BREAKING Peste 700 de elevi din București sunt încă în vacanță și încep anul școlar pe 19 septembrie, după ce Inspectoratul Școlar București a respins cererea Școlii Gimnaziale nr. 28, la care învață, de a face ore online / Clădirea e în renovare, iar profesorii vin la serviciu și stau în sala de sport

14.967 de vizualizări
Foto: invatamantsector2.ro
Toți elevii școlii Gimnaziale nr. 28 din București au vacanță prelungită, cu aprobarea Inspectoratului Școlar General, pentru că lucrările de reabilitare și renovare de peste vară nu au fost gata la timp. Cu 4 zile înainte de începerea școlii, pe 1 septembrie, părinții elevilor au fost înștiințați printr-un mesaj online, ce nu oferea explicații, că ISMB a aprobat cererea școlii de a se decala începutul de an școlar cu 2 săptămâni și că școala va începe pentru elevii școlii Gimnaziale nr. 28 în format fizic, pe 19 septembrie, iar orele vor fi recuperate. Părinții nu au fost înștiințați cum vor recupera 2 săptămâni de școală. Potrivit primarului sectorului 2, Radu Mihaiu, ISMB a respins cererea de a se învăța online.
 • ISMB a confirmat situația, dar nu a răspuns altor întrebări pe acest subiect.
 • Edupedu.ro a încercat să contacteze conducerea unității de învățământ pe numărul de telefon afișat pe site, dar numărul nu este funcțional.
 • Prin cele două decizii, de a amâna începerea anului școlar și de a nu începe orele online pe perioada de 2 săptămâni, accesul elevilor la educație a fost îngrădit: potrivit art. 187 din ROFUIP: “(1) În unităţile de învăţământ se asigură dreptul fundamental la învăţătură şi este interzisă orice formă de discriminare a copiilor/elevilor şi a personalului din unitate. (2) În unităţile de învăţământ sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educaţie al elevilor cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceştia a serviciului pe şcoală, interzicerea participării la cursuri sau sancţionarea elevilor care nu poartă uniforma unităţii de învăţământ sau altele asemenea”.

În timp ce elevii din toată țara termină azi primă săptămână de școală, elevii care învață în Școala Gimnazială nr. 28 din București nici nu au început cursurile și mai au vacanță încă o săptămână, pentru că ISMB a aprobat cererea conducerii școlii de a amâna începerea anului școlar. Mesajul primit în mediul online cu doar 4 zile înainte de începerea oficială a anului școlar nu oferea explicații părinților. “Consiliul de administrație al școlii a hotărât, cu aprobarea ISMB, decalarea începutului noului an școlar până la data de 16 septembrie (n. red. 16 septembrie este o zi de vineri), materia urmând să fie recuperată pe parcursul lunii septembrie. În consecință, vom începe școala în format fizic începând cu data de 19 septembrie 2022. Vă rugăm să diseminați informarea la clasele coordonate!”.

Potrivit cifrelor oferite de ministerul Educației, în 2020, la Școala Gimnazială nr. 28 învățau 735 de elevi.

Numele școlii

Nivel

Clasele

Numărul claselorNumărul elevilor
Școala Gimnazială nr. 28GimnazialClasa a V-a392
Școala Gimnazială nr. 28GimnazialClasa a VI-a391
Școala Gimnazială nr. 28GimnazialClasa a VII-a378
Școala Gimnazială nr. 28GimnazialClasa a VIII-a258
Școala Gimnazială nr. 28PreșcolarGrupa mare119
Școala Gimnazială nr. 28PrimarClasa a II-a365
Școala Gimnazială nr. 28PrimarClasa a III-a266
Școala Gimnazială nr. 28PrimarClasa a IV-a391
Școala Gimnazială nr. 28PrimarClasa I387
Școala Gimnazială nr. 28PrimarClasa pregătitoare388


26735

Edupedu.ro a contactat ISMB pentru a cere detalii despre motivul pentru care s-a aprobat decalarea începerii anului școlar. “Motivul a fost faptul că nu s-au finalizat lucrările de renovare. Suspendarea activității cu prezență fizică s-a făcut în baza prevederilor Art. 9 (4), lit. b) din ROFUIP, cu respectarea prevederilor Alin. (6)”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISMB, Larisa Gojnete. Nu am primit alte explicații.

 • Articolul în cauză din Regulamentul privind funcționarea și organizarea unităților de învățământ, elaborat de ministerul Educației, prevede cadrul legal în baza căruia s-a decis amânarea începerii anului școlar și nu oferă lămuri: “Art. 9 (4) Suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică se poate face, după caz: b) la nivelul unor formaţiuni de studiu – grupe/clase din cadrul unităţii de învăţământ, precum şi la nivelul unităţii de învăţământ – la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii, cu informarea inspectorului şcolar general/al municipiului Bucureşti, respectiv cu aprobarea inspectorului şcolar general şi informarea Ministerului Educaţiei”

În prezent, profesorii vin la școală și stau la sala de sport, scrie Europa Liberă.

Primarul sectorului 2, unde se află școala Gimnazială nr. 28, spune pentru Edupedu.ro că au mai fost 4 școli în situația în care nu s-au terminat lucrările de reabilitare, dar pentru acestea s-au găsit soluții pentru ca elevii să poată merge la școală. Elevii din școala Gimnazială nr. 28 au rămas acasă pentru că primăria nu a putut soluții în acest caz.

Bogdan Gârbu, director DGAPI (Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar), care se ocupă de lucrări, spune că în cazul acestei școli nu există nici o unitate de învățământ în zonă care să aibă spații pentru a fi folosite: “Este școala nr. 24 și grădinița nr. 189, dar nu există spații libere, doar un singur demisol la Liceul Traian unde sunt infiltrații și nu pot să pun copiii acolo”. El a mai spus că a trimis o notă către ministerul Educației în care informa despre situație, dar nu a primit nici un răspuns înapoi.

ISMB nu a aprobat cererea școlii de a desfășura cursurile online pe perioada de 2 săptămâni, cât ar mai dura lucrările de reabilitare. “Decizia că nu vor începe cursurile online a venit foarte târziu de la ISMB (n. red. primarul sectorului 2 nu a știut să ne indice ziua). Înțelegerea mea a fost că a existat o decizie la nivelul întregii țări, că nu încep cursurile online, dar nu îmi dau seama dacă decizia fost informală sau formală. Dar știu că inspectoratul a decis că nicio școală nu intră în online. Mult timp am fost cu impresia că școlile pentru care nu sunt gata lucrurile, vor fi în online o perioada scurtă. Atunci când inspectoratul a decis că nu se intră în online, sigur că s-a luat o decizie de urgență privind suspendarea cursurilor”.

Reprezentanții Ministerului Educației spun pentru Europa Liberă că orele online pot avea loc la cerere. Sorin Ion, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar, arată că regulamentul de organizare al școlilor din România (ROFUIP) prevedere posibilitatea cursurilor online. În realitate, singura prevedere din ROFUIP care face referire la posibilitatea cursurilor online vorbește despre situații excepționale, dar nu le identifică:

Art. 9 (9) În situaţii excepţionale, inclusiv pe perioada declarării stării de urgenţă/alertă, Ministerul Educaţiei elaborează şi aprobă, prin ordin al ministrului, metodologia-cadru de organizare şi desfăşurare a activităţilor prin intermediul tehnologiei şi al internetului”.

Prin aceste decizii de a amâna începerea anului școlar și de a nu începe orele online pe perioada de 2 săptămâni, accesul elevilor la educație le-a fost îngrădit, potrivit Art. 187 din ROFUIP: “(1) În unităţile de învăţământ se asigură dreptul fundamental la învăţătură şi este interzisă orice formă de discriminare a copiilor/elevilor şi a personalului din unitate.
(2) În unităţile de învăţământ sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educaţie al elevilor cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceştia a serviciului pe şcoală, interzicerea participării la cursuri sau sancţionarea elevilor care nu poartă uniforma unităţii de învăţământ sau altele asemenea”.

Din mesajul transmis către părinți de conducerea școlii reiese că urmează să fie recuperate orele. Edupedu.ro a întrebat Inspectoratul Școlar București care este planul de recuperare al orelor pentru elevii școlii Gimnaziale nr. 28. Nu am primit niciun răspuns.

Întrebat dacă elevii școlii Gimnaziale nr. 28 vor putea merge la școală din 19 septembrie, Bogdan Gârbu, director DGAPI, care se ocupă de lucrări spune: “Cu siguranță da, facem tot posibilul, am adus toții muncitorii din sector să lucreze ca pe 19 septembrie toate sălile de clasă să fie funcționale”.


2 comments
 1. E “bine” că există judet care păstrează învățământul online, mai ales pentru clasele de seral și de postliceală. In acest de oamenii se fac cu diplome de carton, profesorii își păstrează normele, conducerile școlilor nu au bătăi de cap!
  Sa ne facem că facem, sa fa-te că lucrezi…

 2. Da. Intr-un an in care TOTUL este schimbat: structura an, iminarea mediilor din anii anteriori ca procent din media examenului pentru admiterea la licee, programa scolara, cu renuntarea la teze, o singura ascultare pentru materiile din care nu se da examenul_ sa speram ca, nu la final de an, INAINTE de examen!!!, copiii de clasa a VIII-a sunt anuntati ca vor invata dupa amiaza cu recuoerari in zilele de SAMBATA, nu se stie intervalul orar al cursurilor….nu intereseaza pe nimeni STAREA EMOTIONALA a ELEVILOR DE CLASA A VIII-a! Este inadmisibil! Difucultatea examenuluo de admitere la licee, pentru elevii romani, in Bucuresti, nu este SUBIECT DE INTERES pentru Minister! S-au introdus, desigur, aliniatele care prevad posibilitatea intrarii elevilir UCRAINIENI, PESTE limita admisa…dar, in COPIII nostri…DAM! RUSINOS!
  SUNT 3 CLASE de ELEVI de a VIII-a, la Scoala Gimnaziala nr. 28.
  Si pentru elevi si pentru profesori e un an cu MULTE NECUNOSCUTE, emotii, de abordare in acord cu noile SCHIMBARI, lipsite de LOGICA si SUBSTANTA! Si….acum apare si intarzierea si DISTRUGEREA PROGRAMULUI pentru elevi…cu orele dupaamiaza si recuparari Sambata! ….
  Multumim! Inspectoratului, Ministrului, Primarului-care a autorizat lucrarile pana in decembrie!!!!( 30 decembrue este data limita de pe Autorizatia de Constructie! Nu! CONSTRUCTORUL si MUNCITORII NU AU INTARZIAT LUCRARILE! Ei, sunt SINGURIII care se straduiesc sa TERMINE cu MULT MAI REPEDE , pentru a ajuta COPIII! I-am rugat si noi, Parintii! Dar, termenul Autorizatoei este de 30 Decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sondaj World Vision România: Unul din 4 copii care a participat la un chestionar a spus că a fost amenințat cu bătaia pe rețelele sociale / Copiii fac provocări (challenge-uri) pe TikTok pentru popularitate şi ca să nu fie respinşi de prietenii lor

Unu din 10 elevi care au răspuns unui chestionar al Fundației World Vision România arată că este jignit, zilnic sau de cel puţin două ori pe săptămână, în mediul online,…
Vezi articolul

Universitățile vor putea majora taxele de școlarizare în timpul ciclului de studii cu maximum rata inflației – prevedere agreată de minister pentru a fi introdusă în legea educației, potrivit reprezentanților studenților

O prevedere prin care universitățile ar putea majora taxele de școlarizare în timpul ciclului de studii cu maximum rata inflației ar urma să fie introdusă în legea educației, potrivit reprezentanților…
Vezi articolul

Nu există dovezi științifice care să coreleze gradul de dezvoltare al unei zone direct cu gradul de abandon școlar sau riscul de abandon școlar, spune consilierul ministrului Educației, Radu Szekely, care explică diferențele între mecanismul de selecție PNRAS și indicele IRSE

„Dacă ne uităm la școlile care au fost selectate, măsurarea gradului de risc de abandon școlar se face după niște principii ce țin de educație mai degrabă decât de starea…
Vezi articolul