Ministerul Educației reacționează la replica Autorității pentru Protecția Datelor în cazul publicării tezelor de doctorat

4.076 de vizualizări
Ministerul Educației a reacționat imediat după ce Edupedu.ro a publicat replica Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (A.N.S.P.D.C.P.). Potrivit unui comunicat publicat pe site, instituția precizează că va aplica Legea Educației și va face publice lucrările, iar poziția ministrului Monica Anisie de la audierile din Parlament ar fi fost doar aceea de a ”a da citire” punctului de vedere primit de la Autoritate. Instituția insistă asupra faptului că a cerut universităților să le ofere posibilitatea doctorilor să se opună publicării, justificând asta cu documentul primit de la ANSPDCP.

Redăm integral comunicatul ministerului Educației:

”Având în vedere informațiile vehiculate în mass-media privind publicarea tezelor de doctorat, pentru corecta informare a opiniei publice, Ministerul Educației și Cercetării face următoarele precizări:

 1. Ministerul Educației și Cercetării va aplica dispozițiile art. 168 alin. (9) din Legea nr. 1/2011 a educației naționale cu modificările și completările ulterioare.
 2. Ministrul Educației și Cercetării, cu ocazia audierilor din cadrul comisiei de specialitate din Parlamentul României, a dat citire punctului de vedere formulat de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (A.N.S.P.D.C.P.).
 3. Publicarea tezelor de doctorat reprezintă o măsură asumată deschis de ministrul Educației și Cercetării.
 4. În același timp, Ministerul Educației și Cercetării militează pentru o corectă informare a opiniei publice. Pentru a fi excluse orice interpretări cu privire la conținutul său, punctul de vedere oficial comunicat de A.N.S.P.D.C.P. poate fi consultat accesând următorul link: https://www.edu.ro/sites/default/files/Notificare%20ANSPDCP_04_02_2020.PDF. Se observă în acest punct de vedere faptul că A.N.S.P.D.C.P. a precizat Ministerului Educației și Cercetării faptul că dezvăluirea datelor cu caracter personal din cadrul publicării tezelor de doctorat se poate realiza în temeiul legal al necesității prelucrării datelor cu caracter personal, în vederea îndeplinirii unei obligații legale care îi revine, cu informarea prealabilă a persoanei vizate și oferirea posibilității de a se opune, și cu respectarea principiilor de prelucrare, în special al reducerii la minimum a datelor. Acest punct de vedere se regăsește și în adresa pe care Ministerul Educației și Cercetării a transmis-o instituțiilor de învățământ superior.

Subliniem faptul că A.N.S.P.D.C.P. este autoritate cu competență generală în domeniul protecției datelor personale, motiv pentru care Ministerul Educației și Cercetării a solicitat un punct de vedere competent, pentru o justă aplicare a dispozițiilor art. 168 alin (9) din Legea nr. 1/2011 a educației naționale, cu modificările și completările ulterioare, prin raportare la cadrul legal aplicabil protecției datelor personale, statuat cu precădere de art. 7 și 8 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, de art. 16 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene și de art. 8 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale.

CONTEXT: Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a publicat o reacție prin care anunță că se “delimitează” de afirmațiile Monicăi Anisie referitpare la cererea consimțământului autorilor pentru publicarea tezelor de doctorat. “Ne delimităm în mod ferm de afirmațiile doamnei Ministru care reflectă o interpretare eronată a dispozițiilor RGPD și o neînțelegere a punctului de vedere exprimat de Autoritatea Națională de Supraveghere”, informează instituția, într-un comunicat de presă.

Reacția fără precedent a Autorității vine la o zi după ce Ministerul Educației le-a transmis tuturor universităților o adresă în care a specificat că publicarea tezelor de doctorat se poate realiza după “oferirea posibilității [autorului] de a se opune pentru motive întemeiate”, din cauza reglementărilor privind protecția datelor cu caracter personal (GDPR).

După ce Edupedu.ro a dezvăluit în premieră că Ministerul Educației abuzează de GDPR ca să-i protejeze pe plagiatori și mediocri, Monica Anisie a declarat în Parlament:

 • am aici adresa transmisă către Autoritatea națională de supraveghere a prelucrării datelor cu caracter personal. Concluzia Autorității: dezvăluirea datelor personale în publicarea tezelor de doctorat, se poate realiza (…), prelucrarea este necesară, cu informarea prealabilă a persoanei vizate și oferirea posiblității de a se opune.
 • În acest context, am transmis către instituțiile de învățământ superior o adresă prin care îi înștiințez și le-am solicitat ca până la 31 martie modelul contractului cadru de studii universitare de doctorat să fie modificat, astfel încât să cuprindă și acordul persoanei de a-i fi publicată teza”.

Știrea se actualizează

FOTO: gov.ro


1 comment
 1. Mai sa fie…asadar, mini – stressa si ai ei destepti consilieri (sau consiglieri) nu sunt in stare sa inteleaga un text scris.
  De aceea rezultatele la PISA nu sunt ingrijoratoare…si ei fac parte din nivelul 1, de analfabeti functionali, si uite ca traiesc bine de tot.

  Nici nu stii, sa plangi ca sunt ….. sau sa iti faci griji ca sunt ticalosi.

  Oricum, celor care ii pun in functii le pasa de romani la fel de mult cat doamnei Danicila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Educație media pentru liceeni: ce își propune acest proiect

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) și-a conectat infrastructura de digitalizare la rețeaua europeană / Platforma online a înregistrat peste 3.000 de legitimaţii digitale în prima zi de lansare – rectorul UVT, Marilen Pirtea

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) a marcat o premieră în spaţiul universitar digitalizat din România, conectându-și infrastructura la reţeaua europeană, informează Agerpres. Instituția de învățământ s-a alăturat iniţiativei Comisiei…
Vezi articolul

Formarea continuă a cadrelor didactice, prin programe acreditate pentru format față-în-față, se poate derula online pe durata suspendării cursurilor în școli

Programele de formare continuă acreditate pentru forma de organizare de tip față-în-față, aflate în desfășurare la data suspendării cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar de stat/particular și suspendate conform prevederilor…
Vezi articolul