte variante.

“Toate lucrările se află într-un stadiu incipient, conțin incertitudini uriașe și o listă lungă de întrebări fără răspuns. Așa cum am mai scris, virușii fac mutații tot timpul și este vital să ne concentrăm cu precizie de laser asupra comportamentului schimbător al unui virus”, se arată în analiza citată.

De ce este îngrijorătoare și cât de repede se răspândește noua variantă?

Se pare că trei lucruri atrag atenția specialiștilor asupra acestei noi variante de coronavirus:

  1. Înlocuiește rapid alte versiuni ale virusului
  2. Are mutații care afectează o parte a virusului care ar putea fi importantă
  3. Unele dintre aceste mutații au fost deja studiate în laborator și au arătat că ele cresc capacitatea virusului de a infecta celulele

Toate acestea contribuie la răspândirea mai ușoară a acestui virus. Dar până acum nu există “o certitudine absolută”, scriu jurnaliștii britanici. Noile tulpini pot deveni mai frecvente pur și simplu prin faptul că se află la locul potrivit, la momentul potrivit – cum ar fi Londra, de exemplu, care a avut doar restricții de nivelul 2, nu foarte drastice, până de curând.

Acum, însă, autoritățile britanice au introdus restricții de nivelul 4 pentru a limita răspândirea acestei noi variante.

În Anglia funcționează sistemul cu 4 niveluri de alertă (al patrulea fiind introdus pe data de 20 decembrie). Puteți afla nivelul unei anumite zone pe baza codului poștal aici.

În regiunile aflate la nivelurile 1, 2 și 3:

  • este permisă părăsirea locuinței, sub rezerva îndrumărilor din fiecare nivel;
  • magazinele, saloanele de îngrijire, sălile de sport și facilitățile de agrement sunt redeschise;
  • serviciile religioase, nunțile și sporturile în aer liber sunt permise;
  • funcționează regula de 6 persoane;

La nivelul 4 este interzisă întâlnirea în spații închise a persoanelor care nu locuiesc împreună sau formează un grup de sprijin. În spații deschise se pot întâlni maximum 2 persoane din locuințe diferite. Este interzisă deplasarea într-o zonă aflată la alt nivel de alertă.

“Sunt necesare experimente de laborator, dar doriți să așteptați săptămâni sau luni [pentru a vedea rezultatele și să luați măsuri pentru a limita răspândirea]? Probabil că nu în aceste circumstanțe”, a declarat prof. Nick Loman, de la Covid-19 Genomics UK Consortium, pentru BBC.

Pe 19 decembrie Tony Cox, șeful laboratorului NIHR National Biosample Centre și al Milton Keynes “Lighthouse” Coronavirus Testing Mega-Lab punea pe Twitter un grafic în care arăta prevalența în creștere a variantei H69/V70 în testele pozitivate.

Vedem în grafic că a fost detectată pentru prima dată în septembrie, iar în noiembrie aproximativ un sfert din cazurile din Londra erau infectări cu această nouă variantă. La jumătatea lunii decembrie gradul de răspândire în testele pozitive a atins aproape două treimi.

Au fost făcute simulări matematice și calcule de către specialiști pentru a afla dacă într-adevăr există o răspândire mai rapidă, dacă viteza de ciruclație a acestei variante de virus diferă față de ceea ce se știa până acum.

Cifra menționată de premierul Boris Johnson a fost că varianta poate fi cu până la 70% mai transmisibilă. El a spus că acest lucru poate crește numărul R – ceea ce indică dacă o epidemie crește sau se micșorează – cu 0,4.

Acest număr de 70% a apărut vineri într-o prezentare a doctorului Erik Volz, de la Imperial College London.

În timpul discuției, el a spus: „Este prea devreme pentru a spune … dar din ceea ce vedem până acum crește foarte repede, crește mai repede decât a crescut vreodată (o variantă anterioară), dar este important să fim cu ochii pe ea.”

“Nu există o cifră bătută în cuie pentru cât de infecțioasă e varianta nouă. Oamenii de știință, a căror activitate nu este încă publică, mi-au spus cifre atât mai mari, cât și mult mai mici decât 70%”, scrie autorul analizei BBC.

Au mai fost astfel de mutații în trecut

Virusul care a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, China, nu este același pe care îl veți găsi în majoritatea colțurilor lumii, potrivit BBC.

Mutația D614G a apărut în Europa în februarie și a devenit forma dominantă la nivel global a virusului.

Un altul, numit A222V, s-a răspândit în toată Europa și a fost legat de vacanțele de vară petrecute de foarte muți europeni în Spania.

De unde a apărut noua variantă

Explicația cea mai probabilă este că varianta aceasta a apărut la un pacient cu un sistem imunitar slăbit, care nu a reușit să învingă virusul.

În schimb, corpul lui a devenit un teren de reproducere pentru ca virusul să se modifice și să apară această mutație, potrivit analizei BBC.

Sunt vaccinurile din prezent eficiente și pentru această variantă?

Experţii Uniunii Europene au ajuns la concluzia că vaccinurile împotriva COVID-19 concepute până în prezent sunt eficace şi împotriva noii tulpini a coronavirusului SARS-CoV-2 descoperită în Marea Britanie, a declarat duminică ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, citat de AFP.

„Conform a tot ceea ce ştim la ora actuală şi în urma discuţiilor care au avut loc între experţii autorităţilor europene, noua tulpină nu are impact asupra vaccinurilor, care rămân toate la fel de eficace, ceea ce ar fi o veste foarte bună”, a spus ministrul Spahn.

Potrivit Contrului European pentru Controlul Bolilor ECDC şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină au fost deja confirmate în afara Marii Britanii, respectiv nouă cazuri în Danemarca şi câte unul în Olanda şi Australia, arată Agerpres, citată de G4Media.ro.

Franţa, vecinul imediat al Regatului Unit, a decis duminică să suspende pentru 48 de ore orice deplasări dinspre teritoriul britanic.

Belgia a interzis toate trenurile și cursele aviatice din Marea Britanie din cauza noii tulpini de coronavirus, scrie G4Media.ro.

În România, aseară târziu Comitetul Național pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a adoptat o nouă Hotărâre, nr. 61 din 20.12.2020, prin care Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sunt incluse în lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic.

Concret, persoanele care sosesc în România din Marea Britanie și Irlanda de Nord intră în carantină, iar zborurile din și către aceste țări se suspendă, începând de luni seara, pentru o perioadă de 14 zile, potrivit G4Media.ro.

Consiliul European se reunește de urgență, luni, pentru a găsi soluții la criza provocată de noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.

Regatul Unit, una din ţările cele mai grav afectate din Europa cu peste 67.000 de morţi şi un record de 36.000 de cazuri înregistrate duminică, a informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii despre răspândirea mai rapidă a noi tulpini de coronavirus.

Foto: © Maksim Shmeljov | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Studenții voluntari de la Universitatea de Agronomie au început să curețe Baza Sportivă Cireșarii, din Sectorul 1, un spațiu de 3 hectare lăsat în paragină, pe care Ministerul Educației a anunțat că îl va reamenaja pentru copii

Studenții voluntari de la Universitatea de Agronomie au început să curețe Baza Sportivă Cireșarii, din Sectorul 1, potrivit unor imagini primite de Edupedu.ro de la reprezentanții USAMV. În fotografii se…
Vezi articolul

Președintele Iohannis a numit un interimar la Cercetare, după ce Florin Roman și-a dat demisia suspect de plagiat. Ministrul Energiei va asigura provizoratul

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul prin care ministrul Energiei, Virgil Popescu, este desemnat ministru interimar al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a informat Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres. De asemenea,…
Vezi articolul

Regulile pentru redeschiderea școlilor și vaccinarea copiilor, discutate la Guvern de premier, Ligia Deca, miniștrii Sănătății și Educației, Arafat, Gheorghiță și șefa INSP

Regulile pentru redeschiderea școlilor și vaccinarea copiilor vor fi astăzi discutate la Guvern de premier, Ligia Deca, miniștrii Sănătății și Educației, Arafat, Gheorghiță și șefa INSP. În programul premierului apare…
Vezi articolul