BREAKING Se suspendă evaluarea psihosomatică a copiilor și înscrierea efectivă la clasa pregătitoare. Cererile pot fi completate online, dar trebuie validate la școală

6.432 de vizualizări
Foto: ISMB
Ministerul Educației suspendă evaluarea psihosomatică a copiilor, precum și înscrierile efective la clasa pregătitoare. Părinții vor putea să-și exprime opțiunile pentru clasa pregătitoare doar online, în perioada în care școlile sunt închise, dar pentru finalizarea înscrierii este nevoie de validarea formularului la școli, anunță Ministerul, după o videoconferință cu inspectorii școlari.

Contactată de Edupedu.ro, Aurelia Stănculescu, directoarea directoarea Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE – instituția din Capitală care realizează evaluarea psihosomatică a copiilor), a declarat că “în perioada suspendării cursurilor, se suspendă și evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor”.

“În momentul în care se reiau cursurile, reluăm activitatea de evaluare. Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare se prelungește cu o săptămână de la data reluării cursurilor“, a precizat Stănculescu, pentru Edupedu.ro.

Aceasta a adăugat că, în acest moment, au mai rămas 24 de grădinițe unde psihologii trebuie să efectueze evaluarea psihosomatică a copiilor, dintr-un total de 177 de unități cu nivel de învățământ preșcolar în Capitală.

În cursul zilei de astăzi, 10 martie, ministrul Educației, Monica Anisie, a organizat o videoconferință cu inspectorii școlari. Videoconferința s-a desfășurat după ce Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis suspendarea cursurilor din toate unitățile de învățământ preuniversitar începând cu data de 11 martie 2020 până în data de 22 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației.

“Această măsură este una preventivă, care nu are la bază considerente de ordin medical”, precizează Ministerul Educației.

Precizările Ministerului Educației, după decizia ca școlile și grădinițele să fie închise până pe 22 martie:
  • “Simulările pentru Evaluarea Națională, examenul național de Bacalaureat, dar și diferite probe practice sau diverse concursuri se vor amâna până la o dată care va fi comunicată ulterior.
  • Înscrierea pentru clasa pregătitoare se va realiza în continuare, online, iar validarea înscrierii se va prelungi cu o săptămână, după deschiderea școlilor. Totodată, și activitatea de evaluare psihosomatică pentru clasa pregătitoare se va amâna până după reluarea cursurilor.
  • Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ vor decide modalitatea legală de recuperare a procesului educațional afectat de suspendarea cursurilor în perioada 11-22 martie 2020.
  • Ministerul Educației și Cercetării încurajează realizarea de cursuri-suport pentru elevi, asistate de tehnologie. Chiar dacă ele nu înlocuiesc cursurile clasice, acestea au rolul de a menține comunicarea între elevi și cadrele didactice.
  • Toate activitățile extrașcolare sunt anulate până la o dată care va fi comunicată ulterior.
  • Activitățile after school-urilor care funcționează în unitățile de învățământ de stat sau particulare se vor suspenda pe această perioadă.
  • De asemenea, conform hotărârii CNSSU, programele de studii privind schimbul de experiență, respectiv stagiile de practică în spitale ale studenților și cursanților școlilor postliceale sanitare se suspendă până la data de 31.03.2020, dacă nu au fost începute anterior datei adoptării prezentei hotărâri (nr. 6/09.03.2020).
  • În cadrul videoconferinței de astăzi, Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a solicitat inspectorilor generali și inspectorilor generali adjuncți să existe o informare și o comunicare continuă între cadrele didactice, părinți și elevi. Este foarte important ca în această perioadă în care cursurile sunt suspendate, elevii să nu se expună în spații aglomerate.
  • Menționăm că numărul elevilor afectați de suspendarea cursurilor este de aproximativ trei milioane.”
Ce au comunicat sindicatele către profesori, după videoconferința de astăzi

Redăm comunicatul trimis de Uniunea Sindicatelor Independente din Învățământ Dolj:

“În urma videoconferinței care a avut loc azi la Ministerul Educației și Cercetării, vă facem cunoscute următoarele:

 Cadrele didactice își vor primi salariile și vor fi prezente în unitățile de învățământ pe toată perioada de suspendare a cursurilor;

 Personalul didactic auxiliar și nedidactic va avea program normal;

 În perioada de suspendare a cursurilor, înscrierile la clasa pregătitoare se vor face on-line, urmând ca validarea lor să se facă în prima săptămână după reluarea cursurilor (termenul de înscriere va fi prelungit cu o săptămână și, implicit, se va prelungi și evaluarea psihosomatică);

Unitatea școlară va decide modalitatea de recuperare a orelor, urmând să se întocmească un plan de recuperare;

 Se suspendă orice deplasare pentru orice program de studii;

 Se suspendă toate olimpiadele, concursurile școlare, simpozioanele și activitățile din cadrul proiectelor derulate;

 Se suspendă toate programele after-school din unitățile de învățământ și se suspendă antrenamentele elevilor la Liceele cu Program Sportiv și Cluburile Sportive Școlare.

Biroul Operativ al U.S.I.I. Dolj

Președinte,

Prof. Bogdan Manea”

Perioada de înscriere în clasa pregătitoare ar fi trebui să se încheie pe 23 martie, dar se va prelungi, cel mai probabil, până pe 30 martie, potrivit informaţiilor transmise.

FOTO: ISMB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației acceptă înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 31 decembrie 2019. Peste 150 de copii fuseseră respinși, deși aveau aviz de la psihologi

Ministerul Educației schimbă procedura de înscriere la clasa pregătitoare și acceptă copiii care împlinesc 6 ani după 31 decembrie 2019 și în cazul cărora psihologii au dat aviz că sunt…
Vezi articolul

Premieră la înscrierea în clasa pregătitoare 2020: în fiecare clasă va fi maximum un copil cu cerințe educaționale speciale – regulă introdusă de Inspectoratul Școlar București

Măsură pentru integrarea mai ușoară la școală a copiilor cu cerințe educaționale speciale: Inspectoratul Școlar București a decis, în premieră, ca în fiecare clasă pregătitoare să fie maximum un elev…
Vezi articolul