Registru matricol paralel pentru absolvenţii Academiei de Informaţii a SRI, înfiinţat prin Ordonanţă de Urgenţă

3.170 de vizualizări
UPDATE: Guvernul a aprobat în şedinţa de Guvern din 27 decembrie, un proiect de OUG prin care “studenţii Academiei Naţionale de Informaţii Mihai Viteazul, înmatriculaţi la programe de licenţă, master şi postuniversitare pentru nevoile Serviciului Român de Informaţii şi pentru alte autorităţi publice cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, precum şi cetăţenii străini pregătiţi în cadrul ANIMV pe bază de protocoale încheiate în acest scop între Serviciul Român de Informaţii şi organe similare de informaţii ale statelor de care aparţin aceştia, în condiţiile legii, vor fi exceptaţi de la obligativitatea înregistrării în Registrul matricol”.

În Nota de Fundamentare a proiectului se arată că “datele referitoare la studenţii înmatriculaţi la aceste programe de studii ale Academiei vor fi înscrise în Registre Matricole fizice şi electronice constituite la nivelul ANIMV”.

Instituţia a fost în centrul a numeroase scandaluri cu teze plagiate în ultimii ani, potrivit presei de specialitate care a descoperit lucrările.

Jurnalista Emilia Şercan a dezvăluit pe 10 octombrie 2019, în Pressone, că Academia SRI își reclamă opt doctori pentru plagiat – printre ei, un fost șef Antitero și un fost șef SPP.

Academia SRI a raportat drept plagiate, în ultimul an, 41 dintre doctoratele pe care le-a acordat. Pentru 14 dintre ele – inclusiv pentru generalul SRI în rezervă Dumitru Dumbravă – au fost deja emise ordine de ministru pentru retragerea titlului. Și totuși, cei 14 plagiatori își păstrează, cel puțin deocamdată, diplomele, scria Pressone tot în octombrie 2019.

Cum justifică ministerul Urgenţa

Proiectul de OUG are o parte introductivă în care iniţiatorul explică de ce este o urgenţă aprobarea acestui act normativ:

“Având în vedere statutul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” de instituţie publică de învăţământ superior militar şi obligaţiile induse de acest statut în sensul eliberării de acte de studii pentru absolvenţii programelor de studii universitare şi postuniversitare pe care Academia le organizează,

ţinând seama de necesitatea de a răspunde nevoilor instituţiilor din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională pentru care Academia asigură pregătire, necesității de a asigura confidenţialitatea şi conspirativitatea datelor personale referitoare la identitatea studenţilor şi absolvenţilor programelor de studii universitare sau postuniversitare profesionale, care se subsumează categoriilor de informaţii de securitate naţională, considerent de natură să impună exceptarea de la transmiterea în Registrul Matricol Unic al universităţilor din România sau în alte baze de date publice a acestor tipuri de date,

luând în considerare urgenţa nevoii de eliberare a actelor de studii pentru a respecta dreptul absolvenţilor săi de a urma cicluri de pregătire universitară superioară, în baza formularelor tipizate pentru emiterea actelor de studii ce se achiziţionează cu avizul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, având în vedere că emiterea acestor acte de studii condiţionează înscrierea absolvenţilor Academiei la programe de studii din ciclul studiilor universitare de master sau doctorat,

ţinând seama de faptul că neadoptarea, în regim de urgenţă, a unor măsuri de reglementare şi nerezolvarea acestei probleme stringente la nivelul legislaţiei privind funcţionarea învăţământului superior militar de informaţii ar conduce la imposibilitatea emiterii de acte de studii pentru programele universitare şi postuniversitare profesionale organizate de Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”

FOTO: SRI


4 comments
  1. @Remarcați și că lupta politică dintre “statul de drept” și “statul paralel”, a fost inițiată și condusă de Băsescu și Tăriceanu, ?

  2. @După lupta politică dintre ”statul de drept” și “statul paralel” se pare că unii s-au decis să îi stabilească pe “învinșii” “statului de drept”, să îi treacă în Registrul Matricol Unic Paralel, și să îi facă “mai puțin vizibili” ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Secretar de stat în Ministerul Educației: Putem îmbunătăți platforma de evaluare la Evaluarea Națională și Bacalaureat, dar varianta optimă e sa formăm profesorii / Evaluatorii vor fi învățați cum să corecteze chiar pe baremul de la examen, în amiaza examenului

„Au existat diferențe de notare la partea de grilă, nu semnificativ numeric, dar suficiente cât să conteze. Varianta optimă este să formăm profesorii pe subiectul dat. Vom forma în ziua…
Vezi articolul