BREAKING Ordinul de ministru care introduce testarea standardizată pilot începând cu acest final de an școlar la toate clasele, mai puțin a VIII-a și a XII-a, la limba română și matematică, a fost trimis pentru consultare partenerilor de dialog social – DRAFT

9.583 de vizualizări
Educație media pentru liceeni: ce își propune acest proiect
Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com
Un document prin care se introduce din acest final de an școlar 2021-2022, evaluarea standardizată pentru clasele I-VII, și IX-XII-a, a fost trimis către partenerii de dialog social: părinți, elevi, sindicate, potrivit surselor Edupedu.ro. Evaluarea se va face în câte 7 unități de învățământ, din fiecare județ, incluzând unități de învățământ cu profil pedagogic, în perioada 30 mai – 10 iunie pentru elevii claselor I-a – a VII-a și în perioada 30 mai – 8 iunie pentru elevii claselor a IX-a – a XI-a.
  • De precizat că astăzi, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit cu o propunere pentru evaluarea standardizată digitală, „pentru început la nivel pilot dar pentru elevii claselor I-VII și mai apoi IX-XI, fără elevii din clasele terminale” pe care a înaintat-o companiei Brio, platformă ed-tech de măsurare a performanței educaționale, fără licitație publică. Amintim că Edupedu.ro a scris încă din 1 aprilie despre intențiile ministrului Educației.

Ordinul emis de ministrul Educației introduce organizarea pilotării evaluării standardizate la finalul anului școlar 2021 – 2022, cu scopul de a stabili nivelul competențe ale elevilor la finalul anului școlar.

Vor participa la pilotarea evaluării standardizate la finalul anului școlar 2021 – 2022, elevii claselor I – a VII-a, respectiv a IX-a – a XI-a din unitățile de învățământ selectate de Ministerul Educației.

La nivelul fiecărui județ/sector al municipiului București, pilotarea evaluării standardizate se va organiza în câte 7 unități de învățământ, incluzând unități de învățământ cu profil pedagogic, în perioada 30 mai – 10 iunie pentru elevii claselor I-a – a VII-a și în perioada 30 mai – 8 iunie pentru elevii claselor a IX-a – a XI-a.

Disciplinele la care se organizează Evaluarea standardizată la finalul anului școlar 2021 – 2022 sunt următoarele: 

a) pentru elevii claselor I-a – a VII-a, limba română și matematică;

b) pentru elevii claselor a IX-a – a XI-a, limba română și, în funcție de filieră, profil și specializare, disciplina care se susține la examenul național de bacalaureat, ca probă obligatorie a profilului, matematică sau istorie.

Testele pentru evaluarea standardizată la finalul anului școlar 2021 – 2022 sunt construite respectând programa școlară corespunzătoare fiecărei clase/disciplină menționată la alin. 1.

Cum se vor desfășura evaluările

Timpul de lucru efectiv pentru fiecare disciplină la care se susține evaluarea standardizată este 30 de minute, pentru clasele din învățământul primar, respectiv 60 de minute, pentru clasele din învățământul gimnazial și liceal.

Testele vor fi digitalizate, și vor fi realizate în câte un județ. “Nu va fi presiune pusă pe evaluatori, pentru că nu vor mai avea un loc fix și un interval orar fix în care să fie obligați să corecteze”, spunea ministrul Educației la prezentarea raportului național privind literația.

“Desfășurarea evaluării standardizate la finalul anului școlar 2021 – 2022 se realizează în format digital, în baza unei instrucțiuni, care va fi comunicată inspectoratelor școlare județene/al municipiului București în termen de 3 zile de la publicarea prezentului ordin.”

Se mai precizează în document: “Inspectoratele școlare județene/al municipiului București și unitățile de învățământ trebuie să se asigure că elevii dispun de un număr suficient de dispozitive, precum: calculatoare, laptopuri, tablete sau telefoane smart, astfel încât în perioada de desfășurare a evaluării standardizate la finalul anului școlar 2021 – 2022 să se ofere posibilitatea fiecărui elev din clasele I-a – a VII-a, respectiv a IX-a – a XI-a să susțină această evaluare.”

“Dispozitivele utilizate trebuie să fie conectate la rețeaua internet, să aibă un sistem de operare și un browser web. Fiecare elev trebuie să aibă acces la browserul web,” mai precizează documentul.

Ordinul de ministrul nu precizează cum și de cine au fost întocmite evaluările

Nu este precizat în Ordinul de ministru cum arată evaluările, cine le realizează, dacă sunt avizate de minister și mai departe cum sunt valorificate rezultatele. De precizat că astăzi, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit cu o propunere pentru evaluarea standardizată digitală, „pentru început la nivel pilot dar pentru elevii claselor I-VII și mai apoi IX-XI, fără elevii din clasele terminale” pe care a înaintat-o companiei Brio, platformă ed-tech de măsurare a performanței educaționale, fără licitație publică.

Art. 6. (1) În urma evaluării standardizate la finalul anului școlar 2021 – 2022 sunt furnizate detalii despre întrebările/itemii la care elevul a răspuns și se generează rapoarte de narative de evaluare la finalul fiecărui test.

(2) Rapoartele narative de evaluare nu se transformă în calificative/note acordate elevilor și nu pot fi utilizate în vederea evaluării activității cadrelor didactice.

(3) Rapoartele narative de evaluare analizează în detaliu competențele elevilor, precizând nivelul de cunoștințe, astfel încât la nivelul Ministerului Educației să poată fi adoptate o serie de măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Stire in curs de actualizare

Mai jos, draftul complet

Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citeste și:
BREAKING Cîmpeanu propune public unei companii private să îi testeze pe toți elevii din clasele V-XI, fără cei de-a VIII-a, la limba română, matematică și istorie, cerându-le partenerilor sociali să discute în câteva ore ordinul de ministru care prevede asta. Testarea „pilot” s-ar face prin parteneriat, nu prin licitație publică, în perioada 30 mai-10 iunie
Sorin Cîmpeanu vorbește despre evaluări standardizate și digitalizate, în câte un județ, la BAC și Evaluare Națională 2022: Nu va fi presiune pusă pe evaluatori, pentru că nu vor mai avea un loc fix și un interval orar fix în care să fie obligați să corecteze


4 comments
  1. Dezbatere cu parintii nu face nimeni pe bune. Mie unul nu imi inspira incredere nimic din ce este online. Scoala a inceput sa asculte cam mult de politicieni in loc sa se ocupe de educatia sanatoasa. La scoala de la noi cand am pus problema ca pt copiii care nu pot da online testul sa se printeze sa gasit solutia sa dea in laboratul de informatica. Cand am spus ca al meu copil nu stie sa lucreze pe calculator si s-ar putea sa greseasca mi s-a spus ca se va ocupa doamba invatatoare. Daca in situatia copilului meu vor fi inca 5 cum se va ocupa in 30 minute de toti? Atat am citi ca va dura examenul. BOICOT, dar cu cine…

  2. Dezbatere cu parintii nu face nimeni pe bune. Mie unul nu imi inspira incredere nimic din ce este online. Scoala a inceput sa asculte cam mult de politicieni in loc sa se ocupe de educatia sanatoasa. La scoala de la noi cand am pus problema ca pt copiii care nu pot da online testul sa se printeze sa gasit solutia sa dea in laboratul de informatica. Cand am spus ca al meu copil nu stie sa lucreze pe calculator si s-ar putea sa greseasca mi s-a spus ca se va ocupa doamba invatatoare. Daca in situatia copilului meu vor fi inca 5 cum se va ocupa in 30 minute de toti? Atat am citi ca va dura examenul. BOICOT, dar cu cine…

  3. Ceea ce este descris aici nu pare a avea legatura cu testul standardizat.

    Pare a fi aiureala din capul tractoristului care isi imagineaza ca daca va scana lucrarile va elimina erorile de evaluare.

    Un test standardizat poate fi de tip creion hartie, nu e nevoie de laptop si in nici un caz de telefoane mobile. Cu laptop si tablete, ca sa nu mai zic de telefoane mobile o sa creasca numarul de fraude.

    Pe calculator se poate face un test doar intr-un centru de testare. Nu am auzit de teste sau examene date pe telefonul mobil. Poate pe tarla la Campeanu se face asa :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Ioan Aurel Pop s-a autosuspendat pentru șase luni din funcția de președinte al CNATDCU, forul care analizează plagiatele: Nu mai pot, sunt președintele Academiei, sunt profesor universitar și asta îmi mănâncă tot timpul

Ioan Aurel Pop s-a autosuspendat pentru șase luni din funcția de președinte al CNATDCU, forul care analizează plagiatele, a declarat acesta pentru Edupedu.ro când a fost sunat în legătură cu…
Vezi articolul

Ministra Educației, răspuns tautologic despre salariul unui profesor debutant: „Este în jur de aproximativ 2800 de lei” / Un angajat începător în justiție, cu aceleași studii, câștigă de două ori și jumătate mai mulți bani

Întrebată cât este salariul unui profesor debutant, la Digi 24, ministra Educației, Ligia Deca, a dat un răspuns tautologic: “Salariul debutantului este în jur de aproximativ 2.800 lei”. Ministra nu…
Vezi articolul

Federația Națională a Părinților cere Guvernului să deblocheze urgent acordarea burselor școlare și decontul transportului: „Interese obscure între președinții de consilii județene și transportatori par a bloca inițierea licitațiilor sau contestarea lor la nesfârșit, după caz, astfel elevii fiind privați de dreptul la transport gratuit”

Federația Națională a Părinților face apel către Guvernul condus de Marcel Ciolacu să deblocheze urgent acordarea burselor școlare și decontul transportului. Solicitarea părinților vine după ce tot mai mulți transportatori…
Vezi articolul