Secretarul de stat în Ministerul Educației, Bogdan Cristescu, a spus referitor la finanțarea pentru noile planuri cadru pentru liceu, că „în secunda în care se iese cu planurile-cadru pe masă se pune alături și nevoia de finanțare și se decide dacă țara aceasta merge în această direcție sau nu”. Reacția vine după ce a fost întrebat de Nicoleta Amariei, președinta Asociației Sindicale Gheorghe Asachi Iași, către Ministerul Educației dacă „există vreun plan de reconversie profesională pe banii statului român, într-un timp scurt”, pentru ca profesorii să „poată rămâne la catedră”.
- Recent, ministrul Daniel David a spus că „m-aș bucura să gândim aceste planuri cadru nu prin constrângerile contabile și bugetare, să le gândim cum am vrea ca ei (elevii – n.red.) să fie buni specialiști, buni cetățeni, mulțumiți de propria viață, după aceea schimbăm și contabilitatea și cerem și finanțare”.
„Nevoia foarte clară de estimare a resurselor financiare este importantă, motiv pentru care s-a spus de la bun început și reîntăresc, în secunda în care se iese cu planurile-cadru pe masă se pune alături și nevoia de finanțare și se decide dacă țara aceasta merge în această direcție sau nu”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Bogdan Cristescu la dezbaterea privind proiectul de planuri-cadru din 25 februarie, desfășurată la Iași.
Reacția a venit ca răspuns la întrebarea președintei Asociației Sindicale Gheorghe Asachi Iași, Nicoleta Amariei, dacă „există vreun plan de reconversie profesională pe banii statului român, într-un timp scurt”, pentru ca profesorii să „poată rămâne la catedră.” Ea a spus că în prezent, cu actualele opționale, „nu se pot face catedre”, iar resursa umană în sistem este o problemă. În proiectul de planuri-cadru, plaja de opționale se extinde, acel curriculum la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ) va însemna că profesorii pot preda mai multe discipline.
Informații de context
Recent, ministrul Daniel David a spus că „m-aș bucura să gândim aceste planuri cadru nu prin constrângerile contabile și bugetare, să le gândim cum am vrea ca ei (elevii – n.red.) să fie buni specialiști, buni cetățeni, mulțumiți de propria viață, după aceea schimbăm și contabilitatea și cerem și finanțare”.
Impactul noilor planuri-cadru asupra profesorilor, spunea Daniel David: Per ansamblu, pe sistem, numărul de norme nu scade, iar cei care sunt titulari, în principiu, nu vor fi afectați / Gabriel Vrînceanu: Abia de la clasele XI-XII să apară schimbări. Există posibilitatea de a face o recalificare, o formare care să-ți asigure un supliment de ore.
Despre cum vor fi plătiți profesorii, Bogdan Cristescu a spus la dezbaterea privind planurile-cadru de la Cluj: „Când vom avea impactul financiar, mergem cu el la Finanțe și Guvern”.
Gabriel Vrînceanu, șeful serviciului Curriculum din Ministerul Educației și Cercetării, a explicat pe 30 ianuarie 2025 despre noile planuri-cadru pentru liceu: Școala va avea o provocare de a găsi soluții pentru organizarea orelor cu elevi de la clase diferite. Implementarea CDEOȘ este obligatorie, se poate desfășura cu elevi din clase diferite și poate fi implementată modular – detalii aici.
Și profesoara Manuela Coțofan a spus la dezbaterea de la Iași despre opționalele din CDEOȘ în proiectele de planuri-cadru: Profesorii nu sunt designeri de curriculum, ne va trebui o formare serioasă. E nevoie de siguranță că orele nu se vor vacanta, altfel ajungem unde suntem acum.
Aceste planuri-cadru ar urma să fie „gata de implementat din septembrie 2026” pentru actualii elevi de clasa a VII-a care vor intra atunci în clasa a IX-a, potrivit Ministrului Educației și Cercetării.