BREAKING Creșterea vârstei de pensionare până la 70 de ani are loc automat la cererea angajatului, fără acordul angajatorului, potrivit proiectului de lege trimis de Guvern în Parlament

7.591 de vizualizări
Foto: gov.ro
Creșterea vârstei de pensionare până la 70 de ani are loc automat la cererea angajatului, fără acordul angajatorului, prevede proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, adoptat în ședința de Guvern din 9 iunie și trimis Parlamentului. Premierul Florin Cîțu a declarat la briefingul de după ședință că „este un proiect de lege care merge în Parlament în procedură de urgență”. „Are toate premisele să fie adoptat în această sesiune parlamentară”, potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan.

Articolul 4 al proiectului de lege prevede: „Continuarea activității în condițiile art. 2 și art. 3 din prezenta lege nu este condiționată de acordul prealabil al angajatorului”.

Pentru posturile din educație proiectul de lege prevede următoarele:

Art. 13 – Legea educației naționale nr. 1/2011, republicată, cu modificările ulterioare și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

 1. La articolul 284, alineatele (6) – (8) se modifică și vor avea următorul cuprins:
  (6) La cerere, personalul didactic din învățământul preuniversitar de predare poate continua activitatea, în condițiile legii, până la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu respectarea prevederilor art. 4 din prezenta lege.
  (7) Reîncadrarea în funcția de personal didactic a personalului didactic pensionat care nu a împlinit vârsta de 70 de ani, se face anual, cu menținerea drepturilor și obligațiilor care decurg din desfășurarea activității didactice avute anterior pensionării și cu acordul consiliului de administrație.
  (8) Personalul didactic menținut în funcția didactică în condițiile alin. (6) sau reîncadrat în funcția de personal didactic, în condițiile alin. (7), poate fi numit prin detașare în interesul învățământului în funcții vacante de conducere sau de îndrumare și control, neocupate prin concurs, în condițiile legii.”
 2. La articolul 284, după alineatul (8) se introduce un alineat nou, alin. (9), cu următorul cuprins:
  ”(9) La cerere, personalul didactic prevăzut la alin. (6) și (7) se poate pensiona în condițiile legii și înainte de împlinirea vârstei de 70 de ani.”
 3. La articolul 289, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
  ”Art. 289 – (1) Personalul didactic și de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani, cu posibilitatea continuării activității, în condițiile legii, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. La cerere, personalul didactic și de cercetare se poate pensiona în condițiile legii și înainte de împlinirea vârstei de 70 de ani.”

Proiectul de lege aprobat de Guvern poate fi descărcat de aici.

Prin menținerea pe posturi până la 70 de ani printr-o cerere a angajatului, tinerii nu s-ar mai putea angaja, potrivit argumentelor invocate la ședința Consiliului Economic și Social, unde proiectul de lege a primit aviz negativ. Întrebată despre acest lucru ministrul Muncii, Raluca Turcan a declarat că „este o fractură de logică”.

Reporter:La CES s-a discutat referitor la proiectul de lege pentru cumulul între salarii și pensii despre faptul că tinerii ar putea fi dezavantajați, pentru că dacă cei în vârstă ar rămâne pe locurile de muncă nu s-ar mai putea angaja ei

Raluca Turcan: „Cred că undeva în spațiul public trebuie să existe o coerență a argumentelor invocate. Pe de o parte în sistemul public se spune că nu vor avea cu cine să lucreze, pe de altă parte aceiași spun că se blochează accesul tinerilor. Undeva este o fractură de logică. Așadar: experiența și valoarea profesională a celor care se apropie de vârsta de pensionare eu nu cred că poate fi contestată. În același timp, dacă se invocă posibile, să spunem, neperformanțe profesionale, acestea nu sunt constatate când bărbatul sau femeia, ajunși la 65 sau la 63 de ani, pot să-și exprime opțiunea, ci cred că dacă există lipsă de eficiență aceasta poate fi constatată și la 64 de ani, și la 63 de ani. De aceea am afirmat chiar la începutul acestei conferințe de presă că acest proiect forțează, dacă vreți, și instituțiile să-și recalibreze politica de resurse umane și să caute performanța și să facă evaluări când oamenii muncesc, nu să aștepte să treacă ani buni ca anumite persoane să se pensioneze și, ce să vezi, unele situații se reangajează exact în aceleași instituții”.

Proiectul de lege merge acum în Parlament, unde urmează dezbaterea. După ce proiectul va fi aprobat de Parlament, va ajunge la promulgare și doar după publicarea în Monitorul Oficial va intra în vigoare.

Foto: gov.ro


8 comments
 1. Ăștia sunt mai ciuma decât orice ciuma de acum!
  Nu ajutați tineretul cu nimic:decât să plece din țară,livrați carne proaspătă străinătății.In curând o să aveți doar colorați pentru că ăia fac copii să aibă din ce trăi.

 2. Pensia profesorilor este o mizerie ceea ce inseamna ca multi vor opta sa ramana, acum cateva zile o pensioanara profesor a furat din magazin ca nu avea bani de mancare. Cam asta este viitorul nostru iar sindicatele lipsesc cu desavarsire!

 3. O noua gluma, de pe net: ”Ne angajam vii si ne pensionam morti!”
  Agitatie pentru NIMIC!
  Un proiect de lege este, cum se si aude, PROIECT! Inseamna ca nu exista in legislatia in vigoare (aplicabila) pana nu trece prin dezbaterea parlamentara, apoi de filtru Curtii Constitutionale, apoi promulgarea Presedintelui!
  Romanii nu au cultura juridica si democratica in sange. Acum o invata! Politicienii exploateaza asta si arunca fumigene, petarde si efecte de lumina!

  1. Doi bani nu da tineretul de astăzi pe posturile plătite prost, ca în Educatie și în cercetare.
   Tineretul de tip nou vânează posturi bine plătite încă de când abia termina facultatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii scutiți anul trecut de prezența fizică la școală, cu risc certificat, nu mai pot preda online. Măsura a fost eliminată din noul ordin, iar școala va decide ce fac – Ghid pentru profesori cu prevederile care îi vizează

Profesorii nu mai sunt trimiși automat să predea online dacă au certificat de risc, potrivit noilor reguli anunțate ca adoptate de ministrul Educației, dar care nu fuseseră încă semnate de…
Vezi articolul

BREAKING Greva generală din Educație a încetat după ce liderii sindicali și ministrul Deca au semnat contractul colectiv de muncă pentru angajații din învățământ / Decizia nu a fost luată prin consultarea tuturor membrilor, așa cum anunțau sindicaliștii, ci doar de către lideri – surse

Liderii sindicali din Educație, marius Nistor de la FSE Spiru Haret și Simion Hăncescu, de la FSLI, apar într-o fotografie, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, în timp ce semnează…
Vezi articolul