Bursă postdoctorală în Educația Științelor, de la Romanian-American Foundation și Universitatea din București / Dragoș Iliescu: Un domeniu critic, dar nu foarte studiat in România

2.153 de vizualizări
Sursa: Unibuc.ro
Romanian American Foundation (RAF) și Universitatea din București oferă Bursa Postdoctorală RAF în Educația Științelor, o bursă de cercetare postdoctorală de 2 ani. Aceasta va fi acordată unui candidat ce va fi selectat printr-o procedură riguroasă, pe baza unei competiții publice. De la cercetătorul postdoctoral sunt așteptate “generarea de cunoștințe în domeniul educației pentru științe” și “informarea și influențarea decidenților, educatorilor și publicului în direcția educației pentru științe.”

Potrivit informațiilor transmise EduPedu.ro, bursa acoperă pe parcursul celor 24 de luni o indemnizație totală de 40.000 USD, la care se adaugă posibilitatea de a deconta pentru deplasări realizate în scopurile descrise de bursă o sumă care nu poate depăși în total 5.000 USD.

Întrebat de Edupedu.ro de ce a pus bazele acestei burse în științele educației, Dragoș Iliescu, directorul Școlii Doctorale în Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității din București, a declarat:

  • “Educația pentru știință este un domeniu fascinant, puternic asociat cu efecte pozitive în oportunitățile avute de elevi în educația superioară și ulterior piața muncii. Educația în domenii STEM (Science, Technology, Engineering, Math) este critică nu doar pentru acei elevi care optează pentru cariere în aceste domenii, ci mai toate domeniile de activitate au în ziua de azi și o componentă STEM. În fine, este greu de sustinut că dezvoltăm în școală cetățenii responsabili ai zilei de mâine, fără să fie pregătiți minimal pentru a înțelege lumea prin prisma instrumentelor STEM.
  • Așadar: un domeniu critic pentru succes individual – și pentru succesul națiunii – în secolul 21. Și totuși, nu foarte studiat în România. Nu avem decât date disparate despre nivelul la care ne situăm, despre practicile educaționale asociate cu acest domeniu, despre ce funcționează și ce nu, în contextul românesc. Este critic, de aceea, să ne aplecăm asupra acestui caz-cheie – și cine mai bine să o facă decât RAF și Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București, care a avut în mod constant in ultimul deceniu proiecte importante în această zonă?”

Rezultatele așteptate, concret:

  • O utilizare mai bună a datelor rezultate din TIMSS2019 și din alte surse, pentru a informa decidenții și alți actori sociali privind cea mai bună modalitate de a îmbunătăți educația în Matematică și Științe pentru clasele primare și gimnaziale precum și cu privire la antecedentele și consecințele unei educații eficiente n domeniul științelor.
  • O informare coerentă a publicului, bazată pe dovezi științifice, privind direcții potențiale de îmbunătățire a educației pentru știință în România.
  • O informare coerentă a studenților din întreaga țară cu privire la această linie de cercetare, la rezultatele cercetărilor și la linii ulterioare de cercetare, cu scopul de a atrage pe termen scurt și mediu alți tineri cercetători care să aibă interes pentru dezvoltarea propriei cariere academice și de cercetare în acest domeniu.

Condiții de eligibilitate:

Se pot înscrie la concursul de admitere candidați care au diploma de doctor sau diploma echivalentă cu aceasta (pentru diploma de doctor obținută în străinătate) în domeniile ”Științe ale educației” sau ”Psihologie”, obținută în ultimii cinci ani (nu înainte de 1 octombrie 2015), cu calificativul ”excelent” sau ”foarte bine”.

Calendarul sesiunii de admitere:

  • 1 iulie-1 septembrie 2020 – Publicitatea oportunității, în vederea atragerii unui număr adecvat de candidați valoroși
  • 2-10 septembrie 2020 – Depunerea candidaturilor
  • 14-16 septembrie 2020 – Perioada de examinare
  • 23 septembrie 2020 – Afișarea rezultatelor

Pentru admitere se aplică o taxă de 300 de lei (înscriere online) sau 400 de lei (înscriere la sediul facultății). Concursul constă într-o probă cu două componente: interviu de evaluare a capacității de înțelegere și interpretare a conceptelor fundamentale în științele educației/psihologie, cu accent pe educația pentru știință, respectiv susținerea proiectului individual de cercetare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Principalul program de lucru Orizont Europa pentru 2021-2022, ce prevede finanțări de 14,7 miliarde euro pentru digital, combaterea schimbărilor climatice și refacerea economică, a fost adoptat de Comisia Europeană

Comisia Europeană a adoptat principalul programul de lucru al Orizont Europa, pentru perioada 2021-2022, ce descrie obiectivele și zonele de interes care vor primi, în total, finanțări de 14,7 miliarde…
Vezi articolul