Publicarea tezelor de doctorat se poate realiza de către Ministerul Educației fără “consimțământul” autorilor – anunță Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, care se “delimitează” de afirmațiile Monicăi Anisie

3.677 de vizualizări
Sursă foto: Pixabay.com
Publicarea tezelor de doctorat se poate realiza de către Ministerul Educației, fără “consimțământul” autorilor, anunță Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, care se “delimitează” de afirmațiile Monicăi Anisie. “Ne delimităm în mod ferm de afirmațiile doamnei Ministru care reflectă o interpretare eronată a dispozițiilor RGPD și o neînțelegere a punctului de vedere exprimat de Autoritatea Națională de Supraveghere”, informează instituția, într-un comunicat de presă.

UPDATE: Ministerul Educației a reacționat și precizează că va aplica Legea Educației și va face publice lucrările, iar poziția ministrului Monica Anisie de la audierile din Parlament ar fi fost doar aceea de a ”a da citire” punctului de vedere primit de la Autoritate. Instituția insistă asupra faptului că a cerut universităților să le ofere posibilitatea doctorilor să se opună publicării, justificând asta cu documentul primit de la ANSPDCP.

Reacția fără precedent a Autorității vine la o zi după ce Ministerul Educației le-a transmis tuturor universităților o adresă în care a specificat că publicarea tezelor de doctorat se poate realiza după “oferirea posibilității [autorului] de a se opune pentru motive întemeiate”, din cauza reglementărilor privind protecția datelor cu caracter personal (GDPR).

Instituția precizează, în comunicatul de presă remis în această seară, că “în răspunsul transmis către Ministerul Educației și Cercetării, Autoritatea Națională de Supraveghere nu a făcut nicio referire la necesitatea existenței consimțământului autorilor tezelor de doctorat în scopul publicării acestora”.

În concluzie, conform celor precizate mai sus, publicarea tezelor de doctorat se poate realiza de către Ministerul Educației și Cercetării în baza obligației legale stabilite de art. 168 alin. (9) din Legea nr. 1/2011 a educației naționale“, anunță Autoritatea.

Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal

“Comunicat de presă cu privire la publicarea tezelor de doctorat

Referitor la afirmațiile ministrului Educației și Cercetării, doamna Monica Anisie, apărute în spațiul public pe data de 18 Februarie 2020, potrivit cărora ”acordul autorului pentru publicarea tezei de doctorat e o solicitare a ANSPDCP”, facem următoarele precizări:

La solicitarea Ministerului Educației și Cercetării referitoare la publicarea tezelor de doctorat, Autoritatea Națională de Supraveghere a transmis un punct de vedere în data de 4 februarie 2020.

Astfel, au fost analizate dispozițiile art. 168 alin. (9) din Legea nr. 1/2011 a educației naționale, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora:

 • ”(9) Teza de doctorat este un document public. Aceasta se redactează şi în format digital. În domeniul artelor, teza de doctorat poate fi însoţită de înregistrarea pe suport digital a creaţiei artistice originale. Teza de doctorat şi anexele sale se publică pe un site administrat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu respectarea legislaţiei în vigoare în domeniul drepturilor de autor.”

Prin urmare, având în vedere prevederile sus menționate referitoare la publicarea tezelor de doctorat, Autoritatea a precizat că, potrivit dispozițiilor art. 6 alin. 1 lit. c) din Regulamentul (UE) 679/2016 (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD) prelucrarea datelor cu caracter personal (inclusiv dezvăluirea) se poate realiza în vederea îndeplinirii unei obligații legale care îi revine operatorului (Ministerul Educației și Cercetării).

În același timp, Autoritatea Națională de Supraveghere a precizat că, potrivit art. 12-14 din RGPD, oricărui operator de date îi revine obligația de a asigura dreptul la informare al persoanei vizate (cea ale cărei date sunt dezvăluite), într-o formă concisă, transparentă, inteligibilă şi uşor accesibilă, utilizând un limbaj clar şi simplu.

În acest sens, se poate apela la o informare generică, expusă pe site-ul operatorului, care trebuie să indice și drepturile persoanelor vizate (respectiv, dreptul la informare, dreptul de acces, dreptul la rectificare, dreptul la ștergere – „dreptul de a fi uitat”, dreptul la restricționarea prelucrării, dreptul la portabilitatea datelor, dreptul la opoziție, dreptul de a nu face obiectul unei decizii bazate exclusiv pe prelucrarea automată), precum și modul de exercitare al acestora.

Ca atare, față de cele de mai sus, precizăm că în răspunsul transmis către Ministerul Educației și Cercetării, Autoritatea Națională de Supraveghere nu a făcut nicio referire la necesitatea existenței consimțământului autorilor tezelor de doctorat în scopul publicării acestora.

În concluzie, conform celor precizate mai sus, publicarea tezelor de doctorat se poate realiza de către Ministerul Educației și Cercetării în baza obligației legale stabilite de art. 168 alin. (9) din Legea nr. 1/2011 a educației naționale, cu modificările și completările ulterioare.

Ne delimităm în mod ferm de afirmațiile doamnei Ministru care reflectă o interpretare eronată a dispozițiilor RGPD și o neînțelegere a punctului de vedere exprimat de Autoritatea Națională de Supraveghere.

Direcția juridică și comunicare

ANSPDCP”

Ce prevede Legea educației, cu privire la publicarea tezelor de doctorat

De remarcat că excepțiile pe care le introduce Ministerul Educației lipsesc total din Legea educației în vigoare în acest moment, care prevede următoarele:

 • Art. 168 – (9) Teza de doctorat este un document public. Aceasta se redactează și în format digital. În domeniul artelor, teza de doctorat poate fi însoțită de înregistrarea pe suport digital a creației artistice originale. Teza de doctorat și anexele sale se publică pe un site administrat de Ministerul Educației și Cercetării, cu respectarea legislației în vigoare în domeniul drepturilor de autor.
Ce a susținut ministrul Monica Anisie, cu privire la publicarea tezelor de doctorat și GDPR:

În cadrul audierilor din Parlament, ministrul propus pentru un nou mandat în Guvernul Orban II a declarat, în ceea ce privește transparentizarea tezelor de doctorat:

 • am aici adresa transmisă către Autoritatea națională de supraveghere a prelucrării datelor cu caracter personal. Concluzia Autorității: dezvăluirea datelor personale în publicarea tezelor de doctorat, se poate realiza (…), prelucrarea este necesară, cu informarea prealabilă a persoanei vizate și oferirea posiblității de a se opune.
 • În acest context, am transmis către instituțiile de învățământ superior o adresă prin care îi înștiințez și le-am solicitat ca până la 31 martie modelul contractului cadru de studii universitare de doctorat să fie modificat, astfel încât să cuprindă și acordul persoanei de a-i fi publicată teza”.
Citește și:

 

 


1 comentariu
 1. Probabil ca zeci de mii de doctori postrevolutionari, sefi de institutii, politicieni, lideri de sindicat, oameni transpartinici ar trebui sa returneze beneficiile obtinute prin titlul obtinut de multe ori prea usor pentru importanta acestuia!
  Suntemi campioni europeni la doctorate, in tara Vulpitei si a analfabetismului functional cronic!
  Rusine celor din minister care au incercat sa isi apere prietenii si sustinatorii!
  Rusine PNL daca este partas la acoperirea mizerie morala!
  PNL va pierde mult daca se crede pe cai asa de mari incat se baga in troaca mizeriei morale a doctoratelor de carton! Daca au persoane care nu au avansat corect, sa le retraga!
  Publicarea tuturor tezelor de doctorat postrevolutionare este obligatorie pentru a restarta credibilitatea in invatamantul superior! Cancerul trebuie extirpat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Elevilor, după măsurile anunțate vineri de autorități: în localitățile cu peste 6 infectări la 1000 de locuitori, școala să fie exclusiv online / Elevii să se poată testa în școală, atunci când apare un caz într-o clasă

Consiliul Național al Elevilor a reacționat, sâmbătă dimineață, la măsurile anunțate vineri de guvern cu privire la deschiderea școlii. Organizația arată că e vorba doar de propuneri, deși mai sunt…
Vezi articolul

VIDEO Noua Lege a Educației, bazată pe “România Educată”, amânată pentru anul viitor. Cîmpeanu: Proiectul va fi adoptat de Guvern până pe 31 decembrie 2021, iar până pe 31 mai 2022 vor fi consultări

Noua lege a Educației, bazată pe proiectul prezidențial „România Educată”, a fost amânată pentru anul viitor, a anunțat vineri seară ministrul Sorin Cîmpeanu. Inițial, proiectul legislativ era anunțat pentru această…
Vezi articolul

EXCLUSIV Monica Anisie, ministrul Educației: Scenariul înghețării anului școlar nu este luat în calcul. Exclus să amânăm examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat cu un an

“Scenariul acesta al înghețării anului școlar nu este luat în calcul”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie, în exclusivitate pentru Edupedu.ro. Anunțul vine după ce vicepremierul Raluca Turcan a afirmat…
Vezi articolul

INTERVIU Lingvistul Alexandru Nicolae, cercetător la Academia Română: Trebuie să gândești strategii de predare, ca să ții oamenii interesați o oră. Dacă nu stârnim curiozitatea, pierdem atenția studenților / Sunt un fan al comunicării științei online, ne ușurează viața profesională

Trecerea la sistemul de predare online a luat cu asalt nu doar școlile, ci și mediul cercetării, iar oamenii de știință spun că metodele de comunicare care se dezvoltă acum…
Vezi articolul