BREAKING Greva generală în școli și grădinițe continuă și joi, până acum mesajele care vin sunt de respingere a ofertei Guvernului care nu prevede nicio majorare salarială, anunță liderii sindicali din educație / Nistor: La ora 12 vom da un răspuns clar

Foto: FSLI/ Facebook.com

Liderii de sindicate din Educație au anunțat în urma negocierilor de miercuri seară că și joi, 25 mai, va fi grevă generală. Abia joi la ora 12:00 vor prezenta un răspuns oficial Guvernului, la oferta făcută miercuri seară de Executiv, după ce se vor consulta cu liderii din teritoriu. „Până acum, mesajele care vin sunt de respingere a acestei oferte”, spune liderul FSLI, Simion Hăncescu.

Marius Nistor, liderul FSE „Spiru Haret”, a declarat că „mâine (joi, 25 mai – N.Red.) vom da un răspuns foarte clar. Mâine va exista un răspuns foarte clar din partea organizațiilor sindicale ai căror membri au intrat în grevă generală”.

Amintim că oferta Guvernului pentru reprezentanții profesorilor nu conține majorarea salarială cerută de profesori și a fost prezentată după 4 ore și jumătate de discuții de Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului și singurul om condamnat penal din echipa premierului Ciucă: executivul a propus acordarea unui card pentru cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie.

Marius Nistor: Mâine va exista un răspuns foarte clar pentru executiv. Deci mâine veți primi răspunsul de rigoare.

Au fost negocieri intense, au trecut câteva ore, există într-adevăr bune intenții. Apreciem acest lucru. Aproape un sfert din Guvernul României s-a deplasat la această întâlnire cu liderii din fața celor trei federații, veniți din întreaga țară și din București și așteptăm în momentul de față să vedem lucruri clare, care să fie mulțumitoare pentru colegii noștri. E doar un semnal, atâta tot. Ei vor aprecia mai departe dacă acest semnal este suficient sau este nevoie de mai mult.

Reporter: Au spus clar fără majorare salarială.

Marius Nistor: Da, au transmis acest lucru. Fără majorare salarială, colegii noștri vor decide în funcție de declarațiile făcute de reprezentanții Guvernului.

Simion Hăncescu, FSLI: Acum lucrăm la un material scris pe care îl trimitem la toți oamenii, ca să fiecare să știe ce s-a întâmplat, pentru că doar comunicare pe Facebook nu e suficientă.

Mesajele sub care vin până acuma sunt de respingere a acestei oferte. Să fie foarte limpede. Vedem până mâine când adunăm tot ce înseamnă.

Reporter: Mesajul din partea reprezentanților Guvernului este că în acest an nu va fi nicio creștere salarială. Ce șanse sunt ca noua lege a salarizării să se ajungă la 4.000 lei pentru un debutant?

Marius Nistor, FSE: Deocamdată sunt doar promisiuni din partea celor care constituie Guvernul României. Noi așteptăm lucrurile concrete, pentru că au avansat un termen pentru începerea negocierii pe viitorul proiect a legii unitare de salarizare. Acel termen este 15 iulie, atunci când se centralizează toate grilele de salarizare din toate domeniile bugetare, astfel încât la 1 septembrie proiectul dezbătut să poată intra în dezbaterea Parlamentului României.

Reporter: Vi s-au propus noi oferte odată cu noul Guvern?

Marius Nistor, FSE: Care e noul Guvern, că deocamdată noi negociem cu actualul Guvern. Actualul Guvern și-a propus să nu opereze nicio schimbare până nu se va rezolva conflictul din educație. Cred că acest conflict trebuie să fie principala prioritate pentru toți politicienii noștri.

Reporter: Ce le transmiteți părinților, pentru mâine să facă ghiozdanele copiilor, să nu le facă?

Marius Nistor, FSE: V-a spus și colegul meu, vă transmit și eu foarte ferm. Mâine va fi grevă generală, iar colegii sunt cei care în momentul în care vor primi acel material informativ din partea noastră, vor transmite ferm care va fi poziția lor pentru perioada imediat următoare. Dar oricum, mâine va exista un răspuns.

Reporter: Și dacă colegii resping această ofertă și greva generală va continua, având în vedere că nu se vorbește de majorare salarială. Cât ar putea dura această grevă?

Marius Nistor, FSE: Nu poate să vă răspundă nimeni cât poate dura o grevă. Nimeni nu poate stabili acest lucru. Totul depinde de ofertele care vin din partea celor care au putere de decizie și bineînțeles, depinde de cei care au hotărât declanșarea grevei generale, respectiv membrii de sindicat. Ei sunt cei care vor decide dacă oferta este mulțumitoare sau nu. Nimeni altcineva. Vreau să fie un mesaj foarte clar, nu s-a luat aici vreo decizie privind încetarea vreunei acțiuni de protest. Decizia revine strict membrilor de sindicat din toate unitățile de învățământ. Aceasta este o acțiune de protest mai presus decât o creștere salarială. Vorbim de statutul celor care lucrează în sistem. Numai colegii noștri se pot pronunța.

Cum le percepeți dvs. în calitate de lider sindical negocierile din această seară?

Marius Nistor, FSE: Este un început, este un început, dar cred că mai sunt pași de parcurs.

Reporter: Examenele naționale sunt o problemă, vor fi în pericol?

Marius Nistor, FSE: Nu știu. În momentul de față așteptăm răspunsul colegilor noștri”.

Citește și:
Cine a negociat cu sindicatele viitorul școlii: Marian Neacșu, trimis de Nicolae Ciucă în fața profesorilor, a fost condamnat penal pentru conflict de interese, după ce și-a angajat fiica la cabinetul parlamentar
BREAKING Oferta Guvernului după întâlnirea cu sindicatele: Un card pentru cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie / Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului: Condiționalitățile impuse de PNRR nu ar permite nicio majorare de salarii, de sporuri nu poate fi vorba
Peste 43.000 de semnături pentru petiția ce susține greva generală din Educație și majorarea salariilor din învățământ
Împărate, ești gol!
Săraca țară condusă de proști
Sindicate: Circa 15.000 de angajați din Educație vor protesta joi, 25 mai, în Piața Victoriei, după refuzul constant al guvernanților de a purta negocieri reale
Mesajul unui profesor pentru liderii sindicali din Educație: Trebuie să negociați cu cârmuitorii țării, pentru a reda demnitatea, inclusiv sub aspect salarial, dascălului din România. Altfel, nu veți mai fi lideri, pentru că Sindicatul din Învățământ se va face… praf și pulbere
Iohannis le transmite sindicaliștilor din educație să accepte că „o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc” / “Promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice” / Aprecieri pentru „disponibilitatea” premierului Ciucă și a ministrei Deca
VIDEO Mii de profesori au ieșit în stradă la Iași, într-un miting de amploare. “Tristețea noastră, nepăsarea voastră! Doar uniți putem învinge” – printre scandările profesorilor
Exit mobile version