BREAKING Orban: Nu vom putea achiziționa toate cele 250.000 de tablete pentru elevi / O să achiziționăm probabil 70-80.000, dar ne-am gândit la lucrul ăsta

16.102 vizualizări
Foto: gov.ro
“Nu vom putea achiziționa toate cele 250.000 de tablete pentru elevi”, a anunțat Ludovic Orban la B1TV, întrebat de licitația prin care Guvernul a anunțat de câteva luni că va cumpăra tablete pentru elevii care nu au acces la învățarea online pentru că nu au dispozitive. Șeful Executivului a mai spus că “o să achiziționăm probabil 70-80.000, dar ne-am gândit la lucrul ăsta”.

Premierul Orban spune că licitația pentru tablete nu va fi finalizată până la începerea anului școlar, pe 14 septembrie. Redăm declarația prim-ministrului:

Ludovic Orban: Nu vom putea achiziționa toate cele 250.000 de tablete. Achiziția e la ONAC, la ONAC s-a referit doamna vicepremier Turcan.

Moderator: De ce nu schimbați acest ONAC?

Ludovic Orban: O vom schimba… Acum eu n-am vrut să umblu la asta de achiziții pentru că ieșeau imediat scandaluri că… dar președintele ONAC este președintele pe care l-am găsit în funcție…  Îți trebuie un motiv pentru a lua o astfel de decizie. Aici a existat foarte multă, după părerea mea, optuzitate și o rigoare excesivă în derularea procedurii. O să achiziționăm probabil 70-80.000, dar ne-am gândit la lucrul ăsta.

Deci noi am dat ordonanța de urgență care este în vigoare, am mobilizat resurse financiare din fonduri europene – 175 de milioane de euro care sunt dedicați strict cheltuielilor pentru deschiderea școlilor.

Noi vom deconta autorităților locale sau școlilor orice achiziție care este făcută. Avem 100 de milioane de euro pentru tablete, se pot achiziționa 500 de mii de tablete, avem 50 milioane de euro pentru materiale și echipamente de protecție, pe care deasemenea le vom deconta autoritățile locale”

Licitația pentru tablete este desfășurată pe 9 loturi, împărțite pe regiunile de dezvoltare ale țării. Niciunul dintre contracte nu a fost încă semnat sau anunțat câștigător.

Vicepremierul Raluca Turcan a lansat săptămâna aceasta un atac fără precedent la adresa instituției care derulează licitația – este vorba despre Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate.

Ambele declarații, atât a premierului cât și a vicepremierului vin după ce joi, Marian Murguleţ, secretar de stat responsabil cu Tehnologia Informaţiei în cadrul Secretariatului General al Guvernului a declarat că cele 250.000 de tablete necesare trecerii la sistemul online de educaţie nu vor ajunge în şcoli până la data de 10 septembrie, aşa cum şi-a propus Guvernul, întrucât procedura de licitaţie nu a fost gestionată eficient.

Licitația pentru tablete a fost publicată pe SICAP (sistemul public de achiziții) pe 14 iulie 2020, după ce Guvernul a anunțat că aloca 150 de milioane de lei pentru aceste dispozitive și după ce Ministerul Educației a făcut un recensământ al dispozitivelor pe care le au elevii și profesorii, prin intermediul SIIIR, sistemul informatic al școlilor. Concluzia: 250.000 de elevi și profesori nu au telefoane, tablete sau laptopuri cu care să facă școală online.

După aprobarea sumelor necesare prin Hotărârea de Guvern nr. 370/2020, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a fost desemnat pentru derularea procedurii de achiziție și încheierea de acorduri-cadru, la solicitarea Ministerului Educației și Cercetării în baza fundamentării necesarului de către inspectoratele școlare județene/ Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Foto: gov.ro


6 comments
  1. Uite tableta… Nu e tableta… Ba scenariu verde, galben, rosu… mov… Bătaie de joc! Nu știe stânga ce zice dreapta…. O asa bulibaseala nu am văzut de când sunt. Învățământul a ajuns de râsul plânsul. Eu nu îmi las copilul la școală, punct.

  2. Ar trebui să precizeze motivele sau să ofere o alternativă. Eu unul nu-mi voi lăsa copiii la școală din cauza riscurilor evidente de a fi făcuți purtători de COVID19. Soția mea e profesoară. Văd problemele din mai multe unghiuri de vedere.

  3. Niște mincinoși ordinari. Asta sunteți!
    Suferiți de neputință din toate punctele de vedere. Plecați din fruntea țării și sa vină cei CARE POT!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

244 de elevi și 329 de angajați ai unităților de învățământ, confirmați Covid-19 de la începutul școlii. Ministerul Educației: Incidența cumulată e mult mai redusă decât în rândul populației generale

244 de elevi și 329 de angajați ai unităților de învățământ au fost confirmați cu noul coronavirus în primele 4 zile de la redeschiderea școlilor, arată Ministerul Educației într-un comunicat…
Vezi articolul

Recunoașterea funcției didactice obținute de universitari în străinătate e valabilă doar la nivel de universitate, dispare posibilitatea recunoașterii valabile la nivel național – Metodologie nouă pentru învățământul superior / Documentele necesare la dosar

Recunoașterea funcției didactice de către o universitate, în cazul funcțiilor obținute la universități acreditate din străinătate, este valabilă și produce efecte juridice doar la nivelul acelei instituții de învățământ superior,…
Vezi articolul