BREAKING Arafat: Elevii și profesorii nu mai pot veni la școală cu măști textile

12.341 de vizualizări
Foto: © Martinmark | Dreamstime.com
Elevii și profesorii vor putea purta la școală doar măști medicale de unică folosință, nu și măști textile, potrivit ultimei Hotărâri CNSU, care urmează să fie aprobată în ședința de Guvern de astăzi, de la ora 11:00. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat pentru Edupedu.ro că aceasta este singura schimbare care vizează școlile, în ultima Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Măștile în școli vor fi doar medicale, chirurgicale, nu textile. Până acum au fost mixte, dar acum se schimbă asta”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat pentru Edupedu.ro.

În ședința premergătoare hotărârii, care a avut loc luni în prezența premierului Nicolae Ciucă, s-a discutat și „oferirea de măști gratuite elevilor care au nevoie”. O decizie în privința asta nu a fost încă anunțată.

Amintim că, săptămâna aceasta, elevii de gimnaziu și de liceu s-au reîntors la cursuri, iar săptămâna următoare revin elevii din învățământul primar și copiii de la grădiniță.

Creștere clară a cazurilor COVID-19, în a doua jumătate a lunii ianuarie, avertizează directorul medical de la „Matei Balș”

Directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Marinescu, a declarat că în ţara noastră se va înregistra, în a doua jumătate a acestei luni, o creştere „clară” a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus şi se aşteaptă ca în februarie, martie şi aprilie să existe „probleme” legate de numărul de cazuri noi de COVID-19.

Adrian Marinescu spune că “undeva din a doua jumătate a lunii ianuarie spre 1 februarie va fi o creştere clară. Mă aştept ca lunile februarie, martie şi aprilie să fie lunile într-adevăr în care vom avea probleme legate de numărul de cazuri. Este foarte greu de spus când va fi exact vârful. (…) Mă aştept să fie un interval de maximum trei luni în care nu vom avea multe cazuri severe, dar vor fi multe infecţii şi marea problemă va fi de a gestiona situaţia, pentru că oamenii vor avea nevoie de evaluare. Ar fi ideal să se rezolve totul în pre-spital, nu la nivel de spital, la camera de gardă”, a afirmat medicul.

Au un risc mai scăzut să facă o formă complicată de COVID-19, și de a ajunge la terapie intensivă, persoanele vaccinate cu schemă completă, cele care au trecut prin boală sau cele care s-au vaccinat şi au şi trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2.

Foto: © Martinmark | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


5 comments
 1. Codul Muncii, o lege amărâtă pe care guvernanții nu o baga in seama, prevede că angajatorul este obligat să asigure materialele necesare pentru protectia muncii și prevenirea îmbolnăvirilor in timpul lucrului, deci și măști!
  Elevii și personalul școlilor trebuie să primească măști de protecție, substanțe dezinfectante, teste, de la stat, in mod egal și standardizat.

 2. ”oferirea de măști gratuite elevilor care au nevoie”. O decizie în privința asta nu a fost încă anunțată.
  Pai bai guvernantii tarii, scoala este loc de munca, atat pentru elevi cat si pentru angajati, iar echipamenul de protectie la locul de munca se asigura de angajator! Asta scrie in lege, dar voi nu va incurcati in asemenea amanunte, asa e?
  In caz contrar, atat copii cat si angajatii vor repurta de ”n” ori aceasi masca, ca nu le prisosec banii!
  Imi e scarba cu va faceti ca faceti, dar cu jumatati de masura si fara accent pe ceea ce e important! Asigurati transport separat pentru copii catre scoli? Daca nu, masca e fix pe pix, cand acestia se ingramadesc in microbuze cu toti navetistii!
  Profesorilor le-ati dat pana acum teste precum elevilor? Nu! Ei sunt doar sclavi pe plantatie, ambaleaza dar nu au voie sa beneficieze de o mica parte a muncii lor! Parca ei nu s-ar imbolnavi si nu ar putea transmite elevilor!
  Sa ne facem ca facem! Tot inainte crednici conducatori! Vrednic este…

  1. Din martie 2020 si pana azi, ianuarie 2022, ca profesor, nu am primit nici macar o masca de la angajator. Nici macar un test. Mastile mi le-am cumparat. Iar la inceputul pandemiei, acestea erau foarte scumpe, la suprapret. Ajunsese masca de 50 de bani 5 lei. Predarea online am facut-o de pe toate cele personale. E nevoie sa spun mai mult?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cerințele studenților pentru autorități, în contextul Covid-19: Amânarea plății taxelor, ajutor pentru studenții fără acces la calculator, mai multe burse sociale din toamnă, dezinfectarea spațiilor de cazare

“Nu ne izolați de educație!” suna apelul Alianței Naționale ale Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) către autorități, apel adresat, marți, în contextul măsurilor luate pentru combaterea epidemiei Covid-19. ANOSR formulează…
Vezi articolul

Consiliul Național de Etică poate analiza acuzațiile de plagiat aduse lui Sorin Cîmpeanu în cazul unor sesizări sau autosesizări – președintele forului, Dacian Dragoș, despre procedurile aplicabile în privința actualului ministru al Educației

Consiliul Național de Etică poate analiza cazuri precum cel al acuzațiilor de plagiat aduse ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, dacă există “sesizări asumate de o persoană” sau, în lipsa acestora, în…
Vezi articolul

Costul standard per elev, pentru anul 2021, aprobat de Guvern. Nicio creștere pentru salarii, dar o majorare până la 36% în mediul rural pentru componenta cheltuielile cu pregătirea profesională, evaluarea periodică a elevilor, bunuri și servicii

Costul standard per elev, pentru anul 2021, a fost aprobat de Guvern prin hotărâre joi, 25 martie, potrivit anunțului făcut de ministrul Educației la finalul ședinței Executivului. Cîmpeanu a spus…
Vezi articolul