Raluca Turcan acuză Oficiul Național de Anchiziții Centralizate că este “pesedizat cap-coadă” și că în ciuda presiunilor făcute de Guvern, “acceptă contestații de un nivel îndoielnic”: A făcut ca achiziționarea celor 250.000 de tablete pentru elevi să fie aproape un coșmar

2.842 de vizualizări
Foto: gov.ro
Atac fără precedent la adresa instituției care derulează achiziția centralizată de tablete școlare, lansat joi seara de vicepremierul Raluca Turcan. Aceasta a declarat la B1TV că Oficiul Național de Anchiziții Centralizate că este o instituție “pesedizată cap-coadă”, “înființată de Teodorovici” și că în ciuda presiunilor făcute de Guvern, “dacă vrea să accepte contestațiile, unele dintre ele cu calitate îndoielnică”. “Este un fel de stat în stat”, a mai spus Turcan.

Întrebată care estre situația tabletelor aflate în curs de achiziție de către Guvern, prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate, de la Ministerul Finanțelor, Raluca Turcan a spus că instituția “a făcut ca acest demers de achiziționare a celor 250.000 de tablete să fie aproape un coșmar”.

Raluca Turcan: “Situația este una delicată și mi se pare firesc să o explicăm, astfel încât oamenii să înțeleagă ce se întâmplă. Am făcut o achiziție centralizată generată de Ministerul Educației printr-o instituție, ONAC, care are acest obiect de activitate se desfășoare achizițiile centralizate, înființată de Teodorovici cu o procedură destul de greoaie, și care a făcut ca acest demers de achiziționare a celor 250.000 de tablete să fie aproape un coșmar. În sensul în care putem risca contestații la această achiziție, caietul de sarcini a fost să spunem finalizat cu întârziere, mă rog noi am ținut o presiune continua astfel încât termenele să fie respectate, dar dacă se depun contestații este foarte posibil să nu ajungă toate tabletele în țară.

Însă lucrul acesta noi l-am corectat printr-un alt demers de achiziție publică la nivel de autoritate locală și chiar școală sau inspectorat școlar, decontat din fonduri europene pentru că procedurile acestea sunt mai rapide. De ce ne-am luat o măsură de siguranță: văzând că aceasta achiziție, să spunem, este una greoaie și ați văzut că s-a întâmplat același lucru și cu măștile, sunt lucruri care nu țin de noi, pur și simplu am preluat niște instituții pe care nu am avut timp să le reformăm pentru că nu avem Parlament, și atunci trebuie să ne supunem unor reguli și blocaje infernale.

Și am zis haideți aplicăm procedura care a funcționat extraordinar de bine pe decontarea și achiziția de echipamente medicale în situația de urgență. Atunci unitățile medicale din subordine autorităților publice locale au putut să achiziționeze direct, fără foarte multe presiuni să spunem sau blocaje și noi l-am decontat cat se poate de rapid și de la un plafon de 350 milioane de euro am ajuns deja să dublăm acest plafon pentru că achizițiile au fost de bună calitate, le-am verificat și corespund necesității reale pe deoparte de pe ceea ce au avut nevoie în situația de urgență și pe de altă parte, lucru extraordinar de pozitiv, pentru ce vor avea nevoie în condițiile viitoare de criză sanitară. Și atunci aceeași procedură am mutat-o pe partea de educație, am chemat inspectoratele școlare, autoritățile publice, școlile în acest parteneriat, le-am explicat procedura, ținem în permanență legătura cu ei, chiar Ministerul Educației le va trimite niște modele de astfel de cereri care ca să poată să realizeze acest demers rapid, va crea chiar un tel verde în care vor putea să sune dacă au probleme la aceste achiziții și copiii să nu fie victimele acestui proces înfiorător de achiziții publice generat de instituțiile lăsate de PSD”.

Moderatoare: Aceste 250.000 de tablete poate nu vor ajunge la termen nu?

Raluca Turcan:Mi-e greu să vă spun. Termenul de livrare a acestor tablete este 10 septembrie, însă această instituție “pesedizată” cap-coadă este un fel de stat în stat. Dacă vrea să accepte contestațiile, și unele dintre ele cu calitate îndoielnică, să dea răspunsurile la câteva săptămâni și chiar luni, nu vreau să intru în detalii să vă spun câte blocaje am sesizat pe parcurs, dar pe mine mă interesează rezultatul. Avem această rezervare făcută de Ministerul Educației și demarată de foarte mult timp și în siguranță pentru cele necesare la începutul anului școlar – am decontat aceste achiziții prin fonduri europene în valoare de 175 milioane de euro. Păi când au mai au mai avut la dispoziție 175 milioane de euro să cumpere 500 de mii de tablete, măști dezinfectanți de 50 milioane de euro sau containere sanitare, nici nu și-au imaginat așa ceva. Este pur și simplu un sprijin nesperat”.

Raluca Turcan a mai declarat în trecut că dacă vor exista contestații, tabletele nu vor ajunge la timp în școli. Tot joi secretarul de stat de la Secretariatul de Stat al Guvernului, Marian Murguleț, a declarat că tabletele nu vor ajunge în școli pe 14 septembrie.

Reamintim că pe 7 mai Guvernul a aprobat prin Hotărârea de Guvern 370 alocarea a 150 de milioane de lei pentru cumpărarea de tablete și laptopuri. Procedura de achiziție a fost lansată după o consultare a pieței. O tabletă ar urma să valoreze 600 de lei cu tot cu abonamentul 4G pe doi ani de conexiune la internet. Potrivit unui document obținut de Edupedu.ro, din cele 250 de mii de tablete, niciuna nu va ajunge la profesori, deși oficialii ministerului anunțau că și 1.900 de cadre didactice vor primi astfel de instrumente. O condiție eliminatorie pentru ca elevii săraci să primească tabletă este ca nimeni din familie să nu aibă telefon cu internet.

Foto: gov.ro


10 comments
 1. Tanti, da cine a modificat legea achizitiilor de 3 ori anul asta? Nu tu? Ai uitat?
  Schimb-o pe securista aia de la ONAC si nu te mai smiorcai atat. Si ai grija ca sunt securisti si la CNSC, adica fix acolo unde se „rezolva” contestatiile. Poate faceti si voi ceva reforme in rahatul ala de guvern in care va scaldati. #staiacasa

 2. PSD, PSD, PSD!!!!!!!!!!!!!!!
  Nu sunt votant PSD, dar nici nu pot sa mai ascult zilnic de la toate nivelurile, inclusiv presedinte: PSD, PSD,PSD !!!!!
  Masti? Nu, PSD! Tablete la copii? Nu, PSD! Orice problema de guvernare? Nu, PSD!
  Sunteti la guvernare, nu puteti, plecati si gata.

 3. PDL = PNL
  D na Turcan, chemați in echipă pe d na Udrea, prietenă bună. Rezolvă ea rapid!
  Nu putem lăuda PSD dar nici sa uiti ca nu mai e la putere de 1 an.

  1. Udrea si Traila sunt prietenele jigodiei de la CNSC care da solutii dupa dictare. Numai PILOSI POLITICI sunt adusi in CNSC.

 4. De cate ori ceva a iesit prost, incet sau tarziu pnl a dat vina pe psd. In loc sa recunoasca propria incompetenta. Toata pandemia l-am auzit pe Iohannis mai mult acuzand psd decat spunand oamenilor de ce nu sunt masti, teste,medicamente. Astia au doar o singura placa: psd e de vina pt tot.

 5. Doamna care se plange nu stie cu ce se manaca politica in tara asta, cum functioneaza (sau nu) institutiile de la noi? Nu exista scuza, lipsa de prevedere arata dezinteres dupa parerea mea!
  Prin urmare, parintii isi vor trimite copii la scoala cu dotarile neomogene si ineficiente ale fiecaruia, profesorii vor veni la fel, cu diverse dotari, dar se va cere eficienta, rezultate, ca la cerinte e usor! Ca sa ceri trebuie sa asiguri, altfel vei primi rezultate bune, pe hartie, ca acesteia nu i se face greata! Realitatea va fi departe de ce se raporteaza! Este interesat cineva de realitate? Nu! Sloganele au fost si sunt bune, interesul pentru scoli este bun in campanii electorale… In 30 de ani un singur ministru de resort si-a dat demisia datorita insuficientei bugetului! Nu poti sa faci din r…t bici si sa si pocneasca, este o zicala din popor! In educatie, nu poti sa ceri fara sa asiguri! Rezultatele se vad tarziu, la zeci de ani, dar asa s-au transformat multe tari! Pe de alt parte, coruptia este mama analfabetismului!
  Ma doare, dar nu vad nici o schimbare in bine, scoala in loc sa fie un factor de mandrie nationala se ocupa sa produca multi culegatori si necalificati pentru tarile mai bogate…

 6. Nici un partid politic nu ar putea împiedica procurarea tabletelor pentru copii ai căror părinți au un loc de muncă dacă prețul tabletelor ar fi deductibilă oficial din venitul lor. Mă gândesc la țările unde la începutul anului școlar există o sumă deductibilă pentru părinți care au copii.

 7. Domnul Danca si Domnul Orban aveti idee ce secretar general are Ministerul Educatiei? Pe langa faptul ca face abuz de putere foloseste expresia “in p*** mea” in relatia cu angajatii? Monica nimic nu-i zice sau se face ca nu stie dar din imi b** p*** sau in p*** mea nu scoate pe nimeni. Domnule Danca, Ioana Lazar va reprezinta in Ministerul Educatiei daca nu stiati.

  1. Tara și mai ales viitorul ei sunt în mâinile unor imbecili incapabili, dar vicleni, care arunca vina asupra celorlalți pentru a si motiva propria neputinta sau pentru a si ascunde lacomia .. nimic nou sub soare, din păcate… același spectacol degradant oferit de penele sau pesede, usere etc. tot un drac!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Școlile și grădinițele private pot primi copiii și elevii fizic la cursuri, legal, de mâine, în timp ce în tot sistemul de stat e vacanță forțată. Hotărârea Guvernului, care aplică hotărârea CNSU, prevede că școlile sunt deschise de luni și desfășoară activități didactice

Școlile și grădinițele private pot face cursuri și activități cu prezență fizică, legal, de luni, potrivit Hotărârii de Guvern care aprobă măsurile propuse prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de…
Vezi articolul

Monica Anisie: Fac apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice. Niciun stat din lume nu a pus problema înghețării anului școlar / MEC pregătește modele de subiecte, elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să se pregătească pentru examene

“Fac un apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice. Pe lângă faptul că îi rog să stea în casă, doresc să le spun să continue învățarea de acasă”,…
Vezi articolul